Η Ιαπωνική βαθμονόμηση PE των νημάτων για το ψάρεμα: Μύθοι και πραγματικότητα!

PE-ratings-for-braided-lines-scale-carpmatchfishingH Ιαπωνική βαθμονόμηση PE των νημάτων για το ψάρεμα: Μύθοι και πραγματικότητα!
Του Δημήτρη Σφαλτού
Η κλίμακα PE είναι μια βαθμονόμηση που πρωτοεφάρμοσαν οι Ιάπωνες, για να μετρήσουν την διάμετρο των ψαρευτικών νημάτων. Τα αρχικά PE χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν την λέξη πολυαιθυλένιο( Poly-Ethylene), το κύριο υλικό που δημιουργεί τις ίνες Dynema και Spectre.
Η πρότυπη αυτή κλίμακα μέτρησης PE βασίζεται σε ένα σύστημα αρίθμησης λεγόμενο και "gouw", ένα σύστημα που χρησιμοποιούσαν οι Ιάπωνες για να μετρήσουν την διάμετρο των ινών του μεταξιού. Από τότε η κλίμακα PE εφαρμόστηκε για να μετράνε τις πετονιές και τα νήματα. Στα νήματα βρήκε την πιο κατάλληλη εφαρμογή, καθώς τα αρχικά PE περιέγραφαν το πολυαιθυλένιο.

 


Η κλίμακα PE είναι μια συνεχής μέτρηση, έτσι ώστε δύο νήματα που έχουν το ίδιο νούμερο σε PE να έχουν πάντα και την ίδια διάμετρο. Για να βρούμε με ένα γενικό κανόνα το όριο θραύσης ενός νήματος, αρκεί να πολλαπλασιάσουμε το νούμερο PE με το 10. Έτσι παίρνουμε κατά προσέγγιση πάντα ένα γενικό όριο θραύσης για ένα νήμα, για παράδειγμα ένα νήμα με νούμερο PE #4(0,330mm), θα έχει όριο θραύσης 4x10=40 λίμπρες,δεδομένου ότι σχεδόν ποτέ δεν θα δοκιμαστεί ψαρευτικά στο μέγιστο όριο ( 10xPE#).

Στην παρακάτω φωτογραφία παραθέτουμε ένα πίνακα που περιγράφει την σχέση της κλίμακας PE με την διάμετρο των νημάτων. Σε διαφορετικούς πίνακες των εταιρικών νημάτων υπάρχει δίπλα από την κλασική κλιμακα PE και ένα στοιχείο για την αντοχή ενός νήματος σε λίμπρες, αλλά αυτό είναι κάτι ενδεικτικό, αφορά ένα μόνο συγκεκριμένο νήμα,  και διαφέρει μεταξύ νημάτων διαφορετικής πλέξης, υλικών και εταιρειών.

PE-braided-lines-ratings-iaponiki-klimaka-PE-carpmatchfishing

Το θέμα είναι ότι η κλίμακα PE περιγράφει μόνο την διάμετρο των νημάτων και όχι την αντοχή ή το όριο θραύσης τους. Ειδικά το όριο θραύσης μπορεί να ποικίλει και να διαφέρει κατά πολύ σε νήματα της ίδιας κλίμακας PE.

Αυτό γίνεται γιατί όλα τα νήματα δεν κατασκευάζονται με τα ίδια υλικά, τα ίδια χαρακτηριστικά και τους ίδιους κλώνους.

pe-ratings-reel-braid-spool-carpmatchfishing

Κάθε εταιρεία χρησιμοποιεί και άλλες πλέξεις, άλλα υλικά και ίνες. Για παράδειγμα μπορεί δύο νήματα να έχουν την ίδια διάμετρο PE ( πχ 0,8PE) και να έχουν διαφορετική αντοχή και πλέξη.

Το ένα νήμα να είναι τετράκλωνο και το άλλο οχτάκλωνο, με διαφορετικά υλικά κατασκευής.

pe-ratings-braids-japan-carpmatchfishng

Τα πιο προσεγμένα, ακριβά και ακριβή νήματα μπορεί να έχουν περισσότερους κλώνους και πιο λεπτομερή ύφανση, με αποτέλεσμα ένα πιο στρογγυλεμένο νήμα, με πιο λείο και απαλό φινίρισμα και υψηλότερες αντοχές, πάντα για την ίδια διάμετρο PE.

Για παράδειγμα ένα νήμα της εταιρείας YGK με οκτάκλωνη πλέξη και κλίμακα PE#0,8, έχει όριο θραύσης στις 16 λίμπρες , ενώ της εταιρείας Sunline Super PE#0,8 έχει όριο στις 14 λίμπρες.

pe-ratings-ygk-g-soul-braid-pe-scale-carpmatchfishing

Πολλές φορές τα εξειδικευμένα νήματα που δίνονται για συγκεκριμένες τεχνικές( eging, spinning, lrf, vertical jigging, trolling) , έχουν και υψηλότερες τιμές, για να συμβαδίζουν με τις πιο πολύπλοκες και περισσότερες πλέξεις, το λείο φινίρισμα και στην υψηλότερη αναλογία διαμέτρου/ όριο θραύσης .

pe-ratings-fishmaker-spool-nano-clear-carpmatchfishing

Σε γενική ομολογία υπάρχει μεγάλη σύγχυση στα χαρακτηριστικά των νημάτων της παγκόσμιας αγοράς. Στα περισσότερα δεν υπάρχουν ακριβείς μετρήσεις, ακριβείς διαμέτρους, ακριβή όρια θραύσης και αντοχής. Το εμπόριο έχει αναδείξει και πάρα πολλά νήματα φασόν, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας, στρίβουν πολύ εύκολα, δεν έχουν αντοχές και η διάμετρος είναι πολύ αναληθής. Πολλές φορές για να αναδείξουν μια μεγάλη αντοχή, υποκλέπτεται η διάμετρος, και έτσι νήματα για παράδειγμα που αναγράφουν μια διάμετρο 0,10 mm , όταν μετριούνται με παχύμετρο να είναι τουλάχιστον 0,15-0,16 mm.

 

Τα περισσότερα Ιαπωνικά νήματα , ή αυτά που κατασκευάζονται σε Ιαπωνικά εργοστάσια τείνουν να είναι πιο προσεγμένα και ακριβή σε μετρήσεις, χωρίς αυτό να είναι σε καμία περίπτωση βασική μομφή για νήματα διαφορετικής προέλευσης.

pe-ratings-gosen-braid-carpmatchfishing

Και ενώ η κλίμακα PE είναι η κύρια μέτρηση στην ιαπωνική αγορά, στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά προτιμούν πιο πολύ την αναγραφή της διαμέτρου.

Όλα καλά με αυτό, αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει ταύτιση σε αυτό που αναγράφει το κάθε νήμα και αυτό που να είναι στην πραγματικότητα , δηλαδή η αντιστοιχία ακριβής διαμέτρου και σωστής/ ικανοποιητικής αντοχής.

fg-knot-tentoma-last-tsakisti-carpmatchfishing


Δύσκολα επίσης θα βρείτε νήμα με στρογγυλή διατομή, καθώς οι πλέξεις και το τέντωμα τείνουν να κάνουν τα νήματα πιο πλακέ ή καλύτερα οβάλ. Οι κλώνοι μπορεί να ξεκινούν από 3, όπως είναι πολλά νήματα πολύ μικρής διαμέτρου που χρησιμοποιούνται στο Light Rock Fishing (PE#0,3-0,4,0,6), ενώ τα πιο κοινά είναι τα τετράκλωνα.

Όσο περισσότερες είναι οι πλέξεις ( 8κλωνα, ενώ υπάρχουν 12κλωνα και πλέον 24κλωνα ), τόσο κατά προσέγγιση πάντα δίνεται καλύτερα ο ορισμός της διαμέτρου.

pe-ratings-team-dragon-reel-carpmatchfishing

Τέλος, πολλά καλάμια και μηχανισμοί ιαπωνικής κατασκευής αναγράφουν το εύρος των νημάτων ή πετονιών που μπορούν να χειριστούν ,ή είναι ειδικά κατασκευασμένα για αυτά. Το θέμα της σύγχυσης πάλι είναι ότι η κλίμακα PE σημαίνει μέτρηση διαμέτρου και όχι μέτρηση αντοχής/δύναμης.

Για παράδειγμα ένα καλάμι spinning/eging, μπορεί να αναγράφει μια κλίμακα PE , ένα εύρος τιμών από νήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, από νήματα που μπορεί να χειριστεί σωστά το καλάμι, π.χ από 0,6-1,2, αλλά για ποια αντοχή ή για ποια εταιρεία νήματος; Ένα νήμα PE#0,8 μπορεί να έχει αντοχή 10 λίμπρες και ένα άλλο πιο προσεγμένο στα ίδια PE#0,8 , να έχει αντοχή 16 λίμπρες.

pe-ratings-line-weight-rod-carpmatchfishing

Έτσι πρέπει να έχουμε μεγάλη προσοχή στην επιλογή του σωστού νήματος για το καλάμι μας, με βάση την κλίμακα PE και την αντοχή του νήματος. Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι ανάμεσα σε δύο νήματα με ίδια μέτρηση PE, η αντοχή που αναγράφεται πάνω στο καλάμι και πρέπει να παίρνουμε υπόψιν για να μην παρουσιαστεί πρόβλημα, είναι η μικρότερη αντοχή μεταξύ των δύο νημάτων (10 λίμπρες) .

Υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ένα πολύ ισχυρό νήμα σε αντοχή λιμπρών, που δεν μπορεί να αντέξει οριακά το καλάμι μας, και να παρουσιαστεί σπάσιμο ή ράγισμα, ανεξαρτήτως τεχνικής ψαρέματος.

pe-ratings-dragon-braded-lines-carpmatchfishing


Σε κάθε περίπτωση ο κανόνας του πολλαπλασιασμού της κλίμακας PE με το 10 , που περιγράψαμε παραπάνω , είναι μια ασφαλής προσέγγιση.
Η επιλογή του σωστού νήματος δεν είναι εύκολη σε καμιά περίπτωση. Χρειάζεται γνώση της τεχνικής, των υλικών κατασκευής του νήματος ,τι θέλουμε σαν βασικά χαρακτηριστικά, και εάν το νήμα που επιλέγουμε τα κατέχει στην πραγματικότητα και δεν ψεύδεται.

Καμιά φορά μονό η εμπειρία ενός που ήδη έχει χρησιμοποιήσει ένα προϊόν σε πολλά ψαρέματα και τεχνικές, μπορεί να μας δώσει πραγματικές πληροφορίες για την επιλογή μας. Ένα νήμα δοκιμάζεται πάντα στο ψάρεμα.

pe-ratings-scale-braid-spinning-carpmatchfishing

Εκεί θα δούμε εάν στρίβει εύκολα, εάν έχει μακρινή βολή, εάν βιρινιάζει( πάντα σε συνδυασμό με τον σωστό εξοπλισμό) , εάν διατηρεί την αντοχή του, εάν είναι πραγματική η διάμετρος του, εάν έχει αντοχή στον χρόνο, εάν κάνει εύκολα τούφες κτλ.

pe-ratings-for-braid-and-lines-carpmatchfishing

 

Το βασικό πράγμα είναι να ξέρουμε πραγματικά τι σημαίνει η κλίμακα PE, έτσι ώστε να γνωρίζουμε το είναι πραγματικό και τι είναι μύθος, και να ξεδιαλύνουμε λίγο το τοπίο της επιλογής ενός ψαρευτικού νήματος.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.