Spinning-Το μέγεθος του τεχνητού δολώματος : μικρό ή μεγάλο?

spinning-megethi-texniton-dolomaton.jpgSPINNING-ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ. ΜΙΚΡΟ Η ΜΕΓΑΛΟ?

Του Βασίλη Κολλιόπουλου

Φωτογραφίες:Βασίλης Κολλιόπουλος

Εξαρτάται τι εννοούμε, αν και κατά την γνώμη μου όταν ψαρεύουμε με σκοπό να πιάσουμε ένα ψάρι τον δέκα κιλών, τότε ένα τεχνητό 15cm είναι μινιατούρα.

Μήπως πρέπει τότε να σκεφτούμε καλύτερα την θεωρία περί μεγέθους;

Η απάντηση βρίσκεται στις παρακάτω γραμμές...

Ποιο να είναι άραγε το καλύτερο μέγεθος τεχνητού για τον εκάστοτε τόπο, μήπως τα μικρόψαρα που κρατά ο τόπος αυτός; Μάλλον ναι ,αλλά εδώ έρχεται και μπλέκεται ένας άλλος παράγοντας ,το μέγεθος τον θηρευτών!!!!

loutsosΑφορμή για το παρόν άρθρο μου έδωσε η συζήτηση με έναν κύριο πριν από μερικά χρόνια ,που ψάρευε μανιωδώς λαβράκια σε έναν μέχρι τότε άγνωστο ψαρότοπο για εμένα. Τα λόγια του ήταν ακριβώς αυτά- υπάρχουν λαβράκια αλλά αυτά που χτυπάνε δεν πολύ μεγάλα άντε μέχρι κιλό, τα μεγάλα εμφανίζονται μετά αλλά δεν τρώνε με τίποτα!

Συνεχίζοντας την συζήτηση μαζί του ,μου είπε ότι τα ψάρια χτυπούσαν αποκλειστικά σε minnow τον 5cm, και εκτός αυτού τα ψάρια έτρωγαν μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας και του ξημερώματος.

zavos-lavrakiΠράγματι, στο νύχτωμα έβαλε ένα μικροσκοπικό τεχνητό τον 5-6cm και μετά από μερικές βολές πήρε ένα λαυράκι περίπου στο κιλό. Αλλά αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι μόλις πήρε το ψάρι τα μάζεψε και έφυγε ευχαριστημένος!!!

Αυτό μας έβαλε σε σκέψεις και δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, αντιθέτως αρχίσαμε να βομβαρδίζουμε το μέρος με σιλικονούχα και μικρά minnow, αλλά τίποτα... Τα ψάρια άφηναν τα τεχνητά να περνάνε μπροστά από το στόμα τους ,χωρίς να κάνουν ούτε μία κίνηση!

lavraki-prasinoΑυτό ήταν ένα πολύ καλό μάθημα για εμάς ,γιατί ήταν ή ώθηση στο να πειραματιστούμε, και με τον καιρό να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Ο λόγος ήταν που εκείνο το βράδυ ξεχεριαστήκαμε και δεν πιάσαμε ούτε ένα ψάρι...

Τεχνητά δολώματα και ψάρια

Τα τεχνητά όπως τα ξέρουμε είναι ο μόνος μεσάζοντας ανάμεσα σε εμάς και το ψάρι, στην τεχνική του spinning. Είναι ο μόνος τρόπος να πιάσουμε ψάρι ,χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να πιάσουμε κάτι αξιόλογο. Άρα θα πρέπει να προσπαθούμε να διαβάζουμε το εκάστοτε μέρος και να βγάζουμε τα δικά μας μικρά συμπεράσματα ως προς την επιλογή του τεχνητού.

kollio-gofariΈνα ψάρι του κιλού σίγουρα θα επιτεθεί σε ένα τεχνητό των 5cm, αλλά πάνω σε μεγάλη πείνα θα επιτεθεί και σε ένα τεχνητό τον 15cm! Αυτό πιστεύω πως έχει συμβεί λίγο πολύ σε όλους...

Από εκεί και πέρα ένα μεγάλο ψάρι για να ικανοποιήσει την πείνα του ,πρέπει να κυνηγήσει. Και για να κυνηγήσει πρέπει να σπαταλήσει κάποια ενέργεια , η οποία παράγεται από την τροφή που καταναλώνει.

Οπότε τι έχουμε? (τροφή = ενέργεια) και (ενέργεια = τροφή)

loutsosΤότε χωρίς να χρειαστεί να το παίξω μαθηματικός, κατάλαβα ότι τα μεγάλα ψάρια καμιά φορά δεν ανταποκρίνονται στα μικρά και μεσαίου μεγέθους τεχνητά ,γιατί δεν κάνουν τον κόπο να σπαταλήσουν παραπάνω ενέργεια από ότι θα πάρουν.

Συνεπώς ένα μεγάλο ψάρι αν δεν πεινάει και τόσο πολύ θα αγνοήσει ένα μικρό για τα μάτια του τεχνητό. Τα ψάρια γενικά έχουν έναν τρόπο να μετράνε και να ζυγίζουν το θήραμα πριν επιτεθούν. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να κρατούν μια ισορροπία στον μεταβολισμό τους ,και να μην χρειάζεται να σπαταλούν όλο τους τον χρόνο στο να κυνηγούν.

gofariΕκτός αυτού σκεφτείτε ότι τα ψάρια θα έτρωγαν σε οτιδήποτε και εμείς όταν λέγαμε ότι πάμε για spinning, θα ξεκρεμάγαμε το τεχνητό από την πρόκα στον τοίχο και θα φεύγαμε με την σιγουριά ότι θα γυρίσουμε με ψάρι στο σπίτι.

Ο τύπος του τεχνητού είναι ένας γρίφος που πρέπει να λύσουμε και έχει να κάνει αποκλειστικά με τον τόπο ,την εποχή ,την ώρα, τις καιρικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Από ότι καταλαβαίνετε οι παράγοντες είναι αρκετοί, οι συνδυασμοί είναι χιλιάδες, και δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να σας πω τι δουλεύει περισσότερο στο μέρος σας.(δυστυχώς δεν έχω μαντικές ικανότητες...)

lavrakiΑυτό που μπορώ σίγουρα να πω, είναι ότι αυτό εξαρτάται και από το είδος του ψαριών που κυκλοφορούν. Για παράδειγμα μια σπάθα του κιλού κατά την γνώμη μου δεν θα το εξετάσει και πολύ! Δεν την ενδιαφέρει το μέγεθος, το χρώμα ,ακόμα και η κατηγορία του τεχνητού, γιατί είναι από την φύση της αδηφάγα και έχει τρομερά γρήγορο μεταβολισμό που την αναγκάζει να τρώει συνέχεια. Το θέμα όμως είναι ότι ένα γοφάρι του ίδιου μεγέθους ίσως δεν το φάει.

Αυτό θα μου πείτε συμβαίνει γιατί το τεχνητό δεν ήταν στις διατροφικές συνήθειες του γοφαριού, ίσως να φταίει το χρώμα ή το σύρμα που είχαμε για leader... Και εδώ σας ρωτώ με την σειρά μου γιατί όταν πιάνουμε ψάρια με ανορθόδοξα κατά την γνώμη μας τεχνητά ,λέγαμε απλά ότι πείναγαν;

palamidaΠραγματικά και εγώ το κάνω πολλές φορές από συνήθεια, αλλά στην πραγματικότητα η ικανοποίηση πού νοιώθουμε όταν πιάνουμε ένα καλό ψάρι μας κάνει να ξεχνάμε τον λόγο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το αρπακτικό έφαγε. Αυτό έχει σαν συνέπεια να φέρνουμε και το τεχνητό μέσα στο μυαλό μας σαν ένα τεχνητό που δουλεύει ,αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα που δούλεψε μόνο την συγκεκριμένη στιγμή!

Δεν διαφωνώ όμως και στο ότι κάποια τεχνητά δουλεύουν σε μερικές περιοχές όλο τον χρόνο, άσχετα με τις συνθήκες που επικρατούν. Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα είναι ,ότι σε δύο λαβράκια πάνω από 5 κιλά που έφαγαν σε τεχνητά άνω των 15 εκατοστών ,είναι ότι είχαν μέσα στο στομάχι τους από ένα κεφάλοπουλο που ξεπερνούσε τα 250gm σε βάρος. Άραγε τα ψάρια έφαγαν γιατί ήθελαν άλλο ένα καλό και εύκολο γεύμα, ώστε να καθυστερήσουν το επόμενο, που έτσι και αλλιώς δεν ξέρουν το πότε και που θα το βρουν, ή συμβαίνει κάτι άλλο?

kollio-lavrakiΟπότε ή λύση είναι μία και μοναδική ,δεν αρκούμαστε μόνο σε τεχνητά που ξέρουμε ότι έχουν ξαναδουλέψει . Δοκιμάζουμε πάντα και διαφορετικά τεχνητά δολώματα , άλλωστε το μέγεθος του τεχνητού βρίσκεται σε άρρηκτη σχέση με το μέγεθος του ψαριού το όποιο θα το φάει. Τελικό συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να πειραματιζόμαστε συνεχώς και να μην αρκούμαστε στο ότι έχουμε ακούσει ,ή στο τι μας έχουν προτείνει! Απλά βάζουμε λίγο το μυαλό μας να δουλέψει και μια καλή επιλογή ή λίγη τύχη θα μας φέρει το κατάλληλο αποτέλεσμα!

www.carp-matchfishing.gr


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.