Fuji Torzite: Ένα ανώτερο δαχτυλίδι

Torzite-1Fuji Torzite: Ένα ανώτερο δαχτυλίδι
Του Δημήτρη Σφαλτού

Μιλώντας για οδηγούς καλαμιών, η σκέψη όλων μας πάει αυτόματα στην κορυφαία στον κόσμο εταιρεία Fuji . Κάθε εταιρεία κατασκευής καλαμιών που σέβεται τον εαυτό της ,έχει στα κορυφαία της μοντέλα τους οδηγούς της Fuji .

Ήταν η εταιρεία που έκανε την επανάσταση στο ψάρεμα, όταν το 1981 εισήγαγε στην γκάμα της τους οδηγούς με SiC κεραμικό. Η νέα επανάσταση από την Fuji στα κεραμικά υλικά ονομάζεται Torzite, και ήδη κυριαρχεί στα hi-end μοντέλα των εταιριών κατασκευής καλαμιών .

Ο τίτλος supreme ring, δηλαδή ανώτερο δαχτυλίδι, δεν έχει δοθεί τυχαία στο Torzite από την Fuji. Το νέο επαναστατικό υλικό μεγιστοποιεί την απόδοση του κορμού (blank) του καλαμιού μας, και την λειτουργία της πετονιάς του νήματος σε σχέση με αυτό.

 


Η Fuji έχει εργαστεί πολύ σκληρά για να βρει ένα ανώτερο κεραμικά υλικό που θα πληρεί τους δύο παραπάνω παράγοντες. Σήμερα όλη της η παραγωγή γυαλίζεται με διαμάντι και τα φινιρίσματα γίνονται σε εκατοστά του χιλιοστού. Η Fuji 32 χρόνια μετά το SiC ,έθεσε νέα δεδομένα με το υλικό Torzite, βρίσκοντας την απόλυτη περιγραφή στον όρο "το πιο ελαφρύ και το πιο δυνατό δαχτυλίδι". Πλέον το υλικό Torzite είναι το συνώνυμο των 3 βασικών ιδιοτήτων ενός ανώτερου κεραμικού δαχτυλιδιών, του ελάχιστου βάρους, της μεγάλης ανθεκτικότητας ,και της ελάχιστης χαμηλής τριβής.
Το όνομα Torzite αποτελείται από δύο μέρη. Το Tor περιγράφει το Torus, ένα μοναδικό τορικό σχήμα που αναπαριστά την δομή του δαχτυλιδιού, και το Zite, που δίνει την εικόνα μιας λαμπερής μεταλλικής λάμψης. Μαζί αυτές οι δύο έννοιες συνδέθηκαν για να ονομάσουν Torzite , την νέα γενιά κεραμικών υλικών στα καλάμια ψαρέματος.

 Torzite-torus-shape-fuji-carpmatchfishing

Το Torzite είναι το πιο λεπτό δαχτυλίδι που υπάρχει αυτή την στιγμή και έχει την ανθεκτικότητα που άλλοι οδηγοί δεν μπορούν να επιτύχουν. Σε σχέση με το υλικό SiC , το Torzite έχει επιτυχημένα μειώσει το πάχος του κεραμικού κατά 40%.

 vitrina

Ας δούμε στην συνέχεια μερικά από τα χαρακτηριστικά του υλικού Torzite , που περιγράφουν το χαμηλό του βάρος, την μεγάλη ανθεκτικότητά/δύναμη του, και την πολύ χαμηλή τριβή του.

Ultra Thin – Πολύ Λεπτό

Το Torzite δημιουργεί μία μεγαλύτερη εσωτερική διάμετρο, επιτρέποντας στον οδηγό να είναι ένα νούμερο μικρότερος από τον αντίστοιχο του SiC. (Downsizing) Χωρίς την εξαιρετική δύναμη του Torzite δεν θα ήταν δυνατόν να φτιαχτεί ένα τόσο λεπτό δαχτυλίδι με ίδιες ή καλύτερες στα σημεία αντοχές από αυτές του ήδη καταξιωμένου SiC.

Torzite-3-carpmatchfishing

Επίσης, το τμήμα της μύτης του καλαμιού, που περιέχει και τον μεγαλύτερο αριθμό οδηγών, γίνεται ελαφρύτερο από το αρχικό, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ευαισθησία και μεγιστοποιώντας την απόδοση του blank.

Ultra Light – Πολύ Ελαφρύ

Το υλικό Torzite έχει μειωμένο βάρος κατά 40%, σε σχέση με το SiC, και το συνολικό βάρος του έχει μειωθεί στο 10% όταν είναι φορεμένο σε πλαίσιο τιτανίου. Επιπροσθέτως η εσωτερική διάμετρος του δαχτυλιδιού Torzite είναι περίπου 15% μεγαλύτερη από αυτή του SiC. Το βάρος των οδηγών μειώνεται κατά 20-30% στο σύνολο του καλαμιού.

Torzite-low-weight-fuji-carpmatchfishing 

Ultra strong – Πολύ Δυνατό

Το Torzite δεν υπάρχει περίπτωση να χαραχθεί ή να αλλοιωθεί ,λόγω της ιδιαίτερα πυκνής κρυσταλλικής του δομής και λόγω της σκληρότητάς του.
Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα κεραμικά των οδηγών, αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι εξωτερικές επιδράσεις ή οι δυνατές πτώσεις/χτυπήματα του καλαμιού ή οι διαρκείς έντονες και μεγάλες πιέσεις στο σασί. Παρόλη τη λεπτή μορφή και την μεγάλη του σκληρότητα στο υλικό του, το Torzite έχει και ευλυγισία η οποία ‘αποκρούει’ τα χτυπήματα. Η αντοχή του στις κρούσεις είναι στο ίδιο επίπεδο με το SiC , παρόλο που το δαχτυλίδι είναι 63% λεπτότερο από το SiC και αυτό επιτυγχάνεται με σχεδόν διπλάσια αντοχή στο λύγισμα.

Torzite-6

Ultra low friction/ Πολύ χαμηλή τριβή

Προστασία της πετονιάς ή του νήματος

Το Torzite , με το πατενταρισμένο σχήμα διατομής και το γυαλιστερό του τελείωμα, επιτρέπει στην πετονιά ή στο νήμα να διατηρούν την αντοχή τους , σε περιπτώσεις μεγάλων τάσεων και φορτίων .

Torzite-7

Χαμηλή τριβή/Απαλή επιφάνεια

Η μικρή πίεση επαφής της πετονιάς, δημιουργούν τα χαμηλότερα επίπεδα τριβής από οποιοδήποτε άλλο υλικό κεραμικών. Με αυτό το χαρακτηριστικό αποκτούμε δύο πολύ βασικά πράγματα σε όλες τις τεχνικές ψαρέματος. Μακρύτερη βολή ,πολύ εύκολες και απαλές ανακτήσεις, ακόμη και με μεγάλα φορτία.

Torzite-8

Μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής της πετονιάς/νήματος

Το υλικό Torzite δίνει 4 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε νήματα και πετονιές, συγκρινόμενο με το υλικό SiC. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα τριβής είναι το κλειδί της υπόθεσης, άρα επιτυγχάνουμε την ελάχιστη καταπόνηση των υλικών που μας συνδέουν με το πολυπόθητο ψάρι.

Τέλος ,όλοι οι οδηγοί Torzite έχουν ειδικό μαρκάρισμα με laser πάνω στο κάθε πλαίσιο στήριξης, για να αναγνωρίζεται η ποιότητα και το brand Torzite . Εκτός από το μαρκάρισμα αυτό, τα καλάμια που φέρουν οδηγούς Torzite, έχουν ειδικά ταμπελάκια με το λογότυπο Torzite της Fuji.

Torzite-9

T-RV series - Reverse guide

Η υιοθέτηση ενός STRIPPER δαχτυλιδιού με φλάντζα ,σε οδηγούς spinning ανάποδου πλαισίου

Υπάρχουν τεχνικές στο ψάρεμα , οι οποίες χαρακτηρίζονται από την συνεχή διενέργεια βολών, σαν το spinning, το eging, το light rock fishing αλλα και οποιοδήποτε ελαφρύ ή μεσαίο ψάρεμα με βολές. Ειδικά για αυτές τις τεχνικές, όπου κυριαρχεί η χρήση του νήματος, απαιτήθηκε η χρησιμοποίηση ενός ανώτερου σχεδιαστικά πλαισίου δαχτυλιδιού, το οποίο θα επιτρέπει το ομαλό ξετύλιγμα του νήματος( ή της πετονιάς) , με τις καλύτερες ιδιότητες κατά του μπερδέματος.

Το πλαίσιο αυτό ονομάζεται reverse guide T-VR system. Πρόκειται για ένα ανώτερο σχεδιαστικά πλαίσιο, το οποίο έχει τρισδιάστατη μελετημένη δομή, για να αποφεύγονται τα μπλεξίματα της πετονιάς ή του νήματος, σε τεχνικές που απαιτούνται συνεχόμενες βολές και ανακτήσεις.

rv-1

Το πλαίσιο αυτό στηρίζεται στην ύπαρξη ενός δαχτυλιδιού το οποίο δημιουργεί ένα είδος φλάντζας, ενός δαχτυλιδιού με μεγαλύτερη εξωτερική περίμετρο, πάνω στην οποία ολισθαίνει η πετονιά αμέσως μετά το ξετύλιγμα από τον μηχανισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο μπορεί να τοποθετηθεί σε όλους τους οδηγούς ενός καλαμιού, χαρίζοντας την μέγιστη απόδοση στο ψάρεμα . Το πλαίσιο RV έχει μία στενή κλίση στο πόδι του οδηγού, για να αποφεύγεται να πιαστεί η πετονιά ανάμεσα στο πόδι και στο blank του καλαμιού , όπως ξετυλίγεται από τον μηχανισμό.

Επιπλέον ,η ανοιχτή καμπύλη στο κάτω μέρος του οδηγού, προσφέρει το εύκολο πέρασμα του νήματος. Η μπροστινή γέφυρα του ποδιού του οδηγού αποτρέπει το νήμα να πιαστεί σε αυτό το σημείο, ενώ το μεγάλο και ομαλό άνοιγμα των δύο ποδιών δεν αφήνει σημείο να πιαστεί κάποιος κόμπος. Στο τελείωμα του πλαισίου, τα δύο πόδια που συγκρατούν το οπίσθιο μέρος του δαχτυλιδιού, δουλεύουν αρμονικά με την μπροστινή καμπύλη και επιτρέπουν στο νήμα να περάσει εντελώς ελεύθερα και απαλά. Βλέπουμε λοιπόν ότι η τρισδιάστατη σχεδίαση του RV αποτρέπει τα μπλεξίματα σε υπερθετικό βαθμό.

rv-2

Το πλαίσιο RV έχει σχεδιαστεί να συγκεντρώνει την ελικοειδή δέσμη της πετονιάς από τον μηχανισμό, και να τον προωθεί μέσα στους υπόλοιπους οδηγούς του καλαμιού, χωρίς μπερδέματα. Το πλαίσιο του οδηγού έχει μια κλίση 10 μοιρών, που επιτρέπει στο νήμα να περνάει εύκολα και να αποφεύγει τα μπλεξίματα. Έχει σαν μήκος ποδιού μικρό σχεδιασμό, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η δράση του καλαμιού. Εάν το πλαίσιο θα ήταν πιο μακρύ , το συνολικό δέσιμο θα έκανε μεγαλύτερο τμήμα του καλαμιού πιο άκαμπτο, αλλοιώνοντας την αρχική κατασκευαστική δράση. Το πλαίσιο RV είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο, ενώ εκτός από δαχτυλίδι Torzite που δημιουργεί την φλάντζα, μπορεί να εφοδιαστεί με δαχτυλίδι SiC ή Alconite. Η πρωταρχική έκδοση των RV πλαισίων, αριθμούσε από 6,16Η, 20Η και 25Η.
Πρόσφατα παρουσιάστηκε ο οδηγός RV σε μεγέθη 30 και 40, τους οποίους μπορείτε να τους βρείτε στην εταιρεία Fournaris Fishing Equipment.

rv-epilogos

O καινούριος κατάλογος της Fuji (είναι γνωστό ότι η Fuji ανανεώνει τον επίσημο κατάλογό της ανά δύο χρόνια) βρίσκεται στην διάθεσή σας από την Fournaris Fishing Equipment, στο www.fournarisfishing.com 
Επίσης τα επίσημα updates των προϊόντων της Fuji αλλά και συναρπαστικές εφαρμογές τους πάνω σε custom σύνολα μπορείτε να δείτε στην σελίδα https://www.facebook.com/fujitackles/

 

Copyright(C) Fournaris Fishing Equipment.

All rights reserved

fournaris-logo

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ 11 ,ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ 11141

Τηλ.210-9600940 Fax.211-7409544
H Fournaris Fishing Equipment διατηρεί τα δικαιώματα για το υλικό αυτού του άρθρου

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.