Οι 5 καλύτεροι ψαρευτικοί κόμποι για την ένωση νήματος με πετονιά

5-best-knots-braid-to-leader-carpmatchfishingΟι 5 καλύτεροι ψαρευτικοί κόμποι για την σύνδεση νήματος με πετονιά


Του Δημήτρη Σφαλτού


Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους 5 καλύτερους κόμπους για την ένωση νήματος και πετονιάς(και για παράμαλο). Είναι οι πιο πολυχρησιμοποιημένοι κόμποι παγκοσμίως, και χρησιμοποιούνται ευρέως στις τεχνικές του spinning, lrf, shore jigging, vertical jigging και για shock leader στο casting.

Δώστε την δέουσα προσοχή και εφοδιαστείτε με ότι καλύτερο κυκλοφορεί, για όλες τις ψαρευτικές τεχνικές που χρειαζόμαστε την δύναμη, την διάρκεια και την μέγιστη αντοχή ενός αξιόπιστου κόμπου.

 

 

1)Ο κόμπος Tony Pena


Ίσως ο πιο διαδεδομένος και πολυχρησιμοποιημένος κόμπος στο spinning, αλλά και σε άλλες τεχνικές, όπου χρειάζεται μια πολύ αξιόπιστη και δυνατή ένωση νήματος με πετονιά (παράμαλο). Ο Tony Pena έχει χαμηλό προφίλ, μειωμένη τριβή στους οδηγούς του καλαμιού και μπορεί να φτάσει σε αντοχή έως και 95%.

Χρησιμοποιείται για να συνδεθεί ένα αόρατο παράμαλο στο νήμα του μηχανισμού για την τεχνική του spinning, του eging, του light rock fishing, του shore jigging, του vertical jigging,  ή για να φτιαχτεί ένα αξιόπιστο shock leader για την τεχνική του casting και snag leader για το ψάρεμα του κυπρίνου.

the-tony-pena-fishing-knot-carpmatchfishing

 

Δείτε εδώ την κατασκευή του κόμπου Tony Pena βήμα-βήμα


Ο Tony Pena όταν σφίξει θα αφήσει το κομμένο τμήμα της πετονιάς σε μια μικρή κάθετη γωνία στον κόμπο. Για αυτό καλό θα είναι όταν κάνετε βολές με το τεχνητό σας, να μην βρίσκεται ο κόμπος ήδη μέσα σε πολλά δαχτυλίδια , γιατί αυξάνονται  οι τριβές και μειώνεται η αντοχή του κόμπου. Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για τον Tony Pena, αλλά και για τους υπόλοιπους κόμπους νήματος με πετονιά (braid to leader knots).


2)Ο κόμπος Albright


O albright είναι από τους πιο εύκολους κόμπους για την ένωση νήματος με πετονιά. Έχει μικρό όγκο, είναι αξιόπιστος, και διαθέτει μεγάλη αντοχή. Είναι ένας κόμπος που βρίσκει εφαρμογή στο spinning , lrf, eging, και στο surf casting, όπως και όλοι οι υπόλοιποι της κατηγορίας του.

albright-fishing-knot-carpmatchfishing

Καλό θα είναι να μην περνάει στις δυνατές βολές μέσα από τους οδηγούς των καλαμιών, γιατί λόγω της θέσης που βγαίνει η πετονιά από τον κόμπο, οι τριβές μπορεί να είναι σχετικά αυξημένες και να μειώνουν τις αντοχές του. Επιπλέον οι σπείρες του νήματος φτιάχνονται πάνω σε διπλή πετονιά, πράγμα που αυξάνει ελάχιστα τον όγκο του κόμπου Albright. 

Δείτε εδώ την κατασκευή του κόμπου Albright βήμα-βήμα

 

3)Ο κόμπος Improved Albright


Ο κόμπος Improved Albright είναι μια εξελιγμένη μορφή του απλού Albright . Είναι ένας κόμπος που βρίσκει εφαρμογή στο spinning , lrf, eging, και στο surf casting, όπως και όλοι οι υπόλοιποι της κατηγορίας του.

the-improved-albright-knot-carpmatchfishing

Γίνεται όπως ακριβώς ο Albright, απλά στο τέλος του περνάμε 3-4 φορές το νήμα μέσα από την θηλιά της πετονιάς. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η αντοχή του, μειώνονται οι τριβές και η διάρκειά ζωής του κόμπου.

 

Δείτε εδώ την κατασκευή του κόμπου Improved Albright βήμα-βήμα

 

4)Ο κόμπος FG


Είναι ο πιο πολύπλοκος και τεχνικός κόμπος για την ένωση νήματος και πετονιάς. Εάν κατασκευαστεί σωστά είναι ο πιο ομαλός κόμπος για να περνάει τους οδηγούς των καλαμιών, και έχει τις λιγότερες τριβές.

the-FG-best-fishing-knot-carpmatchfishing

Με λίγη εκμάθηση γίνεται εύκολα, αρκεί να προσέξουμε να τυλιχθούν σωστά και σφιγκτά οι πρώτες σπείρες. Είναι από τους βασικούς κόμπους για την ένωση του παράμαλου στις τεχνικές του jigging, vertical jigging, spinning, ενώ λιγότερο χρησιμοποιείται στο rock fishing, επειδή φτιάχνεται πιο εύκολα με μεγάλες διαμέτρους σε νήματα και πετονιά.


Δείτε εδώ την κατασκευή του κόμπου FG βήμα-βήμα


5)O κόμπος GT


Ο κόμπος GT έχει αρκετές ομοιότητες με τον FG, ειδικά στην αρχή που κάνουμε τις συνεχόμενες σπείρες πάνω στην πετονιά με το νήμα μας.

Η διαφορά τους είναι ότι στον FG ασφαλίζουμε τις σπείρες του νήματος με επιπλέον τσακιστές , ενώ στον GT ασφαλίζουμε κάνοντας ένα κόμπο τύπου grinner, με την ίδια μας την πετονιά.

GT-fishing-knot-carpmatchfishing

Ο GT είναι λίγο πιο ογκώδης στο τελείωμά του από τον FG, αλλά είναι το ίδιο δυνατός και ανθεκτικός. Λόγω του μεγαλύτερου όγκου είναι καλύτερο να μν περνάει πολλές φορές μέσα από τους οδηγούς του καλαμιού.

Χρήσιμος στις πιο «βαριές» και επίπονες τεχνικές του spinning, jigging, vertical jigging, και εκεί που απαιτείται δυνατή ένωση χοντρών νημάτων και χοντρών παραμάλων.


Δείτε εδώ την κατασκευή του κόμπου GT βήμα-βήμα

braid-to-leader-best-knots-spinning-carpmatchfishing

 

Καλή σας επιτυχία ,με τους 5 καλύτερους κόμπους για την ένωση νήματος και πετονιάς!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.