Aπαραίτητες συμβουλές φροντίδας,προστασίας και συντήρησης για τα καλάμια ψαρέματος

rod-protection-how-to-protect-your-fishing-rod-carpmatchfishingAπαραίτητες συμβουλές φροντίδας,προστασίας και συντήρησης για τα καλάμια ψαρέματος

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης, Νίκος Ζάρας, Γιώργος Χούσος

Είναι το καλάμι μας τόσο σωστό όσο το αγοράσαμε; Διατηρεί την ίδια δράση, την ίδια δύναμη και ευλυγισία? Οι κόλλες του και οι ενώσεις του αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου ή έχουν φθαρεί?

Καλό είναι ,αφού μάθουμε τον χειρισμό ενός καλαμιού, τα πλεονεκτήματα και τα όριά του, , να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις αρχικές του ιδιότητες και να το απολαύσουμε για όσο δυνατόν περισσότερα χρόνια. Ας δούμε πως...

 

 

 

Έχω δει πολύ κόσμο να κακομεταχειρίζεται τα καλάμια του, να μην τα προσέχει, να τα χτυπάει, να τα γρατσουνίζει,να τα παρατάει από εδώ και από εκεί, να μην τα πλένει, να μην τα καθαρίζει, και αυτά να φθείρονται ανεπανόρθωτα. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι δεν χρειάζονται τίποτα. Μεγάλο λάθος! Τα καλάμια χρειάζονται φροντίδα, συντήρηση και μεγάλη προσοχή!

rod-protection-sunset-rod-fishing-carpmatchfishing 

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ακόμη και το ακριβότερο, ποιοτικότερο, από την πιο κορυφαία εταιρεία του κόσμου, καλάμι ψαρέματος, δεν έχει δράση και ιδιότητες που κρατάνε για πάντα. Τα καλάμια αποτελούνται από ανθρακονήματα, τα οποία δεν είναι αθάνατα. Υπόκεινται και αυτά στους φυσικούς νόμους της συστολής, διαστολής και στο πέρασμα του χρόνου. Το μεγαλύτερο ζόρι τραβούν τα καλάμια της πιο ελαφριάς κατηγορίας, όπως τα light spinning, spinning, Lrf, Hrf, eging, match, feeder, trout, τα οποία διαθέτουν πιο λεπτές και πολύ ευαίσθητες μύτες.

Ένας μέσος όρος ζωής , για τα πιο ποιοτικά καλάμια της αγοράς (για την διατήρηση των αρχικών τους ιδιοτήτων), είναι από 6-8 χρόνια.Αυτό δεν είναι θέμα εταιρείας σε καμία περίπτωση, αλλά μια πραγματικότητα. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε εάν δοκιμάσετε ένα παλιό καλάμι και δοκιμάσετε το ίδιο ακριβώς μοντέλο,αλλά καινούριο. Θα δείτε ότι το παλιό καλάμι είναι πιο μαλακό, και αυτό συμβαίνει γιατί αδυνατίζει με την πάροδο των χρόνων.

rod-protection-curve-carpmatchfishing 

Από αυτό το σημείο και μετά-και εάν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα-καλό θα είναι τα καλάμια να αλλάζονται. Τέλος είναι και το θέμα της μεταχείρισης. Ένα καλάμι που ψαρεύει 7 μέρες την εβδομάδα, δεν μπορεί να έχει λιγότερη καταπόνηση και φυσική φθορά, από ένα άλλο που δεν ψαρεύεται τόσο πολύ...

Σημασία αυτού του άρθρου είναι να έχετε και να γνωρίζετε τις απαραίτητες και βασικές συμβουλές φροντίδας, προστασίας και συντήρησης, για να τα έχετε για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Aποθήκευση σε θήκη, stand ή σε κατακόρυφη θέση

Αποθηκεύετε πάντοτε τα καλάμια σας σε κατακόρυφη θέση , με τέτοιο τρόπο που να στηρίζεται το κάθε στέλεχος από δύο σημεία ( μια απλή καλαμοθήκη είναι ιδανική). Αν τα αφήνετε με το ένα μέρος τους να στηρίζεται στο τοίχο, περιοδικά θα εμφανίσουν κύρτωση.

rod-protection-rod-holdall-carpmatchfishing

Τα ανθρακονήματα είναι υλικά που εάν μείνουν αρκετό διάστημα κυρτωμένα παρουσιάζουν το φαινόμενο της μνήμης. Εναλλακτικά , ακουμπήστε τα στο πάτωμα , ξαπλωμένα μέσα στη θήκη τους ή πάνω σε κάποιο ύφασμα. Η καλύτερη λύση πάντως είναι ένα stand για καλάμια, όπως αυτά στα καταστήματα με είδη αλιείας.

Fishing-rod-protection-stand-carpmatchfishing

Κρατήστε τα καλάμια σας μακριά από την ζέστη

Μην αφήνετε τα καλάμια σας σε μέρος που μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολική ζέστη , όπως το καλοκαίρι, μέσα στο αυτοκίνητο ή στην καμπίνα του σκάφους σας. Η ζέστη αλλοιώνει τα ανθρακονήματα, τα αδυνατίζει, τα μαλακώνει, και προκαλεί μόνιμες παραμορφώσεις.

rod-protection-dont-leave-them-in-cars-carpmatchfishing

Το ίδιο ισχύει για "ζεστά" μέρη μέσα στο σπίτι, όπως κοντά στο καλοριφέρ, κοντά στο τζάκι, ή κοντά σε κάποια συσκευή που παράγει θερμότητα (φούρνος, θερμοσίφωνας, θερμάστρα κτλ).

rod-protection-hot-places-carpmatchfishing

Μην αφήνετε τα καλάμια για πολύ ώρα στον ήλιο

Μην τα αφήνετε για εξαιρετικά παρατεταμένο διάστημα στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να ξεθωριάσει ή ακόμα και να φύγει εντελώς το βερνίκι ή το φινίρισμά τους. Επίσης μπορεί να σκάσουν οι κόλλες, και να αρχίσουν να δημιουργούνται ραγίσματα ή φυσαλίδες, στις εποξικές των οδηγών του καλαμιού.

rod-protection-dont-leave-the-rod-under-the-sun-carpmatchfishing

Slack lines!

Μην αφήνετε τα καλάμια με την πετονιά ή το νήμα υπό τάση. Προξενεί μόνιμη κύρτωση στο καλάμι ,ειδικά στην ελαστική μύτη, που δεν επανέρχεται εύκολα στο φυσιολογικό της.

rod-protection-no-tight-lines-carpmatchfishing

Όταν αποθηκεύετε το καλάμι σας με τον μηχανισμό πάνω του, τραβήξτε πετονιά ή νήμα από τον μηχανισμό για να είναι όλα τα πράγματα «χαλαρά»...Τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι η πετονιά ή το νήμα βγαίνει αρκετά και χαλαρά από τον οδηγό της μύτης του καλαμιού.

rod-protection-slack-lines-carpmatchfishing

Δέσιμο στελεχών καλαμιού με tip protectors

Άλλη μια πολύ καλή λύση είναι για να δέσετε τα στελέχη του καλαμιού(ειδικά στο σημείο της μύτης), είναι να τα τυλίξετε πριν το δεματικό velcro , με ένα προστατευτικό σακουλάκι μηχανισμών.

rod-protection-butt-sleeves-carpmatchfishing

Υπάρχουν στο εμπόριο και ειδικά τέτοια προστατευτικά, που λέγονται tip protectors. Ασφαλίζουν τα στελέχη των καλαμιών πολύ καλύτερα, γιατί έχουν μεγαλύτερο όγκο, και πιάνουν μεγαλύτερη επιφάνεια.

rod-tip-protector-sleeve-carpmatchfishing 

Αποθήκευση και στερέωση καλαμιών με δεματικά τύπου velcro

Προσοχή όταν μεταφέρετε τα καλάμια σε «δεματικά-Velcro». Η μεταξύ τους τριβή και επαφή μπορεί να προκαλέσει γδαρσίματα, μόνιμα χαραγμένα αφρώδη "ΕVA", και ζημιές τόσο σε αυτά, όσο και στους οδηγούς. Οι οδηγοί δεν πρέπει να ακουμπούν στα blank των άλλων στελεχών, μπορεί να στραβώσουν , να γρατσουνίσουν τα άλλα στελέχη ή ακόμη και να σπάσουν τα κεραμικά τους. Όλα θα πρέπει να τα τοποθετούμε με προσοχή.

Επίσης όταν αποθηκεύουμε τα καλάμια μας, συχνά  χρησιμοποιούμε τα δεματικά-velcro. Πολλοί από εμάς δένουμε πολύ σφιχτά τα στελέχη, αυτά κυρτώνουν, και όταν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλείται μόνιμη κύρτωση και μεγάλη αλλοίωση της δράσης του καλαμιού. H παρακάτω φωτογραφία δείχνει ακριβώς πως κυρτώνονται τα καλάμια από λανθασμένη χρήση των δεματικών.

 ligismeno-blank-velcro-rod-protection-carpmatchfishing

Ένας σωστός τρόπος είναι να δένουμε με Velcro από χοντρό neoprene το πάνω μέρος της μύτης του καλαμιού και να κρατάμε σε απόσταση τα δύο στελέχη, για να μην είναι κυρτωμένα. Κάνουμε την πρώτη στροφή πάνω στο στέλεχος της βάσης και μετά πιάνουμε την μύτη του καλαμιού με τις υπόλοιπες στροφές του velcro, έτσι ώστε να έχουν ίση απόσταση μεταξύ τους.

rod-protection-velcro-sleeve-carpmatchfishing

Με αυτόν τον τρόπο τα δυο στελέχη παραμένουν παράλληλα μεταξύ τους , χωρίς κυρτώσεις. Το πάνω velcro θα πρέπει να συγκρατεί τα δύο ή τρία στελέχη του καλαμιού στο ανώτερο σημείο, για να μην υπάρξει η περίπτωση να γυρίσει από κάποιο εμπόδιο η μύτη και σπάσει. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο και συμβαίνει στατιστικά περισσότερο μέσα στα αυτοκίνητα.

rod-protection-velcro-miti-carpmatchfishing

Προστασία των στελεχών του καλαμιού κατά την αποθήκευση

Προσέξτε όταν μεταφέρετε τα καλάμια σας με αυτοκίνητο ή σκάφος, να μην τρίβονται μεταξύ τους και να μην εφάπτονται με καμία ανώμαλη επιφάνεια. Καλό είναι μπαίνουν στις εργοστασιακές, πάνινες θήκες με τα χωρίσματα, για να είναι ξεχωριστά τα στελέχη και να μην γρατσουνιούνται μεταξύ τους.

rod-protection-rod-sleeve-carpmatchfishing

Προστασία των στελεχών από τεχνητά και σαλαγγιές

Στον τομέα ειδικά του spinning, τα blanks του καλαμιού μπορούν να γρατσουνιστούν από τις σαλαγγιές των τεχνητών, ειδικά όταν τα γραπώνουμε πάνω στο pick up του μηχανισμού. Πολλοί ψαράδες τα καρφώνουν πάνω στις eva επιφάνειες ή πάνω στους φελλούς, με συνέπεια αλλοίωση του καλαμιού. Για να αποφύγουμε αυτές τις καταστάσεις, υπάρχουν τα hook keepers, εξαρτήματα που πάνω τους αγκιστρώνονται τα τεχνητά, για να μην έρχονται σε επαφή με το καλάμι μας.

rod-protection-hook-keeper-carpmatchfishing

Μακριά από τα μικρά παιδιά!

Κρατήστε τα καλάμια σας μακριά από παιδικά δωμάτια και μικρά παιδιά. Η παιδική περιέργεια είναι καθοριστικός παράγοντας για να καταστραφεί, σπάσει ή ραγίσει ένα ευαίσθητο carbon καλάμι! Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούω από φίλους ότι τα παιδιά τους φέρανε πίσω ένα πεντάσπαστο...καλάμι!

rod-protection-away-from-kids-carpmatchfishing

Ποτέ μην αφήνετε τα καλάμια σας πίσω από τις πόρτες!

Κρατήστε τα καλάμια σας μακριά από τις πόρτες του σπιτιού σας. Ειδικά πολλά ατυχήματα συμβαίνουν όταν ένα καλάμι στηρίζεται πίσω από πόρτα και αυτή ανοιγοκλείνει συνεχώς. Κάποια στιγμή το καλάμι γλιστράει, πέφτει, και γίνεται το μοιραίο...

rod-protection-away-from-doors-carpmatchfishing

Να πλένετε το καλάμι σας μετά από κάθε ψάρεμα

Ξεπλένετε πάντα με γλυκό νερό τα καλάμια και τους οδηγούς, μετά από κάθε ψάρεμα. Προσέξτε οι τελευταίοι να μη συσσωρεύουν σκουριά , αλάτι ή βρωμιά που μπορεί να μας αδυνατίσει και να κόψει το νήμα ή το παράμαλλο σε «κρίσιμο» σημείο.Το πλύσιμο μπορεί να γίνει στην μπανιέρα με ευκολία, για να μην χτυπιούνται τα στελέχη στους τοίχους.

rod-protection-water-on-blank-carpmatchfishing

Αν μπορείτε καθαρίστε τους αδηγούς κάθε φορά με ένα μικρό βουρτσάκι ( ή οδοντόβουρτσα) και νερό. Η οδοντόβουτσα αφαιρεί την αλμύρα, την σκόνη από τους οδηγούς και τους κάνει καινούριους. Ενα διάλυμα με σόδα, ξύδι και λίγο απορρυπαντικό πιάτων, βοηθάει στην απομάκρυνση της σκουριάς.

Επιπλέον μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να καθαρίσετε πρασινισμένους από την οξείδωση οδηγούς και να τους ξαναφέρετε στην αρχική τους όψη. Σε επιμένοντες πράσινους οδηγούς, χρήσιμο είναι το καθαριστικό WD-40, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ μετά το καθάρισμα θα πρέπει να ξεπλυθεί πολύ προσεκτικά, γιατί εαν παραμείνει κάνει μόνιμη διάβρωση! Πάντα θα καθαρίζετε τους οδηγούς με μαλακή οδοντόβουτσα και ποτέ με συρμάτινη, θα καταστρέψετε τα κεραμικά τους!

rod-protection-cleaning-with-toothbrush-the-rod-rings-carpmatchfishing

Αφαιρέστε, ξεπλύνετε το μηχανισμό σας ,και τη θέση του πάνω στο καλάμι (βάση μηχανισμού), και σκουπίστε τα όλα με ένα στεγνό και καθαρό πανί. Το καθαρό πανί αφαιρεί τα άλατα του γλυκού νερού μετά το πλύσιμο και γυαλίζει το καλάμι.  Εάν ρίξετε ελάχιστη ποσότητα υγρής παραφίνης στο πανί , το καλάμι αποκτά μια ήπια αδιαβροχοποίηση, και επιπλέον γυαλάδα.

rod-protection-cleaning-blank-with-towel-carpmatchfishing

Καθαρισμός φελλών και eva επιφανειών του καλαμιού

Αν υπάρχει φελλός ή ΕVA στη λαβή του καλαμιού καθαρίστε τακτικά (ή όταν δείτε ότι δεν πιάνεται πια από τη λίγδα...) με ένα σφουγγαράκι με υγρό πιάτων και ξεπλένετε με νερό. Οι επιφάνειες αυτές καθαρίζονται εύκολα με τα λιποδιαλυτικά υγρά πιάτων ή σαπουνιών. Τα eva επειδή είναι συνθετικά, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν απορρυπαντικά και χρώματα. Δεν τα καθαρίζουμε με υγρά μαντηλάκια, γιατί αφήνουν μια "σαπουνάδα", που εαν στεγνώσει στο eva , αφήνει άσπρο χρώμα, σαν να το έχει χαλάσει. Τα eva μόνο με ελάχιστο σαπούνι και νερό, και μετά καλό ξέβγαλμα!

rod-protection-cleaning-eva-carpmatchfishing

Αν πήρατε μόλις καινούριο καλάμι με ζελατίνα πάνω στο φελλό, αφαιρέστε την πριν το ψάρεμα, αλλιώς θα κατακρατά υγρασία με τα πλυσίματα ή και από την υγρασία των ψαρεμάτων, και θα μουχλιάσει.

rod-protection-plastics-away-carpmatchfishing

Προστασία των οδηγών του καλαμιού

Είναι πολύ σημαντικό και πολύ καλό να ελέγχετε περιοδικά τους οδηγούς των καλαμιών σας με ένα κομμάτι βαμβάκι ή καλσόν, για τυχόν αμυχές και καψίματα στο εσωτερικό τους. Πρέπει το βαμβάκι να μην ξεφτίσει για να βεβαιωθούμε πως οι οδηγοί μας είναι άψογοι. Για να τους προστατεύετε κατά την μεταφορά και αποθήκευση υπάρχουν ειδικές θήκες, τα rod rings protectors. Αυτά μοιάζουν σαν μικρά σακουλάκια που δένουν με σχοινάκι, και ειδικά προορίζονται για τους τελευταίους μεγαλύτερους οδηγούς του καλαμιού, που λόγω όγκου είναι πιο ευαίσθητοι στα χτυπήματα. Είναι οι οδηγοί, που επειδή είναι οι πιο μεγάλοι του καλαμιού, χτυπούνε πιο συχνά μέσα στις θήκες, στην μεταφορά στο αυτοκίνητο, κατά την αποθήκευσή τους, και κρίνονται έτσι πιο ευαίσθητοι.

rod-protection-big-ring-pocket-protector-carpmatchfishing

Αυτές είναι οι απαραίτητες συμβουλές προστασίας, φροντίδας και συντήρησης, των αγαπημένων μας καλαμιών ψαρέματος. Είναι πρώτα τα εργαλεία που σκεφτόμαστε όταν θέλουμε να πάμε για ψάρεμα και αξίζουν την καλύτερη μεταχείριση από τους ψαράδες. Να είστε όλοι καλά!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.