Ψαρευτική δοκιμή εξοπλισμού Eging: Καλάμι Salty Shape Eging 86ML της Tailwalk

tailwalk-eging-on-carpmatchfishing.jpg-newΔΟΚΙΜΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ EGING-ΚΑΛΑΜΙ SALTY SHAPE EGING 86ML ΤΗΣ TAILWALK

Α.S.F.T /Art Spinning Fishing Team/Κείμενο-φωτο:Νίκος Ζάρας

Tα καλάμια για το καθαρόαιμο ψάρεμα του καλαμαριού με την τεχνική του shore eging, έχουν κατακλύσει πια την χώρα μας. Κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ένα τέτοιο εξειδικευμένο καλάμι eging θα μπορούσε να έχει βασική θέση στον εξοπλισμό μας.

Τα δεδομένα όμως άλλαξαν, το ψάρεμα του καλαμαριού με την τεχνική του shore eging είναι στο ζενίθ του, και εμείς δεν θα μπορούσαμε να μην δοκιμάσουμε και να σας συστήσουμε ένα από τα κορυφαία καλάμια της κατηγορίας του, το δίσπαστο Salty Shape Εging 86ML της Tailwalk.

 

 


IΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Δεν ξέρω εάν θα πρέπει ξανά να μιλήσουμε γιατί χρειαζόμαστε ένα τέτοιο καλάμι, και όχι ένα κλασικό του spinning. Το έχουμε αναφέρει σε αρκετά άρθρα για το ψάρεμα του καλαμαριού και της σουπιάς, ότι υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών.
To eging καλάμι έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά για να ψαρέψουμε με αξιώσεις τα καλαμάρια και τις σουπιές, και γιατί όχι και τα μεγάλα θράψαλα! Έχει το αναγκαίο μήκος για να εκτελούμε πολύ μακρινές βολές και να ψάχνουμε μεγάλες περιοχές με την καλαμαριέρα μας.

Έχει ικανή δράση για να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση εμείς θέλουμε στην καλαμαριέρα μας, να καρφώνεται το καλαμάρι ακαριαία πάνω της ( η δράση του καλαμιού σε συνδυασμό με το νήμα καρφώνει άμεσα το καλαμάρι ) και επιπλέον να μπορούμε να φέρουμε έξω ένα μεγάλο καλαμάρι ή σουπιά ,χωρίς να σκιστούνε τα πλοκάμια τους.

taiwalk-eging-squids-carpmatchfishing.jpg

Το ίδιο το καλάμι eging μπορεί να αποσβήσει και να απορροφήσει όλα τα τραβήγματα του καλαμαριού χωρίς κανένα πρόβλημα. Η λαβή του είναι κοντή για να διευκολύνει τα τινάγματα και να μην χτυπάει το καλάμι στο σώμα μας , οι οδηγοί θα πρέπει να είναι φτιαγμένοι και δοκιμασμένοι για χρήση με νήμα, και τέλος να έχει τέτοιο egi weight , ώστε να μπορεί να πετάξει τις καλαμαριέρες που χρησιμοποιούμε, π.χ βάρους από 2,5-3,5 egi.

tailwalk-eging-down-carpmatchfishing.jpg

Το Salty Shape Εging 86ML είναι ένα δίσπαστο εξειδικευμένο καλάμι για το ψάρεμα του καλαμαριού, ενώ λόγω της δράσης του μπορεί να ψαρευτεί και με σιλικόνες μέχρι 20 γραμμάρια.
Επειδή το έχoυμε  στην κατοχή μας εδώ και 3 χρόνια και έχοντας δοκιμάσει τα περισσότερα καλάμια eging, ίσως αυτή τη στιγμή το Salty Shape Εging 86ML να είναι το πιο όμορφο και προσεγμένο καλάμι eging, στην ελληνική αγορά.

tailwalk-eging-rod-carpmatchfishing.jpg

Πρόκειται για ένα καλάμι κατασκευασμένο από άνθρακα υψηλής συνοχής, με πολύ λεπτό και προσεγμένο blank, και τυπωμένα τα χαρακτηριστικά λιτά λογότυπα της Tailwalk, σήμα κατατεθέν της εταιρείας.

Διαθέτει 8 οδηγούς Fuji K-R και βάση μηχανισμού VSS της Fuji.Oι οδηγοί K-R, είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την χρήση με νήμα και έχουν την ιδιότητα να περνάει το νήμα χωρίς να τυλίγεται πάνω του.

tailwalk-eging-kr-carpmatchfishing.jpg

Έτσι, κατασκευαστικά αυτός ο οδηγός κρατάει το νήμα πιο κοντά στο blank, για να υπάρχει αμεσότητα στα δυνατά τινάγματα twitch που κάνουμε για να προσδώσουμε κίνηση στην καλαμαριέρα μας. Οι οδηγοί Fuji Κ-R, χαρίζουν επιπλέον μεγάλη ευαισθησία στο ψάρεμα με νήμα και πάρα πολύ χαμηλό βάρος.

Όλοι οι οδηγοί είναι απολύτως δοκιμασμένοι στην χρήση με νήμα, αφού το τελευταίο είναι σχεδόν απαραίτητο για να ψαρέψει κάποιος τα καλαμάρια, τις σουπιές . τα θράψαλα, και γενικά τα κεφαλόποδα από την ακτή και το σκάφος.

tailwalk-eging-blank-carpmatchfishing.jpg

Οι ενώσεις των οδηγών πάνω στο blank είναι με εποξική κόλλα και οι περισσότεροι οδηγοί βρίσκονται πολύ κοντά στον κορμό του καλαμιού, για την ευθυβολία και τις απαιτούμενες κινήσεις τιναγμάτων.

Το μήκος του είναι 2,61 μέτρα (8,6 πόδια-ft), το μήκος μεταφοράς 1,33 μέτρα, το βάρος του 121 γραμμάρια, οι αποστάσεις λαβής από το τέλος του μηχανισμού στα 290 εκατοστά.

tailwalk-eging-butt-carpmatchfishing.jpg

Η βάση του μηχανισμού είναι η βιδωτή της Fuji VSS. Η συγκεκριμένη βάση είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Fuji, και έχει ως χαρακτηριστικό την απόλυτη σταθερότητα του μηχανισμού, μετά από ισχυρά τινάγματα με το καλάμι. Η κοντή του λαβή έχει στο τελείωμά της κοντή επιφάνεια από μαύρο eva, για καλύτερο κράτημα, σήμα κατατεθέν για την Tailwalk. Η δράση του χαρακτηρίζεται ως fast, και το egi weight του είναι έως 3,5 egi.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πετάξει με ευκολία καλαμαριέρες της τάξης των 3,5 egi, δηλαδή ανάλογα με τον κατασκευαστή μέχρι 19-24 γραμμάρια. Η κλάση των νημάτων που μπορεί να δεχθεί είναι από 0,5-0,8 PE.

tailwalk-eging-reelseat-carpmatchfishing.jpg

Τεxνικά Χαρακτηριστικά
Μήκος(m) 2,61
Στελέχη 2
Κλειστό(m) 1,33
Βάρος(gr) 121
Διαμ.κορυφής (mm) 1.6

max egi-gr 3,5-0,20

ΤΕΣΤ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ


Με την πρώτη ματιά το Salty Shape Εging 86ML εντυπωσιάζει με τις λεπτές του γραμμές και τον καλαίσθητο χαρακτήρα του. Το μαύρο blank με τις χιαστί ίνες carbon, δίνει άμεσα την πρώτη ματιά ενός εξειδικευμένου eging καλαμιού. Η τεχνική πλέξης στο πρώτο στέλεχος, με τις χιαστί ίνες γραφίτη, λέγεται X-Wrapping, και προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη στο πρώτο στέλεχος του καλαμιού και την καλύτερη δυνατή αντίσταση σε διάβρωση και ισχυρές καταπονήσεις.

Eπιπλέον το στέλεχος της μύτης, όπως και η λαβή του μηχανισμού, έχει ένα απαλό βερνίκι με μπλε και πράσινα glitters, που ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο το καλάμι.

eging-squid-sf-carpmatchfishing.jpg

Το βάρος είναι αμελητέο στο χέρι, καθώς αγγίζει τα 121 γραμμάρια, ενώ εάν το εφοδιάσετε με ένα ελαφρύ μηχανισμό 2000-2500 , θα μιλάμε για το απόλυτο ζύγισμα.
Στον μηχανισμό βάλαμε ένα οχτάκλωνο νήμα 0,6 PE, το Gosen W8, και ξεκινήσαμε το ψάρεμα.

Με καλαμαριέρες στα 3,0 egi και την χρήση του λεπτού νήματος οι βολές ήταν παραπάνω από ικανοποιητικές. Άνετα κάλυπτε αποστάσεις των 50-60 μέτρων και με καλαμαριέρες των 3,5 egi απλά χάναμε την επίτηδες φοσφωρούχα καλαμαριέρα στα σκοτάδια. To βασικό του προτέρημα σαν eging καλάμι, είναι η δράση του.

tailwalk-eging-squid-rod-carpmatchfishing.jpg

Δοκιμάσαμε πάρα πολλές πλεύσεις , όπως κίνηση βέλους –dart action, απότομα και δυνατά twitch, κάθετα σηκώματα και βίαια τινάγματα με την μύτη κάτω στην θάλασσα, χωρίς να χάσουμε την επαφή με την καλαμαριέρα και να νιώθουμε την παραμικρή της κίνηση μέσα στο νερό.

Αυτό είχε σαν επακόλουθο να πιάσουμε πάρα πολλά καλαμάρια από την πρώτη φορά και να ξεγελάσουμε αρκετά μεγάλα, που διπλανοί μας ψαράδες δεν μπορούσανε να αγκιστρώσουνε με τα κλασικά spinning καλάμια τους.

tailwalk-eging-on-carpmatchfishing.jpg

Το τέλειο όμως με το καλάμι Salty Shape Εging 86ML είναι πραγματικά η δράση του! Με το που αγγίξει το καλαμάρι την καλαμαριέρα, απλά είναι πάνω χωρίς καρφώματα, χωρίς προβλήματα, και το σημαντικότερο χωρίς το άγχος του ξαγκιστρώματος. Έχει τόσο προοδευτική δράση μετά το κάρφωμα , που πάνω στα τραβήγματα του πιασμένου καλαμαριού, νιώθεις το Salty Shape Εging 86ML να λυγίζει ακόμη πιο πολύ , απορροφώντας όλο το σοκ του άκαμπτου νήματος!

Η αίσθηση αυτή είναι μοναδική και είναι αυτό που περιμένεις κάθε φορά με το συγκεκριμένο καλάμι. Είναι ένας κύριος λόγος που ψαρεύουμε με καθαρόαιμα καλάμια eging, για να νιώθουμε και να ευχαριστιόμαστε στο έπαρκο την τεχνική του shore eging.

eging-octapus-carpmatchfishing.jpg

Το καλαμάρι μπορεί να μην έχει τα τραβήγματα ενός μεγάλου ψαριού, αλλά σίγουρα και αυτό χαρίζει την συγκίνηση που του ανήκει, αρκεί να το ψαρέψουμε με ένα καλάμι eging. To μήκος του (2,62 m) είναι πολύ καλό για βολές, η κοντή του βάση βολεύει πάρα πολύ στα τινάγματα, χωρίς να βρίσκει πάνω στο σώμα μας.

Το καλάμι γράφει πάνω egi weight έως και 3,5 egi, αλλά εμείς από την δοκιμή μας διαπιστώσαμε ότι άνετα πετάει και τις μεγάλες καλαμαριέρες των 4,0 egi, αρκεί το βάρος τους να μην ξεπερνά τα 22 γραμμάρια. Το καλάμι αυτό το έχουμε στην κατοχή μας 3 άτομα, ενώ έχουμε ψαρέψει και το λίγο πιο σκληρό μοντέλο, το 86Μ, με egi weight 3,0-4,0, με μεγάλη επιτυχία στα μεγάλα καλαμάρια. Το μοντέλο 86Μ μπορεί με μεγάλη άνεση να πετάει καλαμαριέρες από 17-32 γρ.

tailwalk-eging-nz-carpmatchfishing.jpg

Ένα άλλο ατού του Salty Shape Εging 86ML είναι ότι λόγω δράσης στην ουσία καταργεί και την απόχη. Σηκώσαμε πάρα πολλά καλαμάρια από βράχια με μεγάλο ύψος, χωρίς να χάσουμε ούτε ένα, σημάδι για το καλό κάρφωμα που κάνει το ίδιο το καλάμι, αλλά και για την απορροφητική του δράση.

Μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από το καλάμι, πιάσαμε πάρα πολλά καλαμάρια όλων των μεγεθών, ενώ το δοκιμάσαμε και στο ψάρεμα της σουπιάς, σέρνοντας με τινάγματα την καλαμαριέρα στον βυθό.
Συμπερασματικά αυτή η δοκιμή καλύπτει τον λόγο γιατί θα πρέπει κάποιος να διαθέτει eging καλάμι , και ειδικά το Salty Shape Εging 86ML της Tailwalk.

megabass-tailwalk-eging-rod.jpg

Είναι ο λόγος που πια τα ψαρέματα των καλαμαριών έγιναν τόσο αποδοτικά, συν ότι πλέον τα καταευχαριστιέσαι! Χαίρεσαι την δράση του καλαμιού, το ακαριαίο κάρφωμα, το ότι μπορείς να κάνεις ότι πλεύση επιθυμείς και να βγάζεις πολύ μεγάλα καλαμάρια. Eαν προσθέσουμε και το γεγονός ότι θα κρατάμε στα χέρια μας ένα από τα πιο όμορφα και προσεγμένα καλάμια eging , τα λόγια περιττεύουν...


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ:
BIG GAME
Διεύθυνση : ΜΕΤΑΞΑ 15, ΓΛΥΦΑΔΑ, 16674

biggame logo

Τηλέφωνο - Fax: 2108948818

E-mail:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.