Δοκιμή εξοπλισμού eging: Καλάμι Skirmjan Evo Egi MSR-SW-802E από την Molix-Καλάμι eging με ιταλικό ταπεραμέντο για αποδοτικά ψαρέματα!

dokimi eksoplismou eging kalami molix skirmjan eging carpmatchfishingΔοκιμή εξοπλισμού eging: Καλάμι Skirmjan Evo Egi MSR-SW-802E από την Molix-Καλάμι eging με ιταλικό ταπεραμέντο για αποδοτικά ψαρέματα!

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Ψαλτόπουλος

Καλάμια για eging έχουμε δει μέχρι τώρα ουκ ολίγα. Τα περισσότερα έρχονται από την γενέτειρα του Eging,την Ιαπωνία, φτιαγμένα πρωτίστως για τις απαιτήσεις του big fin reef squid, ένα είδος πολύ μαχητικό και νευρικό, σε σχέση με το δικό μας μεσογειακό καλαμάρι.

Λίγες σοβαρές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν κατασκευάσει καλάμια eging σύμφωνα με τις δικές μας απαιτήσεις. Μια από τις πιο σοβαρές προτάσεις είναι και το καλάμι Skirmjan Evo Egi MSR-SW-802E της Molix!

 

 

 


Πολλά καλάμια έχουν περάσει από τα χέρια μας όλα αυτά τα χρόνια. Άλλα σκληρά, άλλα πολύ δυνατά, άλλα φτιαγμένα για άλλες απαιτήσεις. Με βάση ότι το δικό μας ευρωπαϊκό καλαμάρι Loligo Vulgaris, είναι ένα είδος που δεν απαιτεί για την σύλληψή του εξωπραγματικά και brutal jerks, χρειαζόμαστε ένα πιο light καλάμι σε power, χωρίς όμως να υστερεί σε βολή, αντοχή στον χρόνο, και να μπορεί να χειριστεί τις πιο βασικές καλαμαριέρες που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, δηλαδή 2,5-3,5 egi. Με βάση αυτή την λογική δημιουργήθηκε και το Skirmjan Evo Egi MSR-SW-802E.

Skirmjan molix eging rod information carpmatchfishing

Πρόκειται για ένα όμορφο και φινετσάτο καλάμι, με την γνωστή ιταλική ποιότητα και το μεσογειακό ταπεραμέντο που απαιτείται για το δικό μας είδος καλαμαριού! H Molix δεν χρειάστηκε να φτιάξει τεράστια γκάμα καλαμιών, υπάρχουν δύο μοντέλα στο Skirmjan Egi, ένα light καλάμι με egi weight στα 1,8-3,0 (MSR-SW-782EL) και το καλάμι της δοκιμής μας (MSR-SW-803E), με egi weight στα 2,5-3,5. Με τον τελευταίο γνώμονα του πιο συνηθισμένου egi weight, επιλέξαμε να ψαρέψουμε σε πραγματικές συνθήκες το Skirmjan Evo Egi MSR-SW-802E, που είναι η εξέλιξη του προηγούμενου επιτυχημένου μοντέλου.

molix skirmjan eging rod carpmatchfishing

Με πολύ ποιοτικό και ελαφρύ blank, το Skirmjan Evo Egi MSR-SW-802E πετυχαίνει μια μέγιστη ευαισθησία στην πλεύση με την καλαμαριέρα και μεγάλη αισθαντικότητα στην ανίχνευση του βυθού. Εάν θα αποδίδαμε κάποιο power, αυτό θα ήταν medium-light.

skirmjan blank egi rod carpmatchfishing

Με το blank αυτό πετυχαίνουμε δυο πράγματα. Ευαισθησία στην τσιμπιά, δηλαδή θα μπορείτε να καταλάβετε το πονηρό άγγιγμα του καλαμαριού, και επιπλέον η ευαίσθητη μύτη θα μεταδίδει τα σκαλώματα του βυθού, πέτρες, φύκια και άμμο, με ακρίβεια. Οπότε θα έχουμε λιγότερες χαμένες τσιμπιές από καλαμάρια, και λιγότερες χαμένες καλαμαριέρες από σκαλώματα! Το Blank είναι στα χρώματα του navy blue, ένα πλήρως μεσογειακό χρώμα.

molix skirmjan eging soupia seppia millerighe carpmatchfishing

Οι οδηγοί του, 8 στον αριθμό, είναι Sea Guide Hero Hi-grade, με υλικό πλαισίου SS.316 Marine Grade. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει μέγιστη αντοχή στην διάβρωση από την αλμύρα, αντοχή στον χρόνο, και μεγάλη απαγωγή θερμότητας στις τριβές. Φτιαγμένοι για χρήση με νήμα, θα είναι ακριβώς ότι χρειάζεστε για την τεχνική του eging.

molix skirmjan eging guides carpmatchfishing

Η ένωση των δυο στελεχών γίνεται με την ένωση spigot, μια διαχρονικά αξιόπιστη ένωση, που δεν αυξάνει την διάμετρο των δύο στελεχών του καλαμιού.

molix skirmjan eging spigot carpmatchfishing

Η βάση του μηχανισμού είναι νέου σχεδιασμού , η οποία είναι βιδωτή προς τα πάνω, αλλά έχει και ένα μεταλλικό δακτύλιο, ο οποίος βιδώνει και αυτός στο τέλος της βάσης, και δεν αφήνει τον μηχανισμό να ξεβιδωθεί από τα συνεχόμενα jerks.

molix skirmjan eging rod reel screw carpmatchfishing

Αυτό έχει παρατηρηθεί παλιότερα από άλλες εταιρείες, να μην υπάρχει αυτή η βίδα/δακτύλιος ασφαλείας, και ο μηχανισμός να «παλατζάρει» από τα συνεχόμενα χτυπήματα. Βλέπετε ότι η Molix σκέφτεται απλά και πολύ πρακτικά…

molix skirmjan reel seat carpmatchfishing

Το μήκος του καλαμιού είναι 8,0 πόδια, δηλαδή 2,44 εκατοστά και είναι κλασικά δίσπαστο. Θα μου πει κάποιος, φίλε, είναι κοντό…Αλλά εδώ κρύβεται και άλλο κατασκευαστικό μυστικό! Η Molix έχει κοντύνει αρκετά το butt του καλαμιού και έχει εκμεταλλευτεί πλήρως το υλικό του blank, έτσι ώστε να βγαίνει μεγαλύτερο μήκος προς τα πάνω που «δουλεύει».

molis skirmjan eging rod evo butt 1 carpmatchfishing

Το κοντό butt βολεύει περισσότερο στις κινήσεις jerk-twitch, δεν «βρίσκει» στην κοιλιά ή στον αγκώνα, δίνοντας ένα πολύ ευέλικτο σύνολο. Άλλα καλάμια της κατηγορίας του έχουν πολύ μακρύ butt (σαν spinning καλάμια), δυσκολεύοντας στις κινήσεις μας. Έτσι , το Skirmjan Evo Egi MSR-SW-802E , στα 2,44 μέτρα, βγάζει μεγαλύτερο ωφέλιμο μήκος, ενώ διατηρεί την ευαισθησία του. Με αυτόν τον τρόπο είναι ένα πολυεργαλείο για ψαρέματα σουπιάς, καλαμαριού, ενώ έχει την δύναμη να σηκώνει ακόμη και χταπόδια!

molix skirmjan eging xtapodi octapus carpmatchfishing

Άλλο ένα καλό με αυτό το μήκος είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί , εκτός από τα ψαρέματα ακτής, και σε ψαρέματα από βάρκα. Το καλάμι διαχειρίζεται νήματα από 0,6-1,2 pe, με μεγάλη άνεση και η δράση του είναι regular fast action. H λαβή του μηχανισμού και του butt είναι από υλικό eva , για μέγιστη συγκράτηση, ενώ στο butt είναι χαραγμένο και το λογότυπο της Molix.

molix skirmjan eging rod squid ps carpmatchfishing

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ…

Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα και ευέλικτα, από ότι μπορεί να περιγράψει κάνεις σε ένα πληκτρολόγιο. Μόλις το πιάσεις στα χέρια, βάλεις πάνω του ένα αξιόπιστο μηχανισμό eging 2500,ένα νήμα eging 0,6 pe, και το «βιτσώσεις», καταλαβαίνεις ότι κρατάς κάτι αξιόλογο στα χέρια σου. Είναι αυτό που λέγαμε περί ιταλικής ποιότητας και μεσογειακού ταπεραμέντου. Η βολή του μια χαρά, καλύπτει με τις Molix Millerighe Evo, Vintage και natural series 3,0 που το δοκιμάσαμε, άνετα 50 μέτρα +plus.

molix skirmjan eging millerighr vintage carpmatchfishing

H αισθαντικότητα στην μύτη είναι ακριβώς αυτό που λέει. Στο πρώτο μου ψάρεμα με αυτό το καλάμι, ένα καλαμάρι με χτύπαγε συνέχεια από τα βαθιά, μέχρι να αρπάξει την Molix Millerighe μπροστά στα πόδια μου. Τα χτυπήματα αυτά τα ένιωθα με την μύτη του καλαμιού, οπότε προσάρμοσα την πλεύση μου, ώστε να χτυπήσει μπροστά μου. Εάν δεν τα καταλάβαινα αυτά τα ακουμπήγματα , δεν θα είχα πιάσει και το συγκεκριμένο μεγάλο καλαμάρι, απλά τα πράγματα. Και όταν το καλαμάρι χτύπησε, το καλάμι κύρτωσε ομοιόμορφα, με μεγάλη παραβολή, απορροφώντας όλα τα βίαια τραβήγματα που έκανε μπροστά στα πόδια μου. Δεν κόπηκε πλοκάμι, όλα δούλεψαν άψογα.

molix skirmjan egi rod squid carpmatchfishing

Το ελαφρύ καλάμι δεν κουράζει στα πολύωρα ψαρέματα, και αυτό είναι ένα μεγάλο ατού. Ο μηχανισμός δεν κουνιέται με τίποτα, και αυτό γιατί υπάρχει ο μεταλλικός δακτύλιος ασφαλείας , κάτω από το σπείρωμα της βιδωτής βάσης. Οι οδηγοί είναι μια χαρά αξιόπιστοι, δεν ταλαιπωρούνε τα νήματα, οπότε έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε όλα τα επιμέρους εξοπλιστικά κομμάτια. Το καλύτερο δούλεμα του καλαμιού γίνεται με τις καλαμαριέρες 2.5 και 3.0, ενώ τα πάει περίφημα και με τις 3.5 egi.

a lot of squids molix skirmjan eging rod carpmatchfishing

Σε γενικές γραμμές, το Skirmjan Evo Egi MSR-SW-802E πρόκειται για ένα όμορφο, ποιοτικό και αξιόπιστο καλάμι eging , σχεδιασμένο ειδικά για τις μεσογειακές συνθήκες, έχει light χαρακτήρα, καινοτόμο blank, και μπορεί να κάνει την διαφορά σε έμπειρους , αλλά και άπειρους ψαράδες. Βοηθάει κάποιον να συμμαζέψει τα λάθη του και κάποιον άλλο να ξεδιπλώσει τις αρετές του.

molix skirmjan eging squid rod carpmatchfishing

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ:

Molix Δελφίνι-Βασίλης Ρουμπάκης
Επιλογές εξυπηρέτησης: Αγορές εντός καταστήματος · Διανομή
Διεύθυνση: Λουδοβίκου Ισόγειο 28, Πειραιάς, 18531
Τηλέφωνο: 21 0417 6692

molix delfini shop logo

www carp matchfishing gr logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.