Eging:Πως να καθαρίσετε τις καλαμαριέρες σας από την αλμύρα ,τα μελάνια και να τους κάνετε περιοδική συντήρηση.

eging-sintirisi-kai-plisimo-kalamarieras-cleaning-squid-jigs-eging-carpmatchfishingEging:Πως να καθαρίσετε τις καλαμαριέρες σας από την αλμύρα ,τα μελάνια και να τους κάνετε περιοδική συντήρηση.
Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Λάμπρος Ξυλογιάννης, Θέμης Καρβέλας

Ο καθαρισμός των καλαμαριέρων είναι μια επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση τα αγαπημένα μας τεχνητά δολώματα για το ψάρεμα του καλαμαριού και της σουπιάς.

Με αυτόν τον τρόπο τις έχουμε πάντα σε καλή κατάσταση ,για να τις ψαρεύουμε για πολλά χρόνια. Το πως και το γιατί θα το εξηγήσουμε στο παρακάτω κείμενο.

 

 

Οι καλαμαριέρες σε κάθε ψάρεμα δοκιμάζονται με βάναυσο πολλές φορές τρόπο. Από την μία έχουμε την διαβρωτική δράση του αλατιού, από την άλλη τα χτυπήματα σε βράχια , τα μελάνια, τα βεντουζαρίσματα από τα καλαμάρια και τις δαγκωνιές από τις σουπιές...Τι τραβάνε και αυτές οι δύστυχες...

kalamariera-me-dagkomata-eging-carpmatchfishing


Η αλμύρα διαβρώνει τα εξωτερικά πανιά, θολώνει τα χρώματα, καταστρέφει την πλέξη τους, θαμπώνει τα εξωτερικά βαρίδια, ενώ παράλληλα εάν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στην καλαμαριέρα, σκουριάζει τα αρπάδια τους και τον μπροστινό τους κρίκο.

eging-skouriasmenoi-krikoi-carpmatchfishing

Με αυτόν τον τρόπο οι καλαμαριέρες χάνουν τα όμορφα χρώματα τους ,αδυνατίζουν τα αρπάδια τους, και χάνουν την αντοχή και την αιχμηρότητά τους.

skouriasmena-arpadia-eging-carpmatchfishing-katharisma-kalamarieras

Τα μελάνια επίσης, εάν δεν τα βγάλουμε αμέσως από τις καλαμαριέρες, κινδυνεύουν να μείνουν μόνιμα πάνω τους, ειδικά εάν είναι από το πολύ πηκτό μελάνι της σουπιάς.

Το καλαμάρι βέβαια έχει αραιό μελάνι και μπορεί να βγει με λίγο τρίψιμο , εαν γίνει άμεσα.

kalamariera-me-melania-eging-carpmatchfishing

Εάν όμως μείνει μόνιμα πάνω σε μια καλαμαριέρα και στεγνώσει , υπάρχει πρόβλημα. Και μία καλαμαριέρα με μελάνια πάνω της αποτελεί διώκτη για τα καλαμάρια, αφού γνωρίζουν καλά ότι το μελάνι σημαίνει κίνδυνος!

Οι καλαμαριέρες μας χρειάζονται μια σωστή αντιμετώπιση, για να παρουσιάσουν μακροζωία, να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά τους και να μπορούμε με αξιώσεις την περίοδο ψαρέματος των καλαμαριών, να έχουμε επιτυχημένες ψαριές.

eging-sfaltos-big-squid-troper-carpmatchfishing

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τις πλένουμε με γλυκό νερό μετά από κάθε ψάρεμα ή στην χειρότερη μετά από ένα-δύο ψαρέματα, εάν αυτά γίνονται μέσα σε 2-3 μέρες το πολύ. Οι καλαμαριέρες δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα τεχνητά ψαράκια του spinning, και αυτές χρειάζονται φροντίδα και τακτικό πλύσιμο.
Για το πλύσιμό τους θα χρειαστούμε μια λεκάνη με χλιαρό νερό (όχι καυτό) , ένα ποτηράκι με απαλό απορρυπαντικό ή ελάχιστο λευκαντικό , και μία απαλή οδοντόβουρτσα.

eging-cleaning-squid-jigs-tools-carpmatchfishing

Θα ρίξουμε τις καλαμαριέρες μέσα στην λεκάνη με το νερό , θα τις ανακατέψουμε για να φύγουν τα εξωτερικά αλάτια και θα τις αφήσουμε για ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά , για να μαλακώσουν τα πανιά τους και να καθαρίσουν πιο εύκολα.

eging-kalamarieres-water-jigs-carpmatchfishing

Παίρνουμε μία μία τις καλαμαριέρες και τις κάθαρίζουμε με την οδοντόβουρτσα σχολαστικά, αφού την βουτήξουμε πρώτα ( εάν απαιτείται ) στο ποτηράκι με το απορρυπαντικό .

eging-cleaning-squid-jig-body-carpmatchfishing

Μην βάλετε χλωρίνες ή απορρυπαντικά με αρώματα ή χρωστικές, γιατί στις πρώτες βολές η καλαμαριέρα θα μυρίζει και θα διώχνει τα κεφαλόποδα. Βέβαια , η οποιαδήποτε μυρωδιά αργά ή γρήγορα, πάντα φεύγει μέσα στο θαλασσινό νερό, απλά δεν πρέπει να πονηρεύουμε τα καλαμάρια στα πρώτα πετάγματα.

Με την οδοντόβουρτσα καθαρίζουμε τα αρπάδια από βρωμιές , τυχόν φύκια και αλάτια.

eging-cleaning-squid-jigs-spikes-carpmatchfishing

Στην συνέχεια καθαρίζουμε το σώμα και το πανί, γύρω από το εξωτερικό βαρίδι και τον κρίκο της καλαμαριέρας.

eging-cleaning-jig-toothbrush-carpmatchfishing

Εάν η καλαμαριέρα μας έχει πάνω μελάνι, επιμένουμε με διάλυμα λευκαντικού και καλό τρίψιμο με την οδοντόβουρτσα . Άλλο ένα κόλπο είναι να ρίξουμε στο σημείο που υπάρχει το μελάνι λακ μαλλιών και να τρίψουμε σχολαστικά.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, εκτός εάν είναι πηκτό στεγνωμένο μελάνι σουπιάς, τα μελάνια εξαφανίζονται και οι καλαμαριέρες γίνονται ξανά σαν καινούριες.

Μετά από το καθάρισμα με την οδοντόβουρτσα, τις ξεπλένουμε με καθαρό νερό και τις βάζουμε σε σκιερό μέρος για να στεγνώσουν.

eging-plysimo-me-nero-kalamarieres-carpmatchfishing

Μία πετσέτα είναι χρήσιμη για να απορροφήσει τα νερά. Καθαρίζουμε σχολαστικά και στα πιο δύσκολα σημεία με την πετσέτα και στην συνέχεια θα την αφήσουμε να στεγνώσει.

cleaning-squid-jigs-eging-towel-carpmatchfishing

Προσωπικά έχω βρει μία πηγή θερμού αέρα (χωρίς να είναι απαραίτητη) για να τις στεγνώνω σε ελάχιστο χρόνο. Οι καλαμαριέρες είναι πλέον καθαρές, έτοιμες για το επόμενο ψάρεμα.

eging-stegnoma-kalamarieras-eging-carpmatchfishing

Να τονίσω ότι ο καθαρισμός των καλαμαριέρων είναι απαραίτητος στο κλείσιμο της περιόδου ψαρέματος των καλαμαριών ή της σουπιάς (ή όταν αποφασίσετε να σταματήσετε να τα ψαρεύετε) , γιατί εάν μείνουν με τα αλάτια για μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχουμε διάβρωση των πανιών και σκούριασμα αρπαδιών.

eging-cleaning-squid-jigs-dry-carpmatchfishing

Επίσης η αλμύρα που μένει πάνω σε μερικές εξειδικευμένες καλαμαριέρες, μπορεί να χαλάσει για πάντα τα σιλικονούχα εξωτερικά τους ποδαράκια και να τα λιώσει.

eging-xoris-podarakia-kalamariera-katharismos-carpmatchfishing


Η καθαριότητα και η περιοδική συντήρηση των αγαπημένων μας καλαμαριέρων είναι μια υπόθεση που απαιτεί λίγο χρόνο, είναι εύκολη, δεν περιλαμβάνει εξειδικευμένα εργαλεία, και είναι απαραίτητη για την μακροβιότητά τους. Μην την παραλείπετε για να έχετε συντροφιά τα εργαλεία σας για πολλά χρόνια.

Να είστε όλοι καλά!

kalamarieres-plysimo-aplostra-eging-carpmatchfishing

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.