Αναλύοντας τον βασικό εξοπλισμό για την τεχνική του eging: Μέρος 1ο) Τα καλάμια eging και οι μηχανισμοί

eging-equipment-rods-and-reels-carpmatchfishingΑναλύοντας τον βασικό εξοπλισμό για την τεχνική του eging:

Μέρος 1o) Τα καλάμια eging και οι μηχανισμοί
Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης, Δημήτρης Παπαχρήστου, Μαραγκός Βασίλης, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος
Δεν νοείται ψάρεμα κεφαλόποδων, καλαμαριού, σουπιάς, θραψάλων, ακόμη και χταποδιών, εάν δεν γνωρίζουμε τον βασικό εξοπλισμό της τεχνικής του eging.

Εξοπλισμός που θα μας λύσει τα χέρια σε δύσκολες περιπτώσεις και θα μας βοηθήσει να πιάσουμε τα δύστροπα κεφαλόποδα, εκεί που οι άλλοι υστερούν.

Ας δούμε λοιπόν με λεπτομέρειες τι είδους καλάμι θα χρειαστούμε, και τι είδους μηχανισμό,  για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε την τεχνική eging με αξιώσεις.

 

Το καλάμι eging


Το ψάρεμα του καλαμαριού και της σουπιάς μπορεί να πραγματοποιηθεί και με ένα light καλάμι spinning, όμως δεν θα πάρουμε ποτέ το μέγιστο των επιδόσεων που θέλουμε στην τεχνική του eging, εάν δεν χρησιμοποιήσουμε ένα καθαρόαιμο καλάμι eging .

Ο σχεδιασμός αυτός έχει γίνει με σκοπό την καλύτερη δυνατή πλεύση της καλαμαριέρας και την απορρόφηση των τραβηγμάτων ενός μεγάλου καλαμαριού.

eging-rods-gr-carpmatchfishing

Αυτά τα καλάμια έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε όλες τις πλεύσεις με τις καλαμαριέρες που χρησιμοποιούμε, και ταυτόχρονα να μπορούμε να τραβήξουμε έξω ένα μεγάλο καλαμάρι, χωρίς τον κίνδυνο να σχιστούν τα μαλακά του πλοκάμια. Η σχεδίαση τους ξεκίνησε από την Ιαπωνία, εκεί που οι δαιμόνιοι Ιάπωνες έχουν αναγάγει το ψάρεμα κάθε είδους που κολυμπάει σε ξεχωριστή τεχνική, δημιουργώντας και τον ανάλογο εξειδικευμένο εξοπλισμό σε καλάμια και μηχανισμούς. Έτσι γεννήθηκε το ''eging'', τo ψάρεμα του Ιαπωνικού καλαμαριού ή του Bigfin Reef squid (στα Ιαπωνικά ονομάζεται ''aori ika''), με την χρήση των τεχνητών καλαμαριέρων-γαρίδων, που στα Ιαπωνικά ονομάζονται ''egi''.

eging-rods-lifting-squid-carpmatchfishing

Τα καλάμια eging πρωτοεμφανίστηκαν στην Ιαπωνία, ενώ η τεχνογνωσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν αρκετά εξειδικευμένη, προσεγμένη και ποιοτική. Γρήγορα όμως με την γενική ''λατρεία'' του ψαρέματος των καλαμαριών και την ''επιδημία'' του eging, έγιναν γνωστά σε όλοκληρο τον κόσμο. Τα ποιοτικά καλάμια eging είναι φτιαγμένα από ισχυρά ανθρακονήματα , με πολλά από αυτά να έχουν στο δεύτερο στέλεχος ειδική σπειροειδή περιέλιξη ινών άνθρακα,για την μεγαλύτερη προοδευτικότητα και απορροφητικότητα στα μεγάλα φορτία.

Είναι πάντα δίσπαστα, έχουν οδηγούς με πολύ μικρό πόδι για να βρίσκονται κοντά στο blank (micro-guides), και βάση καλαμιού, η οποία δεν ξεπερνάει σε μήκος την άρθρωση του αγκώνα.

eging-rock-rods-and-reels-equipment-carpmatchfishing

Οι κοντοί σε πόδι ποιοτικοί οδηγοί είναι κατάλληλοι για την χρήση του νήματος, γιατί το τελευταίο βρίσκεται παράλληλα και πολύ κοντά με τον κορμό του καλαμιού, ακολουθεί όλα τα τινάγματα και βοηθά στην δημιουργία της σωστής πλεύσης.

Στα περισσότερα και πιο ποιοτικά μοντέλα χρησιμοποιούνται οδηγοί της εταιρείας Fuji, και ειδικά αυτοί της σειράς K, που με τις ιδιότητες tangle free, αποτρέπουν κατά πολύ τις τούφες των νημάτων. Επιπλέον οι περισσότεροι φτιάχνονται από το υλικό sic (silicon carbide), που θεωρείται ότι καλύτερο για την χρήση και προστασία του νήματος.

eging-rods-guide-set-ups-carpmatchfishing

Η κοντή λαβή του καλαμιού βοηθά να μην ακουμπάει στον κορμό μας κατά τα τινάγματα, διευκολύνοντας όλες τις κινήσεις μας( jerks-twitches).Πάρα πολλά αξιόλογα καλάμια της αγοράς περιλαμβάνουν στα χαρακτηριστικά τους το μήκος της λαβής του καλαμιού, για να ταιριάξουν στα σωματομετρικά του καθενός μας.

eging-rods-and-rells-elbow-carpmatchfishing

Επιπλέον η βάση στήριξης του μηχανισμού, περιέχει μεγαλύτερο σε μήκος κομμάτι από υλικό eva, για να έχουμε μια καλύτερη, αντιολισθητική, και πιο ισχυρή επιφάνεια πρόσφυσης του χεριού μας. Yπάρχουν βέβαια και καλάμια με φελλό στις λαβές, αντι για eva, αλλά αυτό είναι θέμα εταιρείας.

Εαν αναλογιστείτε πόσα τινάγματα jerk, twitch κάνουμε σε κάθε ψάρεμα eging, για να δώσουμε ζωή στις καλαμαριέρες μας, θα καταλάβετε ότι μια μεγάλη λαβή από αφρώδες υλικό, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη! Μόνο οι συνεχείς κινήσεις του καρπού, μπορούν να μας προκαλέσουν πόνο ή τραυματισμό, εαν το καλάμι μας δεν έχει την κατάλληλη σχεδίαση για αυτόν τον σκοπό.

tako-eging-reel-rod-equipment-carpmatchfishing

Τα καλάμια του eging δεν περιέχουν τον όρο του casting weight, αλλά του egi weight. Μιλάμε για ένα εύρος από βάρη καλαμαριέρων,το οποίο μπορεί να διαχειριστεί σε πλεύση και να πετάξει με βολή το κάθε καλάμι.

Θα δείτε λοιπόν πάνω στα καλάμια eging να αναγράφονται οι τιμές egi weight 2,0-3,0, 2,5-4,0, 2,5-3,5,3,0-4,0 egi κτλ.

eging-rods-pe-egi-blanks-carpmatchfishing

Αυτές οι τιμές καθορίζουν για κάθε καλάμι τι καλαμαριέρες θέλουμε να πετάμε και τι μπορεί να χειριστεί σωστά το ίδιο. από θέμα πλευστότητας. Για παράδειγμα εάν χρησιμοποιούμε κατά κόρον μέχρι 3,0 egi καλαμαριέρες θα προσανατολιστούμε σε ένα καλάμι με egi weight 2,5-3,5, 2,5-4,0 ή οριακά μέχρι 2,0-3,0.

eging-pap-rods-and-reels-equipment-carpmatchfishing

Το τελευταίο μοντέλο όμως δεν θα χειριστεί σωστά μια καλαμαριέρα των 3,5, ή 4 egi, και μπορεί να σπάσει εάν κάνουμε δυνατή βολή με αυτή. Οπότε αυτό το παράδειγμα μπορεί να γίνει οδηγός, για πως θα ψάξετε σωστά ένα καλάμι eging, ανάλογα με τι καλαμαριέρες θέλετε να ψαρέψετε.

Τα καλάμια eging είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο δόμησης των ανθρακονημάτων που να μπορούμε να έχουμε μια αρχική δράση κορυφής (fast action) για να κάνουμε όλες τις πλεύσεις με τις καλαμαριέρες μας.

eging-rod-curve-equipment-reel-carpmatchfishing

Το διαφορετικό με αυτά τα καλάμια είναι ότι μπορεί να έχουν ένα καθαρό fast χαρακτήρα πάνω στα βίαια τινάγματα με τις καλαμαριέρες, αλλά όταν χτυπήσει και πιαστεί το καλαμάρι παρουσιάζουν μια προοδευτική κύρτωση στο ενδιάμεσο τμήμα του blank, η οποία απορροφά όλα τα τραβήγματα και το αυξανόμενο βάρος του καλαμαριού μέσα στο νερό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η αρχική δράση τους να είναι fast, αλλά αλλάζει ανά μοντέλο το power και η ευαισθησία τους. Τα περισότερα eging καλάμια αναγράφουν Fast δράση, και power-medium, medium-light, με πιο σωστή δράση για τα ελληνικά δεδομένα την medium-light και light.

eging-rods-and-reels-var-trolling-squid-carpmatchfishing

Είναι γνωστό ότι όταν το καλαμάρι, η σουπιά, το θράψαλο πιαστούν στην καλαμαριέρα ρουφάνε νερό και το εκτοξεύουν αντίθετα προκειμένου να ελευθερωθούν. Σε αυτή την φάση αυξάνεται το βάρος τους και το τράβηγμα που κάνουν. Εάν ένα καλάμι είναι πολύ σκληρό στο ενδιάμεσο blank, και δεν έχει προοδευτικότητα, τότε είναι πολύ πιθανό το καλαμάρι να χτιστεί στα πλοκάμια του από την μεγάλη αδράνεια και να φύγει μακριά, παρασύροντας και το υπόλοιπο κοπάδι.

Το καλάμι eging έχει αυτή τη μοναδική συμπεριφορά σε σχέση με τα άλλου τύπου καλάμια, είναι πολύ προοδευτικό στο μέσο του όταν πιαστεί ένα καλαμάρι και συνεχίζει να κυρτώνει γραμμικά , απορροφώντας όλα τα τραβήγματα, φέρνοντας το καλαμάρι με κάθε ασφάλεια στην ακτή. Eκεί είναι και η μεγάλη διαφορά με τα spinning καλάμια, τα οποία έχουν διαφορετικό power, είναι πιο δυνατά και σαν συνέπεια σχίζουν πολύ εύκολα τα πλοκάμια των καλαμαριών. Με τα καλάμια eging το φαινόμενο αυτό περιορίζεται δραστικά, για να μην πω ότι εξαλείφεται εντελώς.

eging-rods-and-reels-carpmatchfishing

Επιπλέον είναι πολύ εύκολο για αυτό να χειριστεί οποιαδήποτε πλεύση με την καλαμαριέρα. Από δυνατά jerks που εκτοξεύουν την καλαμαριέρα από τον βυθό σαν το τίναγμα της γαρίδας, μέχρι και την κίνηση side to side/ζιγκ-ζαγκ(dart action), απότομες δηλαδή αλλαγές της κατεύθυνσης της καλαμαριέρας στον ίδιο οριζόντιο άξονα, σαν την κίνηση του ψαριού.
Τα καλάμια eging έχουν μήκος από 2,10 μέτρα και φτάνουν μέχρι και τα 2,90 μέτρα σε σπάνιες περιπτώσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των καλαμιών eging έχουν μήκος μεταξύ 2,50 και 2,60 μέτρα. Το αναγραφόμενο μήκος τους είναι σε πόδια (ft) και αυτά που χρησιμοποιούνται πιο πολύ είναι αυτά των 7,9 ft (2,37m) , των 8,0 ft ( 2,40m), των 8,3 ft( 2,49m) , των 8,6 ft(2,58m) και των 93ft(2,79m).

eging-rods-and-reels-sunset-carpmatchfishing

Το μήκος αυτό υπάρχει για να μπορούν να γίνουν και οι κατάλληλες βολές , αλλά το πιο σημαντικό είναι να μπορούν να πραγματοποιηθούν σωστά οι πλεύσεις με τις καλαμαριέρες.

Γενικά, ένα κοντό καλάμι υστερεί σε βολή, υπερτερεί σε πλεύση, ενώ ένα πιο μακρύ (άνω των 2,80 μέτρων)κάνει ελαφρά πιο μακρινές βολές, αλλά υστερεί στην πλεύση.

Το μακρύ καλάμι αργεί πάρα πολύ να μεταδώσει σωστά την πλεύση, αφού το μεγάλο μήκος και η απορροφητικότητα δρα σαν επιβράδυνση της κίνησης.

eging-squid-net-rods-and-reels-equipment-carpmatchfishing

Στην ουσία με ένα πολύ μακρύ καλάμι άνω των 2,80 μέτρων μπορεί να κάνουμε ένα χτύπημα , αλλά ούτε το μισό αυτής της κίνησης μεταδίδεται στην καλαμαριέρα. Τα πιο πολυχρησιμοποιούμενα καλάμια eging είναι αυτά των 8,3 και 8,6 ποδιών γιατί μπορούν να κάνουν μακρινές βολές και να δουλέψουν σωστά τις καλαμαριέρες. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η σωστή πλεύση είναι το Α και το Ω στο ψάρεμα των καλαμαριών και της σουπιάς, ασχέτως τι είδους καλαμαριέρα ψαρεύουμε. Έτσι ένα σωστό καλάμι eging με την δράση του μπορεί να μεταμορφώσει το ψάρεμα μας και να αλλάξει μια και καλή τα δεδομένα.

eging-big-squids-rods-reels-carpmatchfishing

Επίσης, επειδή τα καλάμια αυτά είναι αρκετά ποιοτικά, το βάρος τους είναι ελάχιστο για να μην κουραζόμαστε στις βολές και στα τινάγματα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν βάρος κάτω από 110-120 γρ.
Τα καλάμια eging χαρακτηρίζονται και από ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό το οποίο είναι το power. Υπάρχουν οι κατηγορίες light, medium light, medium και medium hard.H light (L)κατηγορία είναι πιο κοινή στα πιο μαλάκα , ευαίσθητα και μικρότερου egi weight καλάμια και περιλαμβάνει βάρη μέχρι και 2,5-3,5 egi. Σε προσεγμένα καλάμια custom η light κατηγορία μπορεί να χρησιμοποιεί καλαμαριέρες μέχρι και 4,0 egi.

eging-rods-blanks-carpmatchfishing

H medium light(ML) είναι η πιο κοινή κατηγορία και περιλαμβάνει για μένα, μαζί με την light (L), την πιο σωστή προοδευτική δράση για τα ψαρέματα στην Ελλάδα. Καταλαμβάνει egi weight από 2,5-3,5, 2,5-4,0 egi, δουλεύει άριστα τις καλαμαριέρες στα 3,0-3,5 egi , και είναι τα περισσότερα καλάμια που εισάγονται στην χώρα μας.

Η επόμενη πιο δυνατή κατηγορία των eging καλαμιών είναι τα medium(M) και περιλαμβάνουν καλάμια με πιο δυνατή και fast δράση, κατάλληλα για πιο βαριές καλαμαριέρες πάνω από 3,0 egi. Περιλαμβάνει συνήθως βάρη από 3,0-4,0 egi .Αυτά τα καλάμια δουλεύουν πολύ καλά σε απότομα βράχια, ρεύματα, δύσκολους βυθούς, αφού η δύναμη τους είναι κατάλληλη για επικίνδυνες αποστολές, σηκώματα από μεγάλα ύψη, και είναι χρήσιμα όταν τα μεγέθη των καλαμαριών είναι πολύ μεγάλα...

eging-rods-equipment-carpmatchfishing

Η επόμενη κατηγορία είναι αυτή των medium hard (MH)καλαμιών και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 4,5 + egi. Ειδικά στα δυνατά ρεύματα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιο μεγάλες και βαριές καλαμαριέρες ( και με πρόσθετα βάρη) , τα medium hard eging καλάμια είναι μονόδρομος. Επίσης πολλά καλάμια eging με medium hard κατηγορία χρησιμοποιούνται για ψάρεμα tip and run.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι όσο πιο πολύ μεταφέρεται το power ενός καλαμιού eging προς το light , τόσο πιο ευαίσθητο γίνεται στην χρήση του με τις μικρότερες σε μέγεθος καλαμαριέρες και στο egi weight που αναγράφεται πάνω του.
Τα καλάμια eging επίσης αναγράφουν και το εύρος των νημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το κάθε καλάμι, ή ακόμη και την μέγιστη τιμή τους (egi max). Στα light (L) καλάμια το εύρος του νήματος είναι από 0,4-0,8 ΡΕ, στα medium light (ML) από 0,6-1,0 PE ,στα medium (M) από 0,6-1.2 PE και στα medium hard (MH) από 1,0-1,4 PE. Σε γενική ομολογία στο eging, τα πιο πολυχρησιμοποιημένα νήματα , είναι αυτά των 0,6-0,8 ΡΕ.

 eging-rods-pe-carpmatchfishing

Παρακάτω σας παραθέτουμε ένα πίνακα με την Ιαπωνική κλίμακα PE, για την κατάταξη των νημάτων. Είναι ένα χρήσιμο παράδειγμα για να ξέρετε την διάμετρο του νήματος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με κάθε καλάμι eging, και τις αναγραφόμενές του τιμές.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο για την κλίμακα PE των νημάτων, στο ακόλουθο link:Η Ιαπωνική βαθμονόμηση PE των νημάτων για το ψάρεμα: Μύθοι και πραγματικότητα!

PE-braided-lines-ratings-iaponiki-klimaka-PE-carpmatchfishing

Eαν βέβαια κάποιος δεν θέλει ,ή δεν μπορεί να αποκτήσει ένα καθαρόαιμο καλάμι eging, μπορεί να προσανατολιστεί σε προοδευτικά καλάμια spinning, σε heavy rock καλάμια(η heavy κατηγορία του ελαφριού Rοck Fishing-LRF), με fast action και medium power. Τέτοια καλάμια υπάρχουν αρκετά στο εμπόριο και είναι εύκολο να ανευρεθούν και να αποκτηθούν. Προσοχή, ότι γράφει eging δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το καλάμι θα είναι και σωστό. Πολλές εταιρείες φτιάχνουν low budget καλάμια με την ονομασία eging, τα οποία δυστυχώς μόνο σχέση με καθαρόαιμα eging καλάμι δεν έχουν...

eging-fishmaker-rockchamp-equipment-carpmatchfishing

Οι μηχανισμοί του eging


Για την τεχνική του eging μας αρκεί ένας πολύ ελαφρύς μπροστινόφρενος spinning μηχανισμός , με μέγεθος 2000-2500, όχι πολύ γρήγορος και με πολύ προοδευτικά φρένα. Ελαφρύς γιατί με τις συνεχόμενες μετακινήσεις, τα συνεχή τινάγματα, και αδιάκοπες βολές, χρειαζόμαστε ελάχιστο βάρος για να συντροφεύει το καλάμι μας.

eging-reels-and-rods-gr-carpmatchfishing

Είναι υπερβολικό πιστεύω να χειριζόμαστε μηχανισμούς μεγαλύτερους από 2500, διότι αυξάνει το βάρος κατά πολύ και κουράζει το σύνολο. Η ταχύτητα του καλό θα είναι να είναι από 4,8:1 έως 5,2:1 , για να διευκολυνόμαστε σε απαιτητικές πλεύσεις, για να μαζεύουμε γρήγορα το νήμα και να μην μας κάνει τούφες στα μέσοδιαστήματα των τιναγμάτων, και για να κάνουμε γρήγορες ανακτήσεις σε μέρη με πολλά σκαλώματα ή κόντρα καιρό. Οι παρα πολύ γρήγοροι μηχανισμοί δεν ενδείκνυνται, διότι η γρήγορη ταχύτητα μπλέκει πιο εύκολα τις καλαμαριέρες στο σύρσιμο στον βυθό, γίνονται πολύ νευρικές πλεύσεις, που δεν αρμόζουν στο μεσογειακό καλαμάρι.

eging-rods-and-reels-big-squid-sfaltos-carpmatchfishing

Το σημαντικό με αυτούς τους μηχανισμούς είναι η σωστή κίνηση και τα φρένα τους. Η σωστή επιλογή μηχανισμού είναι κρίσιμη για την σωστή και επιτυχημένη έκβαση ενός ψαρέματος, με την τεχνική του eging. Tα φρένα τους θα πρέπει να είναι πολύ προοδευτικά και να μην κλειδώνουν με ένα γύρισμα της πεταλούδας.

Σε αυτόν τον σκοπό οι εταιρείες έχουν κατασκευάσει εξειδικευμένους μηχανισμούς eging με πάρα πολύ προοδευτικά φρένα, με δίσκους carbon πολλές φορές, ενώ όταν γυρίζει η πεταλούδα μια στροφή τα φρένα σφίγουν πολύ σιγά. Χρειάζονται 2-3 ολικά γυρίσματα της πεταλούδας για να σφίξουν περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε απίστευτα ακριβείς και μικρομετρικές ρυθμίσεις, για να μην ξανασχιστεί κανένα πλοκάμι...

eging-3-reels-equipment-carpmatchfishing

Τα καλαμάρια και ειδικά οι σουπιές έχουν ευαίσθητα πλοκάμια που δεν αντέχουν πολλές καταπονήσεις. Η σωστή ρύθμιση των φρένων θα μας χαρίσει το απαραίτητο κάρφωμα, αλλά από εκεί και μετά η σωστή προρύθμιση θα αναλάβει να φέρει το καλαμάρι στην ακτή , χωρίς πάλι να σκιστούν τα πλοκάμια του.

eging-rods-and-reels-mara-squid-carpmatchfishing

Μια γενική αρχή για την ρύθμιση των φρένων στο eging ,είναι ότι τα φρένα δεν θα πρέπει να λύνονται οριακά όταν κάνουμε ένα πάνω δυνατό(κάθετο στην θάλασσα) τίναγμα τύπου jerk. Εαν τα φρένα λύνονται πολύ εύκολα, μπορεί σε ένα δυνατό κάρφωμα καλαμαριού να το χάσουμε από το απότομο ξετύλιγμα της μπομπίνας, ή ακόμα να μετατρέψουμε πα΄ρα πολύ εύκολα το νήμα μας σε μια μεγάλη , πανέμορφη τούφα...

eging-reels-equipment-carpmatchfishing

Οι εταιρείες εκτός από εξειδικευμένα καλάμια για eging έχουν κατασκευάσει εξειδικευμένους μηχανισμούς και για το eging , με πανάλαφρα κράματα μετάλλων, ταχύτητες έως 5,2:1, λεπτές κωνικές μπομπίνες μικρής χωρητικότητας, (150μετρα για 0,8pe νήμα) ειδικές για λεπτά νήματα, δίσκους carbon για μεγαλύτερη προοδευτικότητα στα φρένα, και μέγεθος όχι πάνω από 2500. Οι εξειδικευμένοι μηχανισμοί με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά φτάνουν σε βάρος τα 180-190 γραμμάρια.

eging-reels-emeraldas-carpmatchfishing

Σίγουρα μπορούν να βρεθούν παραπλήσιοι μηχανισμοί στον τομέα του light spinning, light rock fishing, εξαρτάται βέβαια που θέλει να φτάσει ο καθένας την τεχνική του. Αυτή είναι μια πρώτη γεύση για τον βασικό εξοπλισμό του eging, στον τομέα των καλαμιών και των μηχανισμών.

Κρίνοντας πάντα εκ του αποτελέσματος, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι , εαν αποφασίσετε να αποκτήσετε έναν καθαρόαιμο εξοπλισμό eging, θα δείτε τεράστια διαφορά στο ψάρεμά σας, και θα αρχίσετε να το απολαμβάνετε όσο τίποτα άλλο...Να είστε όλοι καλά!!!

eging-rods-end-reels-squid-equipment-carpmatchfishing

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.