Οι 8 χαρακτήρες ανθρώπων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, γνωστοί ως οι 8 "Ψ"

www.carp-matchfishing.gr. Οι 8 χαρακτήρες ανθρώπων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, γνωστοί ως τα 8 "ψ"ΟΙ 8 ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ, ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΟΙ 8 «Ψ»


Η συντακτική ομάδα του www.carp-matchfishing.gr

Σκίτσα:Βαγγέλης Δρόσης


Υπάρχουνε στην ψαρευτική μας πορεία 8 κύρια ειδών ατόμων που ψαρεύουν, γνωστοί ως οι 8 "Ψ" του ψαρέματος.

Τύποι της καθημερινότητας, ιδιαίτεροι χαρακτήρες, γραφικοί, που θα τους συναντήσουμε πολλές φορές στην ψαρευτική μας διαδρομή. Μήπως σας θυμίζει κάτι από τους παρακάτω???

 

 

 


1) Ο ΨΑΡΑΣ (Ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ , ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ...)!!!

 

Ψαρεύει για την ενασχόληση με το χόμπι του, ψαρεύει για την ευχαρίστηση και την αγαλλίαση της ψυχής του και για την επαφή του με τα ψάρια ασχέτως νερού, αλμυρού ή γλυκού. Σέβεται το περιβάλλον, τα ψάρια, κρατάει τα νόμιμα ψάρια που του αναλογούν, απελευθερώνει τα μικρά (ή και όλα) ψάρια, μαζεύει τα σκουπίδια του και σέβεται τους συνανθρώπους του.

Μένει μακριά από αντιπαλότητες, και διάφορους συναγωνισμούς ψαρέματος. Βοηθάει τους ψαράδες με ότι γνώση κατέχει, χωρίς ανταλλάγματα ή ίχνος εγωισμού. Είναι το πρότυπο που μακάρι όλοι μας να φτάσουμε σε αυτό κάποια μέρα.

www.carp-matchfishing.gr. Οι 8 χαρακτήρες ανθρώπων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, γνωστοί και ως τα 8 "ψ"
2) Ο ΨΑΡΟΦΑΓΟΣ

Ψαρεύει για να φάει ψάρια και όχι για να ευχαριστηθεί το ψάρεμα. Κρατάει όλα τα ψάρια αδιακρίτως, χωρίς να λογαριάζει την διαχείριση των ψαριών , τα μεγέθη και τους νόμους . Συχνές του εκφράσεις "τα κρατάω για το τηγάνι, άμα δεν τα πάρω θα τα κρατήσει άλλος, να μην πάω σπίτι άψαρος, κ.τ.λ. Πάντα παραπονιέται ότι δεν έχει πια ψάρια ,και μονίμως δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο που δεν έβγαλε ακόμη ένα ψάρι 10 εκατοστών. Μήπως δεν άφησε τίποτα στην θάλασσα???


3) Ο ΨΑΡΑΣ-ΑΘΛΗΤΗΣ

Με κύρια αγάπη την ευγενή άμιλλα και τον συναγωνισμό, ο ψαράς-αθλητής είναι ένας άνθρωπος με πίστη ότι το ψάρεμα μπορεί να γίνει άθλημα. Με προσεγμένο εξοπλισμό (γιατί μας βλέπουνε και πολλά μάτια), με εγχειρίδια στρατηγικής αγώνων ψαρέματος παραμάσχαλα, έτοιμες εκτυπωμένες σελίδες διαδικτύου με τεχνικές, δολώματα, αρματωσιές και τακτικές νίκης, ο αθλητής-ψαράς είναι ένα πρόσωπο πανταχού παρόν σε κάθε ψαρευτική διοργάνωση, είτε αυτή είναι σε θάλασσα , είτε σε γλυκά νερά.

Top προτεραιότητα το κύπελλο και η συμμετοχή στην Εθνική ομάδα ψαρέματος. Υπάρχουνε βέβαια και γραφικοί ψαράδες, που λαμβάνουνε μέρος σε αγώνες για να γκρινιάξουνε με τους διοργανωτές και γιατί ποτέ δεν τους αρέσει η ψαρεύτρα, ο καιρός, το δόλωμα, και το ότι δεν έχουνε βγάλει πάλι ψάρι μετά το τέλος του αγώνα... Το θετικό με τους περισσότερους ψαράδες αθλητές είναι ότι εξασκούνε το catch and release, και γενικά ότι είναι σωστοί ψαράδες που σέβονται τα αλιεύματα, το ψάρεμα και το περιβάλλον.

www.carp-matchfishing.gr. Οι 8 χαρακτήρες ανθρώπων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, γνωστοί και ως τα 8 "ψ"


4) Ο ΨΑΡΑΣ-ΨΩΝΙΟ

Ψαρεύει με κύριο γνώμονα τον εντυπωσιασμό των άλλων συναδέλφων ψαράδων και μάλλον όχι την ίδια την ενασχόληση με το ψάρεμα. Προσπαθεί να έχει τον τελειότερο εξοπλισμό για να κορδώνεται στους άλλους, ξεχνώντας ότι πριν από ένα μήνα ψάρευε με καρούλια. Περιμένει να βγάλει το μεγαλύτερο ψάρι ή ένα στρώμα με ψάρια, ασχέτως νομιμότητας και καταστροφικής υπεραλίευσης, για να τρέξει να κάνει αμέσως κοινοποίηση σε διαδικτυακούς χώρους επικοινωνίας, επίσης για να θρέψει περισσότερο τον εγωισμό του. Ιδίωμά του είναι ότι ξέρει τα πάντα για το ψάρεμα και για όλες τις τεχνικές του.

Στο τέλος πάντα μαζεύεται γιατί εισπράττει το γνωστό «κράξιμο» από τους συναδέλφους ψαράδες... Θα τον αναζητήσετε πολύ συχνά σε αγώνες ψαρέματος, μήπως και πάρει κάποιο κύπελλο για να κοσμήσει το διαδικτυακό φωτογραφικό του άλμπουμ...

www.carp-matchfishing.gr. Οι 8 χαρακτήρες ανθρώπων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, γνωστοί και ως τα 8 "ψ"


5) Ο ΨΑΡΑΣ-ΞΕΡΟΛΑΣ

Γεννήθηκε με τον πάπυρο της ψαρευτικής εγκυκλοπαίδειας στα χέρια και ενός μηνός βρέφος ήξερε να κάνει τους πρώτους 100 ψαρευτικούς κόμπους σε ένα λεπτό! Συνηθισμένος τύπος ψαρά, που πλησιάζει δίπλα μας (πάντα από περιέργεια, και καλά...) όταν ψαρεύουμε για να μας δώσει τα φώτα του και τον τρόπο για να αδειάσουμε την θάλασσα και τις λίμνες από τα ψάρια... Πάντα ξέρει τους καλύτερους ψαρότοπους, όλες τις τεχνικές ψαρέματος και ότι και να του πεις , το καρπώνεται ο ίδιος και σου λέει ότι το ξέρει ήδη! Στην πραγματικότητα έχει ανοίξει το διαδίκτυο ή κάποιο ψαρευτικό περιοδικό την προηγούμενη μέρα, για να διαβάσει κανένα άρθρο και να έρθει να σας την πει...

www.carp-matchfishing.gr. Οι 8 χαρακτήρες ανθρώπων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, γνωστοί και ως τα 8 "ψ"


6) Ο ΨΑΡΑΣ-ΨΕΥΤΗΣ

Με πολλά γνωρίσματα από τον ΨΑΡΑ-ΞΕΡΟΛΑ και τον ΨΑΡΑ-ΨΩΝΙΟ, ο ψαράς-ψεύτης πάντα κορδώνεται για τις ψεύτικες υπερψαριές του, ασχέτως εάν απαρτίζονται στην πραγματικότητα από γύλους, πέρκες και σπάρους ( με κάθε σεβασμό στα ευγενή αυτά ψάρια). Πάντα ξέρει τους καλύτερους τόπους, όλες τις τεχνικές ψαρέματος από ακτή και σκάφος, και ότι και να του πεις , το ξέρει πάντα πριν από εσένα! Γυρίζει συχνά σε τόπους όπου συναθροίζονται ψαράδες για να λέει τις ιστορίες του, και πως πάντα βγάζει μόνο αυτός τα μεγαλύτερα ψάρια, όταν οι άλλοι απλά δεν ξέρουν...

Συνήθως του απαγκιστρώνει τα πραγματικά του ψάρια μόνο ο ...Μορφέας! Το λαβράκι των 5 κιλών που δεν το έχει δει κανένας, συνήθως μεταφράζεται σε γόπα, σαλιάρα ή ένα τεράστιο κοκωβιό... Ευθύνεται για την βρώμα ότι οι ψαράδες και οι κυνηγοί είναι οι μεγαλύτεροι ψεύτες!

www.carp-matchfishing.gr. Οι 8 χαρακτήρες ανθρώπων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, γνωστοί και ως τα 8 "ψ"


7) Ο ΨΑΡΑΣ-ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ

Αν και ερασιτέχνης, η μοναδική του ασχολία είναι να ψαρεύει, μήπως και βγάλει κάποιο μεροκάματο. Ψάρια μικρά , μεγάλα, απαγορευμένα ή κοινά αλιεύματα, καταλήγουνε σε κρυφό ψυγείο αυτοκινήτου, με σκοπό να καταλήξουνε σε οποιονδήποτε πελάτη, εστιατόριο, τράτα, ή ακόμα και στο εξωτερικό. Πάντα θα κλαίγεται για την κρίση και το ζήτημα επιβίωσης, αλλά απλά είναι μια συνήθεια που την εξασκούσε ανελλιπώς. Αντιμετωπίζει τους υπόλοιπους ψαράδες με επιφύλαξη και κουτοπονηριά, μήπως και του χαλάσουνε τον τόπο από όπου βγάζει το μεροκάματο!

Θα τσακωθεί μαζί σου εάν καθίσεις στον τόπο του και θα κάνει τα πάντα για να σε διώξει, για να μην του πάρεις τα ψάρια. Ο τύπος αυτός «ψαρά», μπορεί να είναι παράκτιος, σκαφάτος ή και ψαροντουφεκάς. Η κρίση δυστυχώς έχει αυξήσει αυτή την κατηγορία «ψαράδων», και πλέον γίνεται από όλες τις εθνικότητες που ζούνε στην Ελλάδα (χωρίς να εξαιρούνται οι Έλληνες, άλλωστε έχουμε τα πρωτεία και σε αυτό!), χωρίς κάποιος να βάλει ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση!

www.carp-matchfishing.gr. Οι 8 χαρακτήρες ανθρώπων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, γνωστοί και ως τα 8 "ψ"


8) Ο ΨΑΡΑΣ-ΤΑΛΙΜΠΑΝ !!!

Πρόκειται για χείριστο είδος «αυτοαποκαλούμενου ψαρά», με κύριο γνώμονα την καταστροφή , τον βανδαλισμό, την κλεψιά και την παρανομία. Κύριες ασχολίες του να τσακώνεται για να ψαρέψει εκεί που ψαρεύεις εδώ και ώρα, να κρατάει όλα τα μικρά ψάρια, να δημιουργεί σκουπίδια και να πετάει όπου βρει κομμένες πετονιές, αγκίστρια, πολυάγκιστρα, αδιαφορώντας για την υγιεινή και τους συνανθρώπους του. Μπορεί να βουτήξει για ψαροντούφεκο μπροστά σας, να βουτάει σε λίμνες και ποτάμια (όπου απαγορεύεται το ψαροντούφεκο!) ή να τον δείτε να ρίχνει δυναμίτες, φλόμους, γαλατσίδες και χλωρίνες σε θάλασσα και γλυκά νερά!

Νομίζει ότι η θάλασσα , η λίμνη ή το ποτάμι του ανήκει (όπως και όλα τα ψάρια ), συχνά θα πουλάει παράνομα ψάρια, και εάν διαθέτει και σκάφος τότε την βάψατε! Μπορεί να ρίξει δίχτυα μπροστά σας, να κάνει βόλο μέσα σε λιμάνι, να περάσει από μπροστά σας και να παρασύρει όλες τις πετονιές, και γενικώς να καταστρέψει την οποιαδήποτε εξόρμηση. Είναι ένα δυστυχώς άτομο που καλό θα είναι πάντα να το καταδεικνύουμε, να το στηλιτεύουμε και να φωνάζουμε λιμεναρχείο ή αστυνομία, μήπως κάποτε και μαζευτεί και εκλείψει!

www.carp-matchfishing.gr. Οι 8 χαρακτήρες ανθρώπων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, γνωστοί και ως τα 8 "ψ"


Οι παραπάνω χαρακτήρες είναι ένα καθημερινό δείγμα ανθρώπων , που πια συναντούμε κάθε φορά που πάμε για ψάρεμα. Το άρθρο αυτό έγινε πιο πολύ για χιουμοριστικούς λόγους και όχι για σκοπούς κατάδειξης, αν και κάποια νοσηρά φαινόμενα όπως των «μεροκαματιάριδων ψαράδων» και των ψαράδων-ταλιμπάν, θα πρέπει να σταματήσουνε για το γενικότερο καλό!


Για εμάς προσωπικά που απαρτίζουμε την ομάδα του ιστότοπου www.carp-matchfishing.gr, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι θέλουμε να ανήκουμε στην κατηγορία των ΨΑΡΑΔΩΝ , με όλα τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά που τους αποδίδονται, και είναι τιμή μας!

VaggelisDrossis.jpg

Το παρόν άρθρο δεν θα μπορούσε να σταθεί , χωρίς την σκιτσογραφική βοήθεια ενός πολύ καλού μου φίλου, του Βαγγέλη Δρόση. Ο Βαγγέλης είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους σκιτσογράφους-γελοιογράφους που υπάρχουν στην χώρα μας, με πολλές δημοσιεύσεις σε ψαρευτικά περιοδικά του χώρου, σε εφημερίδες και σε άλλα δημισιογραφικά έντυπα.

Το αστείρευτο  ταλέντο του, χαρίζει πάντα το γέλιο και μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα (ακόμη και τα δυσάρεστα) με αμέριστο χιούμορ.Τον ευχαριστώ προσωπικά για αυτή την ανιδιοτελή προσφορά του, για την πιο όμορφη εικογράφηση που θα μπορούσε να έχει το συγκεκριμένο άρθρο.

Να είστε όλοι καλά!!!

 

 

www.carp-matchfishing.gr. Οι 8 χαρακτήρες ανθρώπων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, γνωστοί και ως τα 8 "ψ"


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.