Σαρδέλα και γαύρος: Το κόλπο για να ξεχωρίζετε εαν είναι φρέσκα!
Του Χρήστου Λοβέρδου Στελακάτου - Φωτογραφίες: Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος / Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Σφαλτός
Το παρακάτω κείμενο θα σας βοηθήσει με ένα σημαντικό κόλπο, να ξεχωρίσετε εαν η σαρδέλα και ο γαύρος που θέλετε να αγοράσετε , είναι πραγματικό φρέσκο ψάρι. Τα δυο αυτά αφρόψαρα για όποιον γνωρίζει είναι αυστηρά ψάρια μιας μέρας. Πάμε να δούμε το τι θα πρέπει να κάνετε , για να μην πιάνεστε κορόιδα , απο τους επιτήδιους πωλητές ψαριών…
Η σαρδέλα και ο γαύρος πιάνονται με δίχτυα, είτε απο μικρά καίκια, ή απο μεγαλύτερα. Στην συνέχεια διοχετεύονται στην αγορά προς πώληση.
Από την επόμενη ημέρα της σύλληψής τους αρχίζουν και κοκκινίζουν στο βραγχιακό επικάλλυμα. Στο πλάγιο μέρος του κεφαλιού τους με λίγα λόγια.
Μπορεί όμως τα ψάρια αυτά να έχουν κοκκινίσει και από την συλλογή τους από το δύχτι και να είναι φρέσκα. Το δίχτυ “ταλαιπωρεί” τα ψάρια που πιάνονται σε μεγάλους αριθμούς και είναι μικρά, άρα πιο ευαίσθητα.
Όταν λοιπόν θα πάμε να πάρουμε σαρδέλα ή γαύρο για το σπίτι, κάνουμε το εξής: Πιάνουμε το ψάρι από την ουρά, όπως δείχνω στις φώτο.
Εκεί θα πρέπει το ψάρι να μην λυγίζει προς τα κάτω και να του βγαίνουν τα έντερα από την κοιλιά, και να μην ανοίγει εύκολα η σάρκα του. Πρέπει να μένει σχεδόν ίσιο.
Εννοείται πως πάντα κοιτάμε να έχει το σωστό χρώμα,γυαλάδα και τα ψάρια να μην μυρίζουν ψαρίλα έντονη, αλλά απαλά θάλασσα.
Όπου υπάρχει μυρωδιά έντονη ψαρίλας, το λέω απλά, καλό είναι να μην τα αγοράζουμε.
Τα φρέσκα ψάρια δεν μυρίζουν ψαρίλα αλλά απαλά θάλασσα. Τα ψάρια στις παραπάνω φωτογραφίες είναι φρεσκότατα, και η σαρδέλα και ο γαύρος.
Είναι καλό και σωστό να μάθετε τα παιδια σας να τρέφονται με σαρδέλα και γαύρο. Οι σαρδέλες και ο γαύρος έχουν υψηλή διατροφική αξία , αφού είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, όταν καταναλώνεται με το κόκαλο αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D.
Η προσφορά της σαρδέλας δεν τελειώνει εδώ, περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο. Περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα ω-3 και ω-6 λιπαρών, που η κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά οφέλη. Έρευνα που ασχολήθηκε με την κατανάλωση σαρδέλας από θηλάζουσες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100γρ σαρδέλας 2-3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε αύξηση της περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Εξίσου σημαντικό είναι τέλος το γεγονός, ότι η «ταπεινή» σαρδέλα, ακριβώς λόγω της ταπεινότητάς της και της χαμηλής θέσης που κατέχει στη τροφική αλυσίδα, ζει μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα περισσότερα ψάρια. Το μικρό διάστημα ζωής της λοιπόν, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλής, αφού δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.
Συνολικά η κατανάλωση τους φαίνεται να είναι ευεργετική για:
Tην προστασία της καρδιάς & των αιμοφόρων αγγείων.
Την βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ
Την διατήρηση της υγείας των οστών
Την πνευματική λειτουργία & την καλύτερη υγεία των ματιών
Την αναδόμηση των πρωτεϊνικών ιστών
Την μείωση εμφάνισης χρόνιων παθήσεων & φλεγμονώδων νοσημάτων.