Eging:Catch and release-Έχει νόημα η απελευθέρωση των μικρών καλαμαριών?

eging catch and release exei nohma i apeleytherosi ton mikron kalamarion carpmatchfishing 1Eging:Catch and release-Έχει νόημα η απελευθέρωση των μικρών καλαμαριών?

Του Δημήτη Σφαλτού

Φωτογραφίες/Video:Χούσος Γιώργος

Σε αυτό το άρθρο και στο παρακάτω βίντεο εξηγούμε μερικούς από τους λόγους, για τους οποίους πρέπει να απελευθερώνουμε τα μικρά καλαμάρια, και να μην τα κρατάμε. Είναι ένα άρθρο που ήθελα εδώ και καιρό να φτιάξω, βλέποντας πολλά κακώς κείμενα, πολλές φωτογραφίες με πολύ μικρά καλαμάρια κρατημένα και πλημμελή διαχείριση του είδους...

Τα τελευταία χρόνια με την άνθηση του ψαρέματος των καλαμαριών-Aka eging-όλο και περισσότεροι ψαράδες θέλουν να ασχοληθούν με την συγκεκριμένη τεχνική. Αναπόφευκτα όμως όταν ανακατεύεται πολύς κόσμος με κάτι, έρχονται και αρνητικές συνέπειες. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η έλλειψη ψαρευτικής παιδείας, με ότι αυτό συνεπάγεται στο είδος των καλαμαριών και στην σωστή διαχείριση του είδους. Βλέπω το τελευταίο διάστημα πλήθος φωτογραφιών με λιλιπούτεια καλαμάρια-μωρά να κρατιούνται στον βωμό της αμάθειας, της επίδειξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον ανθρώπινο εγωισμό και στην ανθρώπινη άκυρη λαιμαργία!

little squid catch and release carpmatchfishing

Σαν πρωτεργάτης του catch and release στην Ελλάδα, για όλα τα ψαρέματα, δεν θα μπορούσα να κάνω το ίδιο και για τα καλαμάρια. Προς θεού δεν λέμε ότι θα αφήνουμε όλα τα καλαμάρια, αλλά τουλάχιστον τα μικρά καλαμάρια είναι κρίμα να τα κρατάμε, δεν υπάρχει κανένα νόημα! Εάν θέλετε να κρατήσετε τα καλαμάρια σας στο σωστό μέγεθος, μπορείτε να τα σκοτώσετε απευθείας με την λόγχη καλαμαριών (squid shime). Δείτε ένα σχετικό άρθρο σε αυτό το link:Η ευθανασία των καλαμαριών στο ψάρεμα με την τεχνική του eging

squid killing ika shime yamashita carpmatchfishing

• Το καλαμάρι που πλησιάζει τις ακτές τρέφεται συνεχόμενα, και μπορεί να αυξήσει το βάρος του πάνω από 400-500 γραμμάρια, μέσα σε 2-3 μήνες. Τα μικρά καλαμάρια εάν τα απελευθερώσουμε, θα τα ξαναπιάσουμε πολύ γρήγορα εμείς ή άλλοι σε πολλαπλάσιο μέγεθος.

eging catch and release exei nohma i apeleytherosi ton mikron kalamarion carpmatchfishing 1 1

• Το καλαμάρι των 100 γραμμαρίων είναι μωρό! Πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία να μεγαλώσει και να φτάσει σε μέγεθος αναπαραγωγής. Από συζητήσεις με ιχθυολόγους και από τις εμπειρίες μας, το καλαμάρι στα 300 γραμμάρια και πάνω, φτάνει σε ηλικία και μέγεθος αναπαραγωγής.
• Ένα καλαμάρι των 100 γραμμαρίων , δεν θα μας αφήσει κανένα όφελος στο φαγητό μας, αφού μαγειρεμένο δεν θα είναι ούτε 50 γραμμάρια! Δεν θέλω να συζητήσω οπισθοδρομικές απόψεις ότι στο τηγάνι είναι λουκούμι, το μικρό είμαι μαλακό, ότι ο γόνος είναι ότι καλύτερο, αυτές οι απόψεις πρέπει να θαφτούν στο παρελθόν μια και καλή. Αφήστε τον γόνο να γίνει γονιός!

 little squid apeleutherosi carpmatchfishing

• Ένα καλαμάρι θα αφήσει εκατοντάδες αυγά σε μία σεζόν στα ρηχά νερά, πράγμα που θα μας αφήσει παρακαταθήκη αρκετών και πολλαπλάσιων καλαμαριών για να ψαρεύουμε τις υπόλοιπες χρονιές. Είναι κρίμα να μην αφήνουμε τα καλαμάρια να εκπληρώσουν τον αναπαραγωγικό τους σκοπό, εκμεταλευόμενοι το γεγονός ότι έρχονται κοντά στις ακτές.

eging catch and release squid coming carpmatchfishing

• Η άποψη ότι εάν δεν το πιάσω εγώ, θα το πιάσει ο άλλος, ή ότι ότι οι τράτες κάνουν πολλαπλάσια ζημιά, δεν είναι δικαιολογίες για το δικό μας ατόπημα! Είμαστε ανώτεροι άνθρωποι, δεν θα μπούμε στο ίδιο σακί με ανθρώπους χωρίς ψαρευτική συνείδηση και παράνομους επαγγελματίες, που δεν σέβονται τα αλιεύματα και το μέλλον του ψαρέματος!

big squid kalamari catch and release carpmatchfishing

• Το να αφήσεις πίσω ένα καλαμάρι και να γεννήσει εκατοντάδες αυγά, είναι πιο σημαντικό από το κρατήσεις μωρά για δόλωμα , κατά την προσωπική μου άποψη. Άλλωστε στατιστικά τα μεγαλύτερα ψάρια δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επιτεθούν σε πολύ μεγαλύτερα καλαμάρια από τα 150-200 γραμμάρια.
• Τα καλαμάρια έχουν μικρό κύκλο ζωής, από 1-3 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα θα γεννήσουν πολλές φορές, εάν τα αφήσουμε να φτάσουν σε μέγεθος αναπαραγωγής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να πιάσουμε ένα καλαμάρι σαν της παρακάτω φωτογραφίας, και όχι ένα μπρελόκ! 

big squid pr sfaltos eging carpmatchfishing

• Ελευθερώστε τα καλαμάρια απαλά και πολύ γρήγορα στο νερό, και να μην τα πετάτε από μεγάλο ύψος, γιατί παθαίνουν σοκ. Καλό θα είναι να απελευθερώσετε το καλαμάρι που πιάσατε λίγο πιο μακριά από το σημείο που ψαρεύετε, 20 μέτρα πιο μακριά,για να μην παρασύρετε τυχόν καλαμάρια που είναι μπροστά σας. Το καλαμάρι που φεύγει χωρίς να αφήσει μελάνι, δεν διώχνει τα υπόλοιπα. Το καλαμάρι που απελευθερώνεται δεν μας έχει μειώσει ποτέ τον αριθμό των καλαμαριών που θα πιάσουμε αργότερα. Το αν θα κόψουν τα καλαμάρια οφείλεται σε άλλους παράγοντες και όχι στην απελευθέρωση. Τα καλαμάρια μετακινούνται συνέχεια με βάση τα ρεύματα. 

squid kalamari catch and release carpmatchfishing

Ο σωστός τρόπος απελευθέρωσης είναι στο δεύτερο μέρος του βίντεο που φτιάξαμε! Ρίξτε μια ματιά, αξίζει!

www carp matchfishing gr logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.