Eging: Ψαρεύοντας τα καλαμάρια με καλαμαριέρες φυσικών χρωμάτων(natural colour squid jigs)

eging-natural-squid-jigs-carpmatchfishingEging: Ψαρεύοντας τα καλαμάρια με καλαμαριέρες φυσικών χρωμάτων(natural colour squid jigs)
Του Δημήτρη Σφαλτού
Εδώ και αρκετά χρόνια ψαρεύοντας τα καλαμάρια και τις σουπιές ,διαρυγνύαμε με την παρέα μας τα ιμάτια μας ,για το πιο είναι το πιο αποδοτικό και καλύτερο χρώμα καλαμαριέρας.

Προς μεγάλη μας έκπληξη με το συνεχές ψάξιμο ,μάθαμε ότι τα καλαμάρια έχουν αχρωματοψία! Πως όμως βρίσκουν και αντιλαμβάνονται τους φυσικούς και λιτούς χρωματισμούς των ψαριών που κυνηγούν;

Γιατί να ψαρεύουμε μόνο με καλαμαριέρες ζωηρόχρωμες σαν καμβάδες ζωγραφικής και όχι και με φυσικούς χρωματισμούς;

 

Η απάντηση σίγουρα δεν μπορεί να περιγραφεί σε δύο σειρές κειμένου. Τα καλαμάρια και οι σουπιές δεν βλέπουν χρώματα, αλλά έχουν ασπρόμαυρη όραση.

Βλέπουν το λευκό ,το μαύρο και τα ενδιάμεσα χρώματα σε διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι. Μερικές είναι πιο απαλές αποχρώσεις γκρι και μερικές πιο σκούρες. Επίσης για τα καλαμάρια έχει αποδειχθεί ότι βλέπουν και 3 φάσματα στο υπεριώδες φως uv.

uvlight-fasma-eging.jpg

Άρα γιατί να τα ψαρεύουμε κατά κόρον με χρωματιστές καλαμαριέρες, και τι εξυπηρετούν όλα αυτά τα διαφορετικά χρώματα; Βασικά είναι περισσότερο για τα δικά μας μάτια, παρά για τα μάτια των καλαμαρίων.

Το κάθε χρώμα αποτελεί μια συγκεκριμένη σκιά μεταξύ του λευκού και του μαύρου, στα μάτια των κεφαλόποδων.

eging-squid-dtd-smelt-carpmatchfishing

Μια συγκεκριμένη σκιά, ένα συγκεκριμένο μοτίβο απόχρωσης , που δουλεύει σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες διαύγειας των νερών, της φάσης του φεγγαριού και της διάθεσης των καλαμαριών.

eging-natural-colour-squid-jigs-carpmatchfishing

 

Τα καλαμάρια αυτή την περίοδο κυνηγούν τα κοπάδια των μικρόψαρων. Ακολουθούν στον αφρό τις σαρδέλες, τις φρίσσες, τα κοκκάλια, τα σκουμπριά, τις αθερίνες, και στον βυθό τους σαργούς, τις καλόγριες, τους σαργούς, τους χάνους , τα μπαρμπούνια , τα φαγκρόπουλα, και άλλα πολλά ακόμη ψάρια.

Η λογική σκέψη θα ήταν να υπάρχουν καλαμαριέρες που να μοιάζουν σε αυτά τα ψάρια ακριβώς, και τα καλαμάρια να κυνηγούν αυτά ακριβώς τα μοτίβα που ξέρουν καλά.

eging-smelt-jig-real-fish-dtd-carpmatchfishing

 

Οι καλαμαριέρες αυτές υπάρχουν εδώ και χρόνια , και θα τις απαντήσετε με τον όρο natural colour(φυσικός χρωματισμός). Οι κυριότεροι φυσικοί χρωματισμοί μέχρι τώρα ήταν αποχρώσεις του μπλε , του πράσινου, με ασημί εσωτερικές ταινίες, για να ταιριάζουν στα συνηθισμένα αφρόψαρα. Υπήρχαν επίσης αποχρώσεις παραλλαγής με χρυσές εσωτερικές ταινίες για να μοιάζουν στα φυσικά χρώματα της γαρίδας.

eging-dtd-4-real-fish-jigs-carpmatchfishing


Με μεγάλη μας όμως χαρά ανακαλύψαμε μια νέα σειρά με καλαμαριέρες, οι οποίες είναι ότι πιο κοντινό στις φυσικές αποχρώσεις των ψαριών που κυνηγούν τα καλαμάρια και οι σουπιές.

Πρόκειται για τις Real Fish Oita της Dtd, έχουν ανάγλυφο σχέδιο λεπιών,διαθέτουν φωσφορούχο σώμα, εφέ ήχου με εσωτερική μπίλια, έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα το ψάρεμα στην Μεσόγειο, και κυκλοφορούν σε 7 φυσικά χρώματα, πράσινο σαφρίδι, κίτρινο κοκκάλι, σαργός, αθερίνα, κολλιός, φαγκρί, και μπαρμπούνι.

eging-dtd-real-fish-oita-carpmatchfishing

Επιπλέον η εταιρεία DTD έχει προσαρμόσει κατά αποκλειστικότητα πάνω στις καλαμαριέρες της το παράσιτο Anilocra Physodes, την κοινή ψείρα των ψαριών.

eging-parasite-real-fish-squid-jigs-dtd-carpmatchfishing

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψάρια με το παράσιτο πάνω τους γίνονται πιο αργοκίνητα, πιο νωχελικά, αφού η ψείρα είναι προσκολλημένη συνεχώς πάνω τους και τους απομυζεί το αίμα.

Τα καλαμάρια , όπως ισχυρίζεται η κροατική Dtd , αναγνωρίζουν τα ψάρια με το παράσιτο και τα κυνηγούν πολύ πιο επίμονα. To παράσιτο έχει κίτρινο και ημιδιάφανο χρώμα για να κάνει αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα και να διακρίνεται πιο εύκολα.

dtd-eging-real-fish-squid-jigs-carpmatchfishing

Γενικά , οι καλαμαριέρες με τους φυσικούς χρωματισμούς είναι πολύ αποδοτικές και με πιο προσιτές τιμές. Δουλεύουν πολύ καλά σε όλους τους βυθούς, σε μικτούς , σε βραχώδεις, στις φυκιάδες, στις αμμουδιές, στα λιμάνια κτλ.

Παρά πολλές φορές μας έχει συμβεί να ψαρεύουμε με τις έντονα χρωματιστές ροζ, κίτρινες, μωβ, κόκκινες, πράσινες, και να μην παίρνουμε τσιμπιές και μόλις μπει κάποιο φυσικό χρώμα να γονατίζει αμέσως το eging καλάμι μας.

eging-sfaltos-squid-mackerel-jig-carpmatchfishing

Αυτό εξηγείται-χωρίς να το γνωρίζουμε-ότι υπάρχει κάποιο κοπάδι με αφρόψαρα( σαρδέλες, σκουμπριά, κοκκάλια, σαφρίδια, αθερίνες κτλ) και τα καλαμάρια τα κυνηγούν συνήθως κοπαδιαστά. Σε αυτό το κυνήγι τα κεφαλόποδα πολλές φορές "κλειδώνουν" το μοτίβο του ψαριού που ακολουθούν και δύσκολα προσεγγίζουν κάτι διαφορετικό.

eging-natural-jig-sarago-carpmatchfishing

Μπορεί να πάρουμε και με κοινή καλαμαριέρα ένα καλαμάρι, αλλά σταματάμε μόνο σε αυτό το ένα. Τότε η κοινή ερώτηση στους περισσότερους από εμάς είναι- καλά, μόνο ένα ήτανε; Που είναι τα υπόλοιπα;

Το ερώτημα στους ψαγμένους είναι ρητορικό, εάν αλλάξουμε άμεσα καλαμαριέρα με φυσικό χρωματισμό που θα ταιριάζει σε αυτό το ψάρι που κυνηγούν τα καλαμάρια, θα πάρουμε πολύ περισσότερα από ένα...

eging-natural-squid-jigs-rod-carpmatchfishing

Ένα άλλο κοινό περιστατικό που μου είχε συμβεί, ήταν σε χειμερινά match ψαρέματα για σαργούς, να "βραχώνουν" οι σαργοί στα μεσόνερα και να τους χάνω!

Η απάντηση ήταν πιο απλή, δεν βράχωναν οι σαργοί, αλλά τους άρπαζαν τα καλαμάρια όπως ερχόταν προς τα έξω. Με αλλαγή της τεχνικής σε eging και καλαμαριέρα real fish απομίμησης σαργού, έγιναν ονειρεμένα ψαρέματα στον ίδιο ακριβώς τόπο.

eging-sargos-squid-jig-dtd-carpmatchfishing

Οι ίδιες φυσικές καλαμαριέρες δουλεύουν πολύ καλά στα λιμάνια, τόποι οι οποίοι κατακλύζονται από σαργουδάκια, σαφρίδια, κοκκάλια, αθερίνες, σκουμπριά κτλ.

Μας έχει συμβεί να παίρνουμε μεγάλα καλαμάρια σε πολύ μακρινές βολές στον αφρό , με καλαμαριέρες σκουμπρί, αθερίνα,κοκκάλι , και σαφρίδι, επειδή βαθύτερα υπήρχαν τα συγκεκριμένα ψάρια και τα κυνηγούσαν τα καλαμάρια.

eging-mackerel-squid-jig-dtd-carpmatchfishing

Πολλές φορές όταν τα καλαμάρια "κόβουν " από τσιμπιές, δεν σημαίνει ότι εξαφανίζονται, αλλά κυνηγούν σε μακρύτερες αποστάσεις κάποιο κοπάδι από μικρόψαρα.

Με την χρησιμοποίηση της κατάλληλης απομίμησης σε κατάλληλο χρωματισμό, μπορούμε να έχουμε και τις ανάλογες επιτυχίες.

eging-with-natural-colour-squid-jigs-carpmatchfishing 

Eπίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι καλαμαριέρες Real Fish έχουν λιτό φωσφορούχο σώμα, το οποίο όταν φωτίζεται με φακό uv ζωντανεύει πολύ τα φυσικά χρώματα τους, με τέτοιο τρόπο που να τις αναδυκνύει πολύ μέσα στο νερό. Ο φωσφορισμός αυτός είναι λιτός, δεν φέγγει σαν λάμπα και προσελκύει επιπλέον τα καλαμάρια και τις σουπιές.

eging-glow-squid-jid-dtd-sargos-carpmatchfishing


Κάτι απλό , αλλά πολύ σημαντικό. Όταν ψαρεύουμε με απομιμήσεις ψαριών, θα πρέπει να κάνουμε και τις κατάλληλες πλεύσεις με τις καλαμαριέρες. Τα κάθετα δυνατά jerks δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε, γιατί δεν προσομοιάζουν την κίνηση των ψαριών.

Οι πιο αποδοτικές κινήσεις είναι τα απαλά twitch (κάθετα χτυπήματα με το καλάμι χαμηλά στο νερό), και οι κινήσεις βέλους( dart action), με μικρές παύσεις . Με αυτές τις κινήσεις η καλαμαριέρα κινείται δεξιά και αριστερά με παύσεις, σαν ένα ψάρι που αλλάζει κατευθύνσεις σαν τραυματισμένο.Πάνω στις παύσεις έχουμε και τα χτυπήματα από τα καλαμάρια.

eging-sf-natural-colours-squid-jigs-dtd-real-fish-carpmatchfishing

 

Από την εμπειρία μας οι καλαμαριέρες απομίμησης σαργού, φαγκριού και μπαρμπουνιού δουλεύουν πολύ καλύτερα στον βυθό για ευνόητους λόγους και με πολύ απαλές και όχι απότομες πλεύσεις.

Οι καλαμαριέρες σκουμπρί, σαφρίδι, αθερίνα, κοκκάλι, είναι περισσότερο αποδοτικές με πιο γρήγορες κινήσεις και απότομα τινάγματα με το eging καλάμι, σε ευθεία γραμμή. Είναι οι κλασικές κινήσεις των αφρόψαρων, που πραγματοποιούν γρήγορες κινήσεις με αλλαγές πορείας δεξιά και αριστερά, για να ξεφύγουν από τους διώκτες τους.

eging-dtd-jigs-pack-squid-carpmatchfishing


Οι καλαμαριέρες με τα φυσικά χρώματα είναι καλό να υπάρχουν πάντα στις κασετίνες μας. Είναι η εναλλακτική λύση, όταν τίποτα άλλο δεν μοιάζει να αποδίδει, αλλά για τους περισσότερους από εμάς είναι οι καλαμαριέρες που ξεκινούμε πάντα το ψάρεμα των καλαμαριών.

Είναι η λογική σκέψη , όταν δεν ξέρουμε τι χρώμα να χρησιμοποιήσουμε . Στο κάτω κάτω τα καλαμάρια κυνηγούν με μοτίβα, γιατί να μην ψαρέψουμε τις καλύτερες απομιμήσεις των ψαριών που αναζητούν; Να είστε όλοι καλά, με τα καλαμάρια αγκαλιά!

eging-squid-jigs-fykia-carpmatchfishing


Οι καλαμαριέρες της Dtd Real Fish Oita, εισάγονται και διατίθενται (πώληση λιανική-χονδρική) από το κατάστημα ειδών αλιείας Tsouros marine, ένα από τα πιο εξειδικευμένα καταστήματα πανελλαδικώς στο ψάρεμα των καλαμαριών, και με την πληρέστερη γκάμα σε καλαμαριέρες όλων των εταιριών.

Τις καλαμαριέρες Dtd real fish oita θα τις βρείτε σε όλα τα φυσικά χρώματα στο παρακάτω link:http://tsourosmarine.gr.193-92-97-50.winzone42.grserver.gr/products_gr.asp?prodid=4008

tsouros-marine-carpmatchfishing

Tsouros Marine
Ελευθερίου Βενιζέλου 8 ,Μυτιλήνη TK:81132
Τηλ: 22510 24365
www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.