Δοκιμή εξοπλισμού Match: Καλάμι Tactix Float 4200 από την Dragon/Mega Baits

dokimi dragon tactix float match rod sfaltos carpmatchfishingΔοκιμή εξοπλισμού Match: Καλάμι Tactix Float 4200 από την Dragon/Mega Baits

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Χούσος

Στον κατάλογο του 2020 από την Dragon, είδαμε πλήθος νέων αξιόλογων καλαμιών, τόσο για τις τεχνικές του spinning, Lrf, αλλά και για την τεχνική του Match Fishing. Aπό την τελευταία αγαπημένη μου κατηγορία ξεχωρίσαμε ένα καινούριο αξιόλογο καλάμι match, με διαφορετικά ωστόσο χαρακτηριστικά από τα κλασικά καλάμια, που του δίνουν ένα καινούριο «αέρα».

Το Tactix Float 4200 της Dragon αποτελεί ένα οικονομικό starter καλάμι για την match τεχνική, αλλά και ένα εξειδικευμένο καλάμι για έμπειρους ψαράδες, που αναζητούν την διασκέδαση και την έκκριση αδρεναλίνης…

 

 

 

 


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το Tactix Float 4200 της Dragon είναι ένα καλάμι που με πρώτη ματιά το κατατάσσει κανείς στην κατηγορία κοντού Bolognese ή trout καλαμιού. Βέβαια , δεν ισχύει κάτι τέτοιο παρά μόνο οπτικά. Το καλάμι είναι ανήκει στην κατηγορία των τηλεσκοπικών match καλαμιών, με παρόμοια δράση σαν αυτή των τρίσπαστων. Έχει μήκος 4,20 μέτρα και μήκος μεταφοράς στα 124 εκατοστά.

tactix float dragon rod carpmatchfishing

Η δράση του είναι fast action με προοδευτικό χαρακτήρα, διαθέτει 7 στελέχη και με μοναδικό βάρος στα 172 γραμμάρια. Πρόκειται για ένα από τα ελαφρύτερα καλάμια της κατηγορίας του, που πραγματικά όταν το κρατάς είναι σαν πούπουλο!

new tactix float dragon rod carpmatchfishing

Το blank του , παρόλο που ανήκει στην οικονομική κατηγορία καλαμιών, είναι πολύ ποιοτικό και δυνατό, πάρα πολύ λεπτό slim carbon, πιεσμένο σε πρέσες των 24-42 εκατομμυρίων PSI. Τα χρώματα του (ασημί-μπλε-κόκκινο-μαύρο) παραπέμπουν σε αγωνιστικό καλάμι Bolognese, τύπου competition, δίνοντας την εικόνα πολύ ακριβότερου καλαμιού.

fishing sunset tactix dragon carpmatchfishing

Το casting weight του είναι 5-20 γρ, ένα συνηθισμένο εύρος για να πετάει τους κλασικούς φελλούς του match. Το Tactix Float 4200 της Dragon έχει 10 οδηγούς τύπου slim sic, με διάμετρο του οδηγού κορυφής στα 4 χιλιοστά και του πρώτου οδηγού στα 10 χιλιοστά.

tactix float dragon guides carpmatchfishing

Η βάση του μηχανισμού είναι η συρόμενη των Bolognese-trout καλαμιών, με ισχυρό και ασφαλές κούμπωμα για να σταθεροποιείται ο μηχανισμός. Το καλάμι διαθέτει επίσης ειδική προστατευτική θήκη για τους οδηγούς του.

dragon tactix float reel seat carpmatchfishing

ΤΕΣΤ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ

Το καλάμι αυτό δοκιμάστηκε σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα για να δούμε τις δυνατότητες του, όπως βράχια, λιμάνια και παραλίες. Σε δοκιμές διάρκειας 4 μηνών, είδαμε τις δυνατότητες του σε αρκετά ψάρια, αλλά ένα είδος έφτανε για να το τεστάρει με αξιώσεις. Μιλάμε φυσικά για ψάρεμα λαβρακιών , χρήση λεπτών πετονιών όπως 0,15 μάνα και 0,12 παράμαλο και φελλών waggler +1 γραμμάρια. Τα ψαρέματα έγιναν καλοκαιρινούς μήνες, με τα λαβράκια να τα διακατέχει μια φρενίτιδα, αντιστρόφως ανάλογη των μεγεθών τους…

lavraki sfaltos tactix float dragon carpmatchfishing

Το Tactix Float 4200 της Dragon όπως είπαμε είναι ένα starter οικονομικό καλάμι για να ξεκινήσει κάποιος το ψάρεμα match, να μην δώσει αρκετά χρήματα, να έχει ένα τηλεσκοπικό καλάμι φιλικό προς την μεταφορά, χωρίς ιδιαίτερα άγχη… Εάν όμως αυτό το καλάμι πέσει σε έμπειρα χέρια-παρόλο που είναι φθηνό-και εφοδιαστεί με λεπτά εργαλεία, μετατρέπεται σε ένα πολύ διασκεδαστικό εργαλείο που θα δώσει αμέτρητες μάχες, που όταν τελειώνει το ψάρεμα σε αφήνει «γεμάτο» και ευχαριστημένο.

curve rod dragon tactix float carpmatchfishing

Αυτό λοιπόν έκανα και εγώ, και το ψάρεψα σε λαβράκια μεγέθους 500-800 γραμμαρίων, αλλά σε μεγάλους αριθμούς. Φτάσαμε να πιάσουμε πάνω από 30-40 τέτοια ψάρια με το Tactix Float 4200 της Dragon, φυσικά με μαζικές απελευθερώσεις στο τέλος του ψαρέματος. Τα μικρά λαβράκια, ως γνωστό, είναι πολύ πιο νευρικά από τα μεγαλύτερα και η δύναμη, το πείσμα, και η εκρηκτικότητα τους τους καλοκαιρινούς μήνες εντυπωσιάζει.

sfaltos lavraki dragon tactix float carpmatchfishing

Το καλάμι εαν το δουλέψεις στα όρια , μπορείς να πισωγυρίσεις τα ψάρια από σκοινιά, ντέματα, βράχια λιμανιών, σκάφη, με σχετική ευκολία. Και μόλις έμπαιναν στην απόχη, αναρωτιώσουν πως ένα τέτοιο ψάρι κάνει τόσο σαματά... Τα λαβράκια μαζεύτηκαν με το συνεχόμενο μαλάγρωμα και δεν σταμάτησαν να τσιμπούν όλο το βράδυ, τι καλύτερη δοκιμή μετά από κάτι τέτοιο….

lavrakia dragon tactix float carpmatchfishing

Δεν θέλω να μακρηγορώ, το καλάμι για τα λεφτά του είναι πολύ καλό, διασκεδαστικό και μετά το ψάρεμα φεύγεις με το χαμόγελο, ειδικά όταν πάει καλά. Η δράση του είναι κορυφής, αλλά κυρτώνει πολύ ομοιόμορφα στα πιο μεγάλα ψάρια. Απορροφά πολύ τα τραβήγματα με διασκεδαστικό τρόπο. Δεν είναι το καλάμι που λυγίζει μόνο η μύτη και το υπόλοιπο είναι κούτσουρο, σαν τα κλασικά trout καλάμια.
Στα μεγάλα ψάρια το δουλέψαμε οριακά, με το καλάμι στην μέγιστη παραβολή του. Η μύτη του –παρόλο που δίνει την αίσθηση ότι θα σπάσει- χαρίζει ευαισθησία στο κάρφωμα και πολύ μακρινή βολή! Το βάρος μαζί με σωστό μηχανισμό (χρησιμοποιώ τον Nano-Lite 1500 της Dragon ), είναι αμελητέο και ξεκούραστο.

sargos aulias dragon tactix float carpmatchfishing

Φιλικό προς τις λεπτές πετονιές, οι οδηγοί θέλουν ένα ξέπλυμα σε κάθε ψάρεμα με γλυκό νερό και όμορφο στα χρώματα του. Φίλος μου το ψάρεψε με 0,18 μάνα και 0,16 παράμαλο με καλές εντυπώσεις. Αυτό που του δίνει τον χαρακτήρα του , εκτός από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, είναι η ομοιόμορφη κύρτωση που παρόμοια βρίσκεις στα τρίσπαστα match καλάμια. Μην το φοβηθείτε στα μεγάλα ψάρια, απλά χρειάζεται ζόρισμα και οριακό χειρισμό, το καλάμι θα αντέξει. Εγώ πάντως ζήτησα από τον αντιπρόσωπο Δημήτρη Ριζούλη να μου το αφήσει λίγο καιρό ακόμη να το ψαρέψω, για το διασκεδαστικό φθινόπωρο που έρχεται, ξέρετε , μελανούρια, σαργοί, λαβράκια, τσιπούρες, κτλ…

dokimi tactix float dragon lavrakia sfaltos carpmatchfishing 

 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΛΑΜΙΟΥ

Μήκος (mt)   4.20

C.W.(Βάρος πετάγματος)(gr)     5-20

Μήκος .Μεταφοράς (mt)      1.24

Στελέχη     7

Βάρος(gr)  172

p.X.(Αριθμός οδηγών)   10

p.S.(Εξωτερική διάμετρος πρώτου οδηγού)(mm)     4

p.T.(Εξωτερική διάμετρος οδηγού κορυφής)(mm)    10

tactix float carpmatchfishing

Για περισσότερες πληροφορίες:

logo rizoulis4

 Rizoulis sport fishing center

 Τηλ 24940-22764

 www.rizoulis.gr

www carp matchfishing gr logo.jpg

 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.