Η ευθανασία των καλαμαριών στο ψάρεμα με την τεχνική του eging

killing-the-squid-pike-egi-oh-ika-shime-eging-carpmatchfishing.grΗ ευθανασία των καλαμαριών στο ψάρεμα με την τεχνική του eging

 

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Θέμης Καρβέλας, Δημήτρης Παπαχρήστου, Δημήτρης Σφαλτός


Η ευθανασία των καλαμαριών στο ψάρεμα με την τεχνική του eging, είναι μία ενέργεια που χρειάζεται να γίνεται όταν θέλουμε να τα κρατήσουμε για φαγητό.

Έχει όμως και άλλα βασικά πλεονεκτήματα , εκτός από την ηθική πλευρά, που θα τα εξηγήσουμε άμεσα στις γραμμές που ακολουθούν.

 

 

 


Η ευθανασία των ψαριών και των κεφαλόποδων όταν πρόκειται να τα κρατήσουμε για φαγητό, είναι μια πράξη που πρώτα χρήζει ηθικής αξίας. Δεν αξίζει να βλέπουμε ένα ψάρι να να ξεψυχάει χτυπώντας πάνω σε τσιμέντα, βράχια και να γεμίζει αίματα τον τόπο, εφόσον θα το κρατήσουμε να το φάμε.

Δεν είναι όμορφη εικόνα και πιστεύω ότι δεν μας τιμά σαν σκεπτόμενους σύγχρονους ψαράδες. Ούτε είναι όμορφη η εικόνα ενός καλαμαριού ή μιας σουπιάς να ξεφυσάει νερό και μελάνι στο τσιμέντο, μέχρι να ξεψυχήσει βασανιστικά.

squid-yamashita-ika-shime-eging-carpmatchfishinggr

Τα έμβια όντα δεν πρέπει να βασανιζονται σε καμία περίπτωση. Οποιος βιαστεί να μας πει ρομαντικούς , ας μην βγάλει γρήγορα συμπεράσματα, γιατί το θέμα της ευθανασίας των αλιευμάτων έχει βαθύτερη σημασία.

Εχει βρεθεί από μελέτες ότι πολλά ψάρια και κεφαλόποδα όταν ξεψυχούν σε συνθήκες ασφυξίας, παράγουν τοξίνες και μεγάλες ποσότητες γαλακτικού οξέος, από το έντονο στρες της απομάκρυνσης από το νερό.

eging-sfaltos-carpmatchfishing

Οι μελέτες αυτές είχαν γίνει από παλιότερα σε πολλά είδη ψαριών και πρωταρχικά στα τονοειδή. Οι ενδείξεις έδειχναν ότι εάν ένα ψάρι δεν θανατωθεί άμεσα, ή εάν δεν αφαιμαχθεί, το κρέας του γεμίζει τοξίνες, γίνεται άπεπτο και πικρό.

Μερικά είδη που είναι αμιγώς φυτοφάγα, όπως η σάλπα, εάν δεν θανατωθούν άμεσα και δεν καθαριστούν από τα εντοσθιά τους, είναι ακατάλληλα για φαγητό, γιατί ελευθερώνονται γαστρικά οξέα και πικρίζουν. Αυτό βέβαια δεν γίνεται σε όλα τα είδη των ψαριών, αλλά με τις συνεχείς μελέτες των ιχθυολόγων , η λίστα συνεχώς επεκτείνεται.

eging-big-squid-carpmatchfishing


Τα τελευταία δεδομένα μας έδειξαν ότι τα περισσότερα είδη καλαμαριών , εάν δεν θανατωθούν άμεσα, απελευθερώνουν τοξίνες που σκληραίνουν το κρέας τους και σε μερικές περιπτώσεις γίνεται σαν λάστιχο.

Ετσι , εκτός από ηθικό, η ευθανασία των καλαμαριών, γίνεται και πρακτικό ζήτημα. Στην αρχή πριν από χρόνια ήμουν προβληματισμένος σχετικά με αυτά τα νέα δεδομένα.

killing-the-squid-pike-egi-oh-ika-shime-eging-carpmatchfishing.gr

Από περιέργεια αρχικά ξεκίνησα να θανατώνω άμεσα τα καλαμάρια που ήθελα να κρατήσω για φαγητό, και πραγματικά είδα διαφορά στο φαγητό τους. Πολύ πιο μαλακό, εύπεπτο κρέας και πολύ πιο νόστιμο.

Αυτή η παρατήρηση δεν ήταν μόνο δική μου, αλλά και όλων όσων το είχα παλιότερα επισημάνει. Το ίδιο ακριβώς ίσχυε και με τις σουπιές.

kill-the-cuttlefish-ika-shime-yamashita-carpmatchfishing

Από εκεί όμως και μετά, η ευθανασία των καλαμαριών, είχε και άλλες πιο... ευεργετικές προεκτάσεις. Τα καλαμάρια που δεν θανατώνονται, εκτός ότι χαλάνε το κρέας τους, ξεφυσάνε νερό με βλέννη και μελάνι , μέσα στις σακούλες που τοποθετούνται ζωντανά. Εκεί πολλές φορές δαγκώνουν την σακούλα με το ράμφος τους , κολλάνε τα πλοκάμια τους , την τραβάνε πάνω στο στρες τους, και την σκίζουν! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γεμίζουν τα ρούχα μας μελάνια, όπως τα κουβαλάμε , ή το χειρότερο, να αδειάσει η σακούλα με τα μελάνια μέσα στο αυτοκίνητο ή στο ψυγείο! Εάν υπάρχει και σουπιά μέσα στα καλαμάρια, που έχει το πιο πηχτό μελάνι, τότε την έχουμε πραγματικά βάψει...

squid-ink-eging-carpmatchfishing

Επίσης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο εκεί που έχουμε αφήσει το καλαμάρι ή την σουπιά, δίπλα στα πόδια μας, να μας αμολάει μια ριπή βλέννης ή μελανιού και να μας κάνει άχρηστους! Τα περισσότερα καλαμάρια και σουπιές, όταν θανατώνονται άμεσα με ευθανασία, δεν πετάνε μελάνια, καθώς δεν μπορούν στην συνέχεια να συσπάσουν την μελανοκύστη τους.

squid-killing-ika-shime-yamashita-carpmatchfishing


Οπότε τα οφέλη της ευθανασίας των καλαμάριών είναι το καλύτερο , μαλακότερο, πιο εύπεπτο, νοστιμότερο κρέας, λιγότερα μελάνια στο περιβάλλον και ...πάνω μας, τέλος στις τρύπιες σακούλες και τέρμα τα χυμένα μελάνια στο αυτοκίνητο, στο ψυγείο, στα ρούχα μας κτλ.

Εάν θέλετε επίσης και μια πιο πονηρή προέκταση του θέματος , είναι ότι χωρίς μελάνια στα τσιμέντα ή στα βράχια, δεν ''καρφώνονται'' και οι τόποι που τα πιάνουμε, από επιτήδειους που ψάχνουν για μελάνια για να ανακαλύψουν ψαρότοπους.

squid-cuttlefish-ink-eging-carpmatchfishing


Πως γίνεται όμως η ευθανασία των καλαμαριών; Για να θανατωθεί ένα καλαμάρι πρέπει να αποκοπούν τα νεύρα του εγκεφάλου του, τα οποία βρίσκονται στον αυχένα του. Το καλαμάρι ως γνωστό έχει 3 καρδιές, αλλά ένα εγκέφαλο. Εάν τρυπήσουμε τον αυχένα του με ένα αιχμηρό αντικείμενο και αποκόψουμε τα νεύρα του, τότε το καλαμάρι πεθαίνει ακαριαία και αποχρωματίζεται πλήρως.

Τα χρωμοφόρα κύτταρα του σώματός του χάνουν άμεσα την λειτουργία τους και το καλαμάρι παίρνει το γνωστό λευκό ημιδιάφανο χρώμα, που υποδηλώνει τον θανατό του.

killing-the-squid-ika-shime-eging-carpmatchfishing


Δεν νοείται βέβαια εξάρτημα που να έχει σχέση με το eging, και να μην το έχουν εφεύρει οι Ιάπωνες . Ετσι έφτιαξαν και ειδικές λόγχες για την ευθανασία των καλαμαρίων, τα squid pikes.

yamashita-egi-oh-ika-shime-carpmatchfishing

H Yamashita ήταν από τις πρώτες εταιρίες που λάνσαρε τις λόγχες καλαμαριών , με την ονομασία Egi Oh Ika Shime (squid pike).

-yamashita-egi-oh-ika-shime-eging-carpmatchfishing

 

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο , το οποίο διαθέτει μια ελαστική λαβή που καταλήγει σε ένα κοφτερό ρύγχος σαν σπάτουλα. Το ρύγχος στο τελειωμά του μοιάζει σαν μισοφέγγαρο, είναι πολύ κοφτερό, και σκοπό έχει να βρει εύκολα και να κόψει τα ραχιαία νεύρα του καλαμαριού.

squid-pike-ika-shime-1-carpmatchfishing

 

Πρώτα βάζουμε σε γωνία περίπου 60 μοιρών την λόγχη πίσω από το κεφάλι του καλαμαριού και πριν την κουκούλα του, με φορά προς την ουρά του. Στο κέντρο ακριβώς του αυχένα βρίσκονται τα νεύρα που πρέπει να κόψουμε. Τρυπάμε το καλαμάρι μέχρι η λόγχη να διαπεράσει το σώμα του.

Επειδή λογικά θα πετύχουμε αμέσως τα νεύρα του, θα δούμε το καλαμάρι να τεντώνει τα πλοκάμια του και όλο του το σώμα και η κουκούλα να αποχρωματίζονται αμέσως.

killed-squid-2-ika-shime-carpmatchfishing

Μπορεί εάν δεν το πετύχουμε καλά να δούμε να αποχρωματίζεται μόνο το μισό του σώμα με οριζόντια τομή κατά μήκος του. Εάν τρυπήσουμε με την λόγχη ελάχιστα παραδίπλα θα δούμε ότι αποχρωματίζεται ολόκληρο το καλαμάρι.

killed-squid-3-ika-shime-eging-carpmatchfishing

Λογικά θα μείνει ελάχιστο χρώμα στο κεφάλι του, οπότε ξανατρυπάμε πριν τα μάτια του στο κέντρο, με φορά προς τα πλοκάμια του.

killed-squid-4-ika-shime-carpmatchfishing

Τότε ολόκληρο το καλαμάρι χάνει το χρώμα του και πεθαίνει. Οι Ιάπωνες βέβαια εφήυραν τις λόγχες θανάτωσης των καλαμαριών , γιατί έχουν την μανία να τα τρώνε ωμά σε λωρίδες , κάτι σαν το sashimi. Οπότε η άμεση θανάτωση οδηγούσε και σε άμεσο φιλετάρισμα...

ika-shime-squid-head-carpmatchfishing

 

Βέβαια το εξάρτημα ika shime της Yamashita δεν είναι το μοναδικό στην αγορά, μπορεί και με ένα παρόμοιο αμβλύ εργαλείο να γίνει η ίδια δουλειά. Φίλοι μου άλλωστε έχουν φτιάξει χειροποίητες λόγχες που δουλεύουν εξίσου άψογα.

Ενα μοναδικό προτέρημα που έχει το Ego Oh Ika Shime της Yamashita είναι ότι διαθέτει ένα μικρό μεταλλικό σωληνάκι , το οποίο γυρίζει στην αρχική τους θέση τα στραβωμένα αρπάδια των καλαμαριέρων.

yamashita-ika-shime-egi-eging-carpmatchfishing

Βάζουμε το στραβωμένο αρπάδι μέσα στο σωληνάκι και το γυρίζουμε για να καρφώνουν ξανά τα καλαμάρια. Τα αρπάδια μπορεί να στραβώνουν από σκάλωμα στον βυθό, χτύπημα σε βράχια κτλ.

Με το ika shime έχουμε τα αρπάδια των καλαμαριέρων σε άψογη κατάσταση και μπορούμε να χαρούμε την τεχνική eging χωρίς προβλήματα και απρόοπτα.

squid-pike-yamashita-ika-shime-carpmatchfishing

Και μην ξεχνάτε, η θανάτωση των καλαμαριών και των σουπιών, δεν είναι μόνο ηθικό ζήτητμα, είναι και πρακτικό! Να είστε όλοι καλά!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.