Eging:Αλλαγή δεδομένων με ψάρεμα καλαμαριών την ημέρα!

eging-dayfishing-varelis-big-squids-carpmatchfishingEging:Αλλαγή δεδομένων με ψάρεμα καλαμαριών την ημέρα!
Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης


Μέχρι τώρα στην χώρα μας είχαμε δεδομένο ότι το ψάρεμα των καλαμαριών από την ακτή με την τεχνική του shore eging, πραγματοποιούνταν μόνο τη νύχτα.

Όλοι ξεκινούσαν το ψάρεμα τους από το σούρουπο και μετά, οι πολύ τολμηροί μέχρι και το ξημέρωμα.

Η διαρκής όμως ενασχόλησή μας με την τεχνική του eging έρχεται για μία ακόμη φορά να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα...

Ναι λοιπόν, τολμήσαμε το διαφορετικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ψάξαμε, κάναμε πολλές δοκιμές, και πλέον θα δούμε πως ψαρεύονται τα καλαμάρια κατά την διάρκεια της ημέρας!

 

 

 

Κάποια στιγμή αρκετά παλιότερα, σε συζητήσεις μεταξύ φίλων ψαράδων, επευφημούσαμε τους Ιάπωνες γιατί το είδος του ιαπωνικού κοινού καλαμαριού ψαρεύεται και την μέρα. Είχαμε δει και την μεγάλη εξειδίκευση με τις καλαμαριέρες, οι οποίες κατασκευάζονται με πρότυπα χρωμάτων-εσωτερικών ταινιών για ημερήσιο ψάρεμα.

Θυμάμαι και την φράση- μακάρι να είχαμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα το ιαπωνικό καλαμάρι για να ψαρεύουμε και την ημέρα, και όχι αποκλειστικά τη νύχτα.

 eging-japan-squid-carpmatchfishing

Στην παρούσα φάση βέβαια που συγγράφεται το παρόν κείμενο, με την αλλαγή της θερμοκρασίας, της κλιματικής αλλαγής και την μετανάστευση πολλών ειδών ψαριών από διαφορετικό κλίμα και θάλασσες, έχουμε και στην Ελλάδα μερικές συλλήψεις του είδους του ιαπωνικού καλαμαριού.

Πριν γίνει κανόνας αυτό το συμβάν, μπήκαμε πριν από χρόνια στην σκέψη να ψάξουμε μήπως και το δικό μας είδος του μεσογειακού καλαμαριού μπορεί να ψαρεύεται και κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας εξόρμηση ήταν παραπάνω από απρόσμενα και ενθαρρυντικά!

eging-squid-at-day-natural-jig-carpmatchfishing 

Για να ψαρευτούν με επιτυχία τα καλαμάρια την ημέρα θα πρέπει να τηρούνται κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις. Σε αυτές καταλήξαμε μετά από πολλά ψαρέματα που κάναμε σε διαφορετικούς τόπους και με διαφορετικές συνθήκες.

1)Πρώτον, για να πιάσουμε καλαμάρια την ημέρα, θα πρέπει να τα κρατάει ο τόπος.Θα πρέπει λοιπόν να δοκιμάσουμε ψάρεμα σε τόπους που ήδη ψαρεύονται με επιτυχία και τις βραδινές ώρες.

eging-squid-ink-day-fishing-carpmatchfishing

 

Αυτοί οι τόποι είναι είτε τόποι με μικτούς βυθούς και φυκιάδες, οπότε μπορεί να είναι οι φυσικοί τόποι αναπαραγωγής των καλαμαριών, είτε μέρη με μεγάλη παρουσία φυσικής τροφής και μικρόψαρων.

Στα περισσότερα ψαρέματα που κάναμε τις ώρες του μεσημεριού κυρίως, είδαμε αυξημένη αποτελέσματα σε βραχώδεις βυθούς, με βάθη από 4-6 μέτρα και θολά νερά.

eging-at-day-fishing-squid-carpmatchfishing

2)Δεύτερον, τα καλαμάρια κυνηγάνε με σθένος σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μικρόψαρων και σχετικά θολά νερά για κάλυψη από άλλα αρπακτικά.

eging-baitfish-squid-day-fishing-carpmatchfishing

 

Εάν δείτε μεγάλα κοπάδια από αθερίνες, σαρδέλες, σαφρίδια, ή πολλά σαργοειδή , είναι πολύ πιθανόν τα καλαμάρια να τα κυνηγούνε από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το σούρουπο.

Δύσκολα βέβαια θα πάρετε καλαμάρι σε μέρη που κυνηγάνε τα μικρόψαρα ταυτόχρονα λούτσοι, λαβράκια, και γοφάρια , γιατί είναι οι φυσικοί τους εχθροί.

eging-squid-at-realfish-squid-jig-carpmatchfishing


3)Τρίτον, λόγω του παραπάνω γεγονότος και της έντονης παρουσίας μικρόψαρων, έχουμε δει αυξημένη αποτελεσματικότητα στο ημερήσιο ψάρεμα των καλαμαριών σε καλαμαριέρες φυσικών χρωμάτων, τις λεγόμενες natural. Τα φυσικά χρώματα , ειδικά στα χρώματα των ψαριών, είναι μια βασική επιλογή για την έναρξη του ψαρέματος, χωρίς βέβαια σε καμία περίπτωση να μην δουλεύουν και τα έντονα χρώματα , ειδικά σε θολά νερά που χρειαζόμαστε μια αντίθεση .

eging-day-fishing-squid-jigs-carpmatchfishing

Όσο προχωρούμε προς το σούρουπο υπάρχει μια επιλεκτικότητα προς το πορτοκαλί χρώμα και το ροζ, χρώματα που εξ ορισμού δουλεύουν αυτές τις ώρες. Μην χάσετε την ευκαιρία να δουλέψετε καλαμαριέρες με μπλε χρώματα , απαλό πράσινο, ή τις κλασικές και πολύ αποδοτικές απομιμήσεις σαργού, αθερίνας, σαφριδιού, κοκκαλιού, φαγκριού και σκουμπριού.

eging-squid-spitting-ink-dayfishing-carpmatchfishing


4)Τέταρτον, η αποτελεσματικότητα του ημερήσιου ψαρέματος των καλαμαριών κρίνεται πολύ και από την φάση του φεγγαριού. Στις περιπτώσεις που έχουμε την ύπαρξη του φεγγαριού στον ορίζοντα από την περίοδο της ημέρας, αυτές οι ώρες και οι ημέρες είναι οι πιο αποδοτικές.

eging-full-moon-carpmatchfishing

Στην περίπτωση που έχουμε πανσέληνο ή νέα σελήνη κατά την διάρκεια της ημέρας, έχουμε την πιο γόνιμη συνθήκη, γιατί τότε δημιουργούνται τα ρεύματα που ακολουθούν τα καλαμάρια για να βρούνε την τροφή τους.

eging-squid-rod-curve-carpmatchfishing

Την ώρα που βγαίνει το φεγγάρι στον ορίζοντα πάντα ετοιμαζόμαστε για δυνατά καρφώματα,μεγάλα καλαμάρια και ηχηρά φρένα! Οι πιο ευνοϊκές φάσεις του φεγγαριού είναι η πανσέληνος, η νέα σελήνη και τα τέταρτα.
5)Πέμπτον, εάν έχετε κουράγιο για πρωινό ξύπνημα ή συνέχεια του βραδινού ψαρέματος των καλαμαριών, θα δείτε ότι είναι εξίσου αποδοτικό τις πρώτες πρωινές ώρες σε σχετικά βαθιά νερά.

eging-rod-curve-var-carpmatchfishing

Είναι οι ώρες που κινητοποιούνται όλα τα μικρόψαρα και συναθροίζονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Εκεί είναι που τα καλαμάρια εξαπολύουν τις πρώτες επιθέσεις στα ανυπεράσπιστα μικρά πλάσματα, πριν φύγουν στα βαθύτερα στρώματα του νερού.

Με την χρησιμοποίηση καλαμαριέρων στα χρώματα των μικρόψαρων μπορούμε να κάνουμε πολύ καλές ψαριές στα καλαμάρια, και μπορεί να φτάνουν σε εντυπωσιακά μεγέθη.

eging-varelis-big-squid-carpmatchfishing

Τα καλαμάρια του ημερήσιου ψαρέματος στατιστικά στα ψαρέματά μας, είναι σίγουρα λιγότερα και πιο μικρά από αυτά που θα πιάσουμε στα βραδινά ψαρέματα.

Χρειάζεται γνώση, κατανόηση του τρόπου που κινούνται τα καλαμάρια την ημέρα, κατανόηση των τόπων που θα τα ψάξουμε, ακόμη και τι καλαμαριέρες θα χρησιμοποιήσουμε.

eging-squid-trolling-carpmatchfishing

Δεν μιλάμε όμως για μια ουτοπία, τα καλαμάρια μπορούν να ψαρεύονται ακόμη και την ημέρα, σε πείσμα μερικών που νομίζουν ότι πιάνονται μόνο το βράδυ. Δεν χρειάζεται να κατακλύσουν την Ελλάδα τα ιαπωνικά καλαμάρια για να τα ψαρεύουμε την ημέρα. Λίγο ψάξιμο χρειάζεται και μεράκι.

eging-at-rocks-day-fishing-carpmatchfishing 

 

Εμείς ψάξαμε το ημερήσιο ψάρεμα των καλαμαριών με την τεχνική του shore eging, το δοκιμάσαμε, το αποκωδικοποιήσαμε, και είδαμε τα στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε αποδοτικά ψαρέματα. Την υπόλοιπη συνέχεια την αφήνουμε σε όλους εσάς!

Να είστε όλοι καλά!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.