17 λόγοι που κάνουν το ψάρεμα το καλύτερο χόμπυ του κόσμου!!!

17 logoi pou kanoun to psarema to kalytero xompi ston kosmo carpmatchfishing17 λόγοι που κάνουν το ψάρεμα το καλύτερο χόμπυ του κόσμου!!!

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Νίκος Ζάρας, Γιώργος Βαρέλης, Δημήτρης Παπαχρήστου, Δημήτρης Σπύρου, Γιώργος Χούσος, Αρης Δάσκαλος

Άρθρα για τις τεχνικές του ψαρέματος έχουμε γράψει μερικές εκατοντάδες… Τι είναι όμως αυτό που κάνει το ψάρεμα αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας μας? Τι είναι αυτό που λαχταράμε κάθε φορά που πάμε για ψάρεμα?

Εάν το ψάξουμε λίγο εν τω βάθη, θα διαπιστώσουμε ότι το ψάρεμα έχει άπειρα οφέλη για το σώμα μας και για την ψυχική μας υγεία, κάτι το οποίο το κάνει ένα αναντικατάστατο απόλυτα υγιές χόμπυ!

 

 


1)Χαλάρωση και ψυχική υγεία

Το ψάρεμα σε πολλές τεχνικές , όπως το casting, to carpfishing, το match fishing, το ψάρεμα σε βάρκα, είναι χαλαρωτικό, δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και μπορούν να το κάνουν όλοι. Ένα και δύο καλάμια σε αναμονή, σε θάλασσα , είτε σε γλυκά νερά, προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση. Δεν είναι τυχαίο που όταν ψαρεύεις ξεφεύγεις από τα προβλήματα της καθημερινότητας και δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο.

ziros lake psarema to kalytero xompy carpmatchfishing

 

2)Χόμπυ για όλα τα βαλάντια

Είναι ιδανικό χόμπι για τους λάτρεις της θάλασσας, της βάρκας, και για τους λάτρεις των γλυκών νερών. Μπορεί ο καθένας μας να ξεκινήσει να ψαρεύει με ελάχιστα χρήματα για εξοπλισμό, μέχρι να δει τι του ταιριάζει και να επενδύσει ανάλογα. Όταν βέβαια τελειοποιήσεις μια τεχνική που αγαπάς, τα χρήματα για εξοπλισμό και τεχνητά δολώματα μπορεί να κοστίσουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, εξαρτάται βέβαια πόσο ο καθένας μας θέλει να το «κάψει», ή να το αναγάγει σε πραγματική τέχνη!


loutsos psarema to kalytero xobby carpmatchfishing 

 

3)Ψάρεμα, το «υγιές» χόμπυ

Χόμπυ και ενασχολήσεις υπάρχουν διάφορες. Από το να τρέχεις στα καφενεία, στα μπαρ και να μπεκροπίνεις, ή να ασχολείσαι με κάθε είδους τζόγο σε παθολογικό βαθμό, χαρτοπαιξία, τυχερά παιχνίδια, να παίζεις ξύλο σε αθλητικούς αγώνες, να «ξενοκοιμάσαι» με την κακή έννοια, το ψάρεμα φαντάζει το απόλυτο υγιές σπορ.

tsipoura match waggler fishing psarema to kalytero xombi carpmatchfishing

 

4)Γλυκά νερά και ψάρεμα, επαφή με την φύση!

Ο τομέας των γλυκών νερών είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον ψαρά. Το ψάρεμα σε αυτά τα μέρη οδηγεί σε μια πιο στενή επαφή με τη φύση.

river fishing psarema to kalytero xobby carpmatchfishing

Οι καταπράσινες λίμνες, η απόκοσμη βλάστηση, τα ζώα που κατοικούν εκεί, τα ξενύχτια στην ύπαιθρο, η καλή παρέα με συνοδό barbeque (αξέχαστες στιγμές ψησίματος κοψιδιών!!!), κάνουν το ψάρεμα στα γλυκά νερά οδηγό παγκόσμιο σημείο. Ας μην ξεχνάμε ότι 90% των θαλάσσιων τεχνικών έχουν ξεκινήσει από το γλυκό νερό και αυτός ο τομέας είναι το 80% της παγκόσμιας βιομηχανίας αλιείας.

 

5)Το ψάρεμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Σε πολλές τεχνικές ημερήσιες τεχνικές σαν το casting, το bait boat fishing, το carpfishing, το spinning, το σώμα μας εκτίθεται στο ήλιο, λαμβάνοντας την απαραίτητη βιταμίνη D. Η λειτουργία της βιταμίνης D είναι ότι βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο ανθρώπινο σώμα , δύο βασικών μέταλλων που βελτιώνουν τη άμυνα του οργανισμού. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι με την αποφυγή του στρες, μειώνεται επίσης η αρτηριακή πίεση του αίματος. ¨Όπως και να το κάνουμε, η έκθεση στον καθαρό αέρα, στον ήλιο και το νερό έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.


eging rod curve psarema to kalytero xombi carpmatchfishing 

6)Περιβάλλον και ψάρεμα, ίσον ψυχοθεραπεία!

Η επαφή με τη θάλασσα, τα ποτάμια, τις λίμνες, προσφέρει ψυχική ηρεμία και γαλήνη. Πρόκειται για ένα συναίσθημα που εκλύεται από την επαφή με την φύση, τον καθαρό αέρα, την ιδέα του ανοιχτού περιβάλλοντος, και την αποφυγή των αστικών κέντρων.

kefalos lrf gluka nera psarema to0kalytero xobby carpmatchfishing

Οι ψαράδες σε μεγάλο ποσοστό είναι «ρομαντικοί» άνθρωποι, λατρεύουν την ομορφιά του ξημερώματος, τα χρώματα του σούρουπου, ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, την άνοδο του φεγγαριού, την ηρεμία της απόλυτης μπουνάτσας. Στιγμές που επιδιώκουμε να ζούμε σε κάθε ψάρεμα και που μένουν αξέχαστες στην μνήμη μας. Και μόνο που ξεφεύγεις από την ζωή των πόλεων και τα εργασιακά προβλήματα, το ψάρεμα αποτελεί την ύψιστη μορφή ψυχοθεραπείας!

sunset psarema carpmatchfishing

 

7)Καρδιαγγειακή τόνωση και γυμναστική

Στο ψάρεμα και συγκεκριμένα σε τεχνικές όπως το spinning, το eging, το lrf, στα αρκετά ψαρέματα βάρκας (π.χ jigging, popping), συμμετέχει όλο το σώμα και αρκετές μυϊκές ομάδες βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση. Τα χέρια, τα πόδια, οι ώμοι, η πλάτη, τα πόδια και ο κορμός, παλεύουν αρμονικά για να φέρουν έξω ένα μεγάλο ψάρι, και ο οργανισμός μας γίνεται πιο ανθεκτικός σε δύσκολες περιβαντολλογικές συνθήκες και σκληραγωγείται.

eging psarema to kalytero xompi ston kosmo carpmatchfishing

Είναι οι τεχνικές ψαρέματος που συνοδεύονται με ατελείωτο περπατητό, ανέβασμα και κατέβασμα βράχων, προς την αναζήτηση των θηραμάτων. Σε τέτοιου είδους τεχνικές, υπολογίζεται ότι μπορεί να “κάψει” κανείς κατά μέσο όρο 250 θερμίδες ανά ώρα. Οι ψαράδες που ψάχνουν τις δύσβατες και απομονωμένες περιοχές ψαρέματος, εκτός από το αγαπημένο τους χόμπυ, κάνουν στην πραγματικότητα υψηλή φυσική δραστηριότητα, στην οποία συμμετέχουν ενεργά η καρδιά οι πνεύμονες, και όλο το σώμα. Ειδικά εάν πας σε «πόστα» μιλάμε όχι για ψάρεμα, αλλά για εξουθένωση (όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…)

stira shore jigging psarema to kalytero xobby carpmatchfishing

 

8)Ψάρεμα και νέες δεξιότητες

Το ψάρεμα κάνει τους ανθρώπους πολυμήχανούς, ανοίγει το δρόμο σε νέες δεξιότητες, πατέντες, και κάνει το μυαλό να λειτουργεί με αξιοθαύμαστο τρόπο.

rod reel psarema to kalytero xompi ston kosmo carpmatchfishing

Από το παραπάνω σκεπτικό έχουν γεννηθεί άπειρα ψαρευτικά εργαλεία, έχουν βελτιστοποιηθεί οι τεχνικές ψαρέματος, επιδιορθώνονται καλάμια, μηχανισμοί, ενώ ανοίγει ο δρόμος για νέα επαγγέλματα (εκτός από την μεγάλη εμπορεία ειδών αλιείας), για παράδειγμα ψαρευτικοί οδηγοί, αλιευτικός τουρισμός, επιδιορθώσεις μηχανισμών, καλαμιών, rod-building, κτλ.

service mixanismon match spinning.jpg

9)Ψάρεμα και αυτοπεποίθηση

Το ψάρεμα και το πιάσιμο ενός μεγάλου ψαριού αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την προσωπική χαρά του καθενός. Είναι το τελικό κατόρθωμα, οι κόποι που δεν πήγαν χαμένοι, η απόδοση του «ψαξίματος», οι καρποί της προσπάθειας, και το τελικό απόλυτο συναίσθημα της νίκης. Μιλάμε φυσικά για φυσιολογικά συναισθήματα και όχι έπαρση εγωισμού, σε σημείο καβαλήματος του καλαμιού…


tonos tonos psari spiriou vithometriki hellas carpmatchfishing 

10)Ψάρεμα και ταξίδια

Οι ψαγμένοι ψαράδες είναι από τους πιο «πορωμένους» ταξιδιώτες . Αναζητούν συνέχεια νέα μέρη, ανεξερεύνητα μέρη, τα οποία θα τους φέρουν το πολυπόθητο ψάρι-τρόπαιο. Υπάρχουν στον πλανήτη μας μοναδικά τοπία, τροπικά νερά, σπάνια ψάρια, που εάν εμείς οι ψαράδες δεν είχαμε το μικρόβιο του ψαρέματος, μπορεί να μην τα είχαμε επισκεφτεί ποτέ στην ζωή μας.

lunch at fishing psarema to kalytero xobby carpmatchfishing

Το μοναδικό τοπίο σε συνδυασμό με το μεγάλο ψάρι, είναι πάντα μέσα στα όνειρα των περισσότερων ψαράδων!

big carp sfaltos carpmatchfishing

 

11)Διαπαιδαγώγηση, οικογενειακοί δεσμοί και ψάρεμα

Το ψάρεμα είναι ένα χόμπυ που μπορεί να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Οι πατεράδες λατρεύουν να μεταδίδουν την γνώση τους στους γιούς τους, ακόμη και στις κόρες τους. Ο χρόνος που περνάει μαζί η οικογένειά στο ψάρεμα ευνοεί τα συναισθήματα της γενικής ασφάλειας , της ευεξίας, της μάθησης και της συνοχής της οικογένειας.

psarema kai paidia to kalytro xobby carpmatchfishing

 

12)Ψάρεμα, υπομονή και επιμονή!

Το ψάρεμα σαν χόμπυ μας διδάσκει πολλά πράγματα. Πρώτον, τα ψάρια δεν είναι μαντρωμένα για κανέναν, δεν σημαίνει ότι όποιος πάει για ψάρεμα θα πιάσει και ψάρι. Χρειάζεται υπομονή, εμπειρία, επιμονή και γερά νεύρα. Η κύρια γοητεία του ψαρέματος βρίσκεται στην αναμονή του ψαριού, στην χαρά του τσιμπήματος, στην καλή παρέα και στη επαφή με το υγρό στοιχείο. Από την άλλη, η επιμονή κάνει τον ψαρά πιο υπομονετικό, όπως για παράδειγμα είναι η τεχνική του casting, όπου περιμένουμε «καρτερικά» το πολυπόθητο τσίμπημα…


sargos match waggler psarema to kalytero xobby carpmatchfishing 

13)Ψάρεμα και αθλητική αλιεία

Το ψάρεμα εδώ και χρόνια έχει και αγωνιστικό επίπεδο. Αγώνες ψαρέματος σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε θάλασσα και γλυκά νερά, φέρνουν τους αθλητές ψαράδες πιο κοντά. 

psarema agones to kalytero xompy carpmatchfishing

Mοιράζονται τεχνικές και εξελίξεις, καλλιεργούν την ευγενή άμιλλα, διαδίδουν το υπέροχο αυτό χόμπυ, αναπτερώνουν τοπικές οικονομίες, προάγουν τον αλιευτικό τουρισμό, και δημιουργούν ειδήσεις σε όλο τον κόσμο.

agones vraveusi carpmatchfishing psarema to kalytero xompi carpmatchfishing

14) Ψάρεμα και παρέα

Το ψάρεμα είναι η καλύτερη αφορμή και «δικαιολογία» για να ξανασμίξεις με τους φίλους σου, να μοιραστείτε ιστορίες και τεχνικές, κοινώς να επαναπροσδιορίσετε τους δεσμούς σας. Πάνω στο ψάρεμα με φίλους, έχω ζήσει Ατελείωτο χαβαλέ, Αξέχαστα ψησίματα και φαγητό, Ατελείωτο πείραγμα, Ψυχανάλυση, πολύ δυνατές Ψαριές, και Εμπειρίες που δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου…


tourna psarema to kalytero xobby carpmatchfishing 

perka psarema carpmatchfishing

15)Ψάρεμα = αποφυγή «κρεβατομουρμούρας»!

Το ψάρεμα αποτελεί την ιδανική λύση όταν έχουμε την γνωστή κρεβατομουρμούρα», από το έτερον ήμισυ! Προκειμένου να έχουμε την προσωποποιημένη γκρίνια σε όλο της το μεγαλείο, το καλύτερο πράγμα είναι να ξεφεύγεις με ψάρεμα. Στιγμές χαλάρωσης, απόλυτης ησυχίας και ηρεμίας, φαντάζει ίσως το μοναδικό αντίδοτο της γκρίνιας των αγαπημένων μας συντρόφων!


apofygi gynaikas gkrinias krebatomourmouras gia psarema carpmatchfishing 

16)Ψάρεμα και ποιοτικό φαγητό

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο ποιοτικό φαγητό είναι ένα φρέσκο ψάρι , που αλιεύσαμε μόνοι μας. Μία μεγάλη συναγρίδα, ένας ροφός, ένα μαγιάτικο, ένα μεγάλο λαβράκι, οι σαργοί κτλ, αποτελούν από τις πιο εκλεκτές επιλογές για φαγητό (και από τις πιο ακριβές) , σε ένα καλό εστιατόριο. Γιατί να μην έχουμε την ευκαιρία να τα μαγειρέψουμε/ψήσουμε στο σπίτι μας, σε συνδυασμό με καλή παρέα? Προσωπικά από τις καλύτερες στιγμές μου , είναι το τραπέζι στο σπίτι, παρέα με τους καλούς μου φίλους, με συνοδεία ψαριών.


cooked fish psarema to kalytero xobby carpmatchfishing 

kalamari paegia thalassina fagita carpmatchfishing

17)Απελευθέρωση ψαριού και ηθική

Σαν τελευταίο άφησα την απελευθέρωση του ψαριού, την ύψιστη τελική φάση του ψαρέματος και αυτό που μας ξεχωρίζει σαν ερασιτέχνες. Το συναίσθημα της απελευθέρωσης ενός ψαριού πίσω στο φυσικό του περιβάλλον είναι απίστευτα δυνατό, χαρίζει την αίσθηση της ηθικής πλευράς του ψαρέματος, δίνει το μήνυμα ότι προσέχουμε για να έχουμε, σεβόμαστε με σωστό τρόπο το ψάρι για την χαρά που μας έδωσε, και δίνει ελπίδα στο χόμπυ μας.

catch and release psarema to kalytero xobby carpmatchfishing

Μας βοηθά να σεβόμαστε την οντότητα, την ύπαρξη, την ίδια την ζωή, διαπαιδαγωγεί τα παιδιά μας σε σωστές αξίες και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους! Να είστε όλοι καλά!

beactiful fish psarema to kalytero xobby carpmatchfishing

 www carp matchfishing gr logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.