Ψάρεμα λαβρακιών με την τεχνική του spinning:Δαμάζοντας τα κύματα!

sea-bass-lavraki-spinning-at-waves-carpmatchfishingΨάρεμα λαβρακιών με την τεχνική του spinning:Δαμάζοντας τα κύματα!

Του Γιάννη Μαστρογιαννάκη

Φωτογραφίες:Γιάννης Μαστρογιαννάκης

Είναι η τεχνική του spinning μόνο για ήπιες καιρικές συνθήκες; Εάν συμφωνείτε τότε έχετε την ίδια γνώμη που είχα και εγώ πριν από λίγα χρόνια. Η μεγάλη ανατροπή της γνώμης μου έγινε, όταν σε μία μακρινή εξόρμηση από την έδρα μου, οι προγνώσεις του καιρού πήγαν ‘’περίπατο’’, αφού τα 3 έως 4 μποφόρ που προέβλεπαν τα γνωστά μετεωρολογικά site απείχαν πολύ από τα 6 με 7 μποφόρ που είχαν γεμίσει την θάλασσα με αμέτρητα ‘’προβατάκια’’και δυνατά ρεύματα.

Η πρώτη σκέψη ήταν να φύγω για κάποιο άλλο σημείο, όπου θα ‘’έκοβε’’ η ορμή των κυμάτων αλλά μια δεύτερη σκέψη με έβαλε να αναμετρηθώ με την μανία της. Η συνέχεια έμελε να ήταν συγκλονιστική και μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης για το ψάρεμα του λαβρακιού στο spinning, για πάντα...!

 

 

 

 

Η αφορμή ήταν οι σημειώσεις του προσωπικού μου ημερολογίου που έλεγαν ότι οι ημερομηνίες ήταν σωστές και τσεκαρισμένες, επανειλημμένα για αυτήν την τοποθεσία, όπου μαζί με την δημιουργία του νέου φεγγαριού συνέθεταν το τέλειο σκηνικό για δυνατές συγκινήσεις! Μοναδική ανησυχία, η ένταση του ανέμου που διαρκώς δυνάμωνε!

sea-bass-trikimia-at-waves-spinning-carpmatchfishing

Έτσι και έγινε! Η πρώτη βολή με ένα μικρό minnow λίγων γραμμαρίων έγινε μετά βίας, μόλις λίγα μέτρα μπροστά μου. Παρ'όλη την δυσκολία της βολής και της κοντινής απόστασης που κάλυψα, το χτύπημα ήρθε απευθείας, με ένα ‘’λύκο’’ να μπουκώνει το τεχνητό και να παίρνει ενθύμιο,minnow και μισό μέτρο παράμαλλο!

Το ψαρευτικό set που είχα αυτήν την ημέρα μαζί με την απειρία μου με οδήγησαν σε πολλά χαμένα ψάρια, αλλά μου ξύπνησαν το ενδιαφέρον για δοκιμές σε εξοπλισμό, και σε νέους τρόπους προσέγγισης των λαβρακιών ανατρέποντας ότι μέχρι τότε γνώριζα.

spinning-at-beach-waves-sea-bass-carpmatchfishing

Άλλωστε αυτή είναι και η μαγεία της τεχνικής του spinning. Να πειραματίζεσαι διαρκώς και να ξεκλειδώνεις σιγά σιγά τα μυστικά της! Στο παρακάτω σκίτσο που σχεδίασα θα προσπαθήσω να σας αναλύσω μέσα από προσωπικές μου εμπειρίες την σκηνή του ψαρέματος όπως διαδραματίζεται, και τα πιθανά σενάρια που μπορούν να εξελιχθούν από την αρχική βολή έως και την ασφαλή έξοδο του αλιεύματος στην παραλία.

sea-bass-paralia-spinning-beach-fishing-carpmatchfishing

Με τον εναλλασσόμενο χρωματισμό της πορείας του τεχνητού προσπαθώ να σας μεταφέρω την κλιμάκωση της έντασης στην ψυχολογία του spinner, μέχρι το ψάρι να έρθει με ασφάλεια έξω. Βασικό πλεονέκτημα σε αυτό το σκηνικό θα μας δώσει η σωστή επιλογή του σημείου που θα ψαρέψουμε.

Προσπαθούμε να εναρμονιστούμε με την περιοχή και να μην παραμείνουμε ένα ‘’ξένο’’ σώμα, εκμεταλλευόμενοι τις υπάρχουσες συνθήκες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της ακτής .

Για παράδειγμα κάποια μικρά βράχια θα μας υπερυψώσουν σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας, και θα μας δώσουν καλύτερο χειρισμό των τεχνητών μας.

spinning-at-strong-tides-carpmatchfishing

Αρκεί βέβαια η παραμονή πάνω σε αυτά να είναι ασφαλής και όχι επικίνδυνη .Όπως επίσης και η σωστή τοποθέτηση του σώματος, που στην συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι λοξή και προς τα αριστερά, για να εκμεταλλευόμαστε την φορά του ανέμου , ή ακόμα και να προστατευόμαστε από την κατά μέτωπο βροχή ,που αρκετές φορές μπορεί να υπάρχει.

Στo σχέδιο παρατηρούμε ότι εάν η κατεύθυνση του ανέμου είναι διαγώνια και αριστερά σε σχέση με την ακτή, επιχειρούμε βολή στο μεσοδιάστημα των κυμάτων και αρκετά πιο δεξιά από εκεί που στοχεύουμε(σημείο 1).

how-to-spinning-in-currents-and-waves-carpmatchfishing

Αυτό γίνεται για να μην ξεπεράσουμε το σημείο που επιθυμούμε, χωρίς να το ψαρέψουμε. Μόλις εκτελέσουμε την ρίψη, μαζεύουμε γρήγορα τα περιττά μέτρα του νήματος και έχοντας το καλάμι ψηλά, προσπαθούμε να κάνουμε το τεχνητό μας να ξεκινήσει την πλεύση του.

Η σχεδόν κάθετη θέση του καλαμιού, έχει σαν αποτέλεσμα να αφήνει μεγάλο τμήμα του νήματος εκτός νερού ,αποφεύγοντας τα περιττά φύκια και ελαττώνοντας την αντίσταση των κυμάτων προς αυτό.

spinning-at-waves-carpmatchfishing

Έχοντας πια φτάσει το τεχνητό μας στην επιθυμητή θέση με την βοήθεια του ανέμου και των κυμάτων(σημείο 2), αρχίζουμε να μαζεύουμε, αυξομειώνοντας την ταχύτητα περιστροφής του μηχανισμού, ανάλογα το ύψος των κυμάτων και της αντίστασης που προβάλει το τεχνητό.

Δηλαδή, γρήγορη ανάκτηση όταν η δύναμη του κύματος ανεβάζει το τεχνητό μας ψηλά, και πιο αργή όταν ξανάβρεθεί χαμηλότερα, κρατώντας μια ταχύτητα μέτρια, ικανή να το κρατήσει σταθερό μέσα στη δίνη των ρεμάτων.

Με αυτό τον τρόπο χαράζουμε μια πορεία με ακανόνιστη ταχύτητα και με πολλά twitches(κοφτά πλάγια χτυπήματα του καλαμιού).

sea-bass-fishing-spinning-mastro-carpmatchfishing

Σε περίπτωση που η ένταση του ανέμου είναι αρκετά μεγάλη, μπορούμε να επιτύχουμε την βολή μας, τοποθετώντας το καλάμι μας πλάγια και αρκετά χαμηλά, σχεδόν παράλληλα με την ακτή, αποφεύγοντας τις έντονες πιέσεις του αέρα.

Η βολή θα είναι αρκετά μικρότερη σε απόσταση, αλλά εάν βοηθάει η μορφολογία της ακτής, θα δημιουργείται μπροστά μας το επιθυμητό σκαλοπάτι από την επίδραση των κυμάτων, και θα μας φέρει κοντύτερα στην περιοχή της έντονης κινητικότητας των ψαριών.

sea-bass-spinning-fish-sand-carpmatchfishing

Συνήθως αυτά τα σημεία είναι παραλίες με άμμο ,που αλλάζουν δομή μετά την εμφάνιση των δυνατών ανέμων και της ανάστροφης κατεύθυνσης των κυμάτων που χτυπούν την ακτή.

Στην συνέχεια έρχεται το πολυπόθητο χτύπημα (σημείο 3 του σχεδιαγράμματος) και το κάρφωμα, πού όλοι μας περιμένουμε και κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά μέχρι να το πετύχουμε και να ακούσουμε το γλυκό τραγούδι των φρένων του μηχανισμού μας. Από εκείνη την στιγμή ξεκινάει η προσπάθεια μας να εκτονώσουμε την ένταση του λαβρακιού.

spinning-for-sea-bass-strike-at-waves-carpmatchfishing

Ανεξαρτήτου μεγέθους, τα λαβράκια εξαντλούν γρήγορα την αντοχή τους ,αρκεί τα πρώτα λεπτά να τα διαχειριστούμε αναλόγως . Από τα τραβήγματα του ψαριού μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος τους, και να έχουμε μια εικόνα του ‘’αντιπάλου’’ μας.

Λαβράκια έως 2 κιλά θα είναι πολύ νευρικά, με αρκετές και απότομες εναλλαγές στην πορεία τους ,ενώ ψάρια από 2 κιλά και πάνω θα έχουν ομαλή πορεία με ελάχιστες εναλλαγές, με κατεύθυνση προς τα βαθιά και προς τα σημεία όπου θα υπάρχουν φυσικά εμπόδια (πχ πλάκες, βράχια), για να απαλλαγούν από το τεχνητό μας.

mastrogiannakis-team-carpmactcfishing

Έτσι λοιπόν και στις δύο περιπτώσεις, σηκώνουμε το καλάμι μας ψηλά, χαλαρώνουμε τα φρένα από την σφιχτή αρχική προρυθμισμένη θέση που τα είχαμε σε φάση καρφώματος, και μαζεύουμε μόνο όταν το ψάρι κολυμπάει προς την κατεύθυνση του κύματος και όχι σε αντίθετη προς αυτήν φορά, γιατί η αντίσταση που δημιουργείται είναι μεγάλη.

Εάν χειριστούμε σωστά τον εξοπλισμό μας ,η ορμή των κυμάτων γίνεται σύμμαχος μας και βοηθάει στην ομαλή έξοδο του ψαριού στην ακτή.

sea-bass-lure-spinning-fishing-at-waves-carpmatchfishing

Σημαντική λεπτομέρεια είναι να μην παραμένουμε σταθεροί στην αρχική μας θέση μετά το κάρφωμα, αλλά να κατευθυνόμαστε προς το ψάρι, κατά μήκος της ακτής, μειώνοντας σταδιακά την απόσταση που μας χωρίζει(σημείο 4 του αρχικού σχεδιαγράμματος).

Πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά, έχοντας καταστρώσει νοερά την πορεία μας σε αναμενόμενο χτύπημα, προλαμβάνοντας δυσάρεστα σενάρια με άσχημη κατάληξη, πχ πτώση ή τραυματισμό από ολισθηρά και απότομα βράχια, ή από κλαδιά που έχουν ξεβράσει τα κύματα.

sea-bass-mouth-lure-carpmatchfishing

Η ένταση σε αυτή φάση του ψαρέματος είναι μεγάλη ,και πολλές φορές δεν μας αφήνει να σκεφτούμε καθαρά για να ενεργήσουμε αναλόγως. Ελπίζω να σας έδωσα μια ιδέα από το spinning λαβρακιών σε αυτές τις συνθήκες και να σας μετέδωσα το μικρόβιο που με έχει ‘’αρρωστήσει’’, έχοντας αποτυπώσει με ανεξίτηλο μελάνι στο μυαλό μου ονειρικές μάχες!

lavrakia-2-sea-bass-fishing-spinning-at-waves-carpmatchfishing

Κλείνοντας θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η επιτυχημένη εξόρμηση είναι εκείνη που θα τελειώσει χωρίς να έχει κινδυνέψει η σωματική μας ακεραιότητα ,δεν έχουν πάθει ζημιά τα αλιευτικά μας σύνεργα, συμπεριλαμβανόμενου σε αυτά και του αυτοκινήτου μας, που μας οδηγεί ως επί το πλείστον σε κακοτράχαλους προορισμούς μακριά από την βουή της πόλης.

Η οποιαδήποτε κάρπωση αλιευμάτων θεωρείται bonus και δεν αποτελεί αυτοσκοπό για τους λάτρεις της τεχνικής του spinning. Να σέβεστε την θάλασσα, τα ψάρια που μας δίνουν τόση χαρά, και να προάγετε το catch and release όσο μπορείτε, ώστε να προσέχουμε, για να έχουμε..!

sea-bass-fishing-spinning-mastro-waves-carpmatchfishing

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.